Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампания за зарибяване на язовир „Кула“

Снимка: Радио ВИДИН

Поредното зарибяване на язовир "Кула" е планирано през април. Инициативата е на доброволци и се осъществява за шеста година. Водоемът ще бъде зарибен с шаран и бяла риба, а ако се събере по-голяма сума ще се пусне и друг вид риба, съобщи сътрудникът на Радио ВИДИН в Кула Наско Цанов.


„През април миналата година се извърши последното зарибяване. От началото на доброволческите кампании сме извършили 15 успешни зарибявания. Доброволците са пуснали в язовира досега по 25 000 бял амур и шаран, 5 000 бяла риба, по 3 000 толстолоб, каракуда и платика, 2000 сомчета, 500 лин и 300 есетра. Кампанията за събиране на дарения ще продължи до деня на самото зарибяване.“


Всеки, който желае да се включи, може да остави пари в магазин „Наслука“ в град Видин или да се свърже лично с организаторите чрез социалните мрежи.


Кампанията за събиране на дарения ще продължи до деня на самото зарибяване. През годините са дарявали хора от цялата страна.


„Ние имаме страница във Фейсбук. Всички любители риболовци следят страницата. Отделно през Радио ВИДИН се информират. Всички знаят, че имаме зарибяване през пролетта, обаждат се, питат. През последните една-две години стана традиция тези, които идват на язовира в Кула, да се обаждат и да даряват средства. Обикновено средствата, които сме събирали през години, са  били между 500 и 1500 лева. Тази година не знам колко ще съберем, надявам се да са повече“, допълни Наско Цанов.


Доброволци от Кула продължават да упражняват контрол върху риболова във водоема, следят дали се лови маломерна риба, нивото на язовира, за чистотата.  


И тази година в Кула ще се проведе турнир по спортен риболов за деца. Миналата година в турнира участниците бяха 24, в три възрастови групи. Проявата е по повод Международния ден на детето и се организира от Община Кула.



Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00