Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Масларски: "Риболовният клуб по мухаро-спининг в Монтана е пример за подражание"

Снимка: Фейсбук: FlyFishing.bg - Да поговорим за мухарски риболов!

Открит урок изнесоха знаковите имена на българския риболовен спорт пред децата от мухаро-спининг клуб „Огоста” от Монтана. На срещата в Монтана бяха двамата водещи на предаването “И рибар съм, и ловец съм” на БНР - Асен Масларски и Росен Мирчев.


„Всъщност още преди година се оказа, че въпросните професионални рибари са откликнали на поканата на Николай Иванов - председателя на клуба „Огоста“, да дойдат да изнесат това показно пред най-малките членове на мухаро-спининг клуб „Огоста“. А те се оказаха, че са много. Действително, имаше страшно много хлапета около реката, което пък радваше очите на такива хора като нас. Защото това са хора, които са спечелени за каузата да опазят живота в българските реки“, каза Асен Масларски.


Опазването на живота в река Огоста е била основната тема на срещата. Усилията са резултатни, смята Асен Масларски:


„Правилно са се насочили към най-малките членове, защото те от съвсем мънички живеят вече с идеята "хвани и пусни". Нещото, което е основното в дейността на този клуб „Огоста“, които искат да запазят живота и разнообразието в тази река и най-вече, разбира се, на т.нар. балканска пъстърва... И в това отношение съм страшно доволен, защото видях деца, които, за разлика от „Синьото лято“, където се практикува риболов на всякакъв вид риба, тук стават едни малки професионалисти в това как да опазят рибата и как да ѝ съхранят живота. Защото, естествено, когато хвърляш въдицата в реката, на нея се закачва и риба. Но, тук основното нещо е, че всички куки, които се използват, те са без контри. Като целта на това занятие е да няма контри, за да не се нанасят рани на рибите. Една кука без контра се вади много лесно, рибата продължава да си живее, а особено пъстървата е един малко капризен вид, те не могат да живеят дълго време извън вода.“


В река Огоста има риба и това се дължи на хората, които бдят над реката и над живота на рибите, каза още Асен Масларски. Членове на риболовния клуб доброволно охраняват реката.


„Не само това. Те правят и друго. Те са направили около реката 6 беседки, където може да отидеш да се срещнеш с колеги, да си говориш. Поставили са указателни табели с инструкции какво трябва да се прави, когато хванеш рибата и по-скоро какво не трябва да правиш. Почистват региона около реката. Преследват и прогонват бракониерите, което е най-важното нещо.“


Членовете на клуба са зарибили река Огоста с 10 хиляди балкански пъстървички.


Какво разказа още за срещата Асен Масларски може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00