Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече места ще има в кризисния център за деца във Видин

2
Снимка: Радио Видин

Повече ще са местата в кризисния център към Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Видин. С изготвянето на Национална карта за социалните услуги се предвижда местата, които сега са шест,  да бъдат увеличени на десет, каза директорът на комплекса Валентина Тодорова:

"В момента тече един процес, преход към функциониране на всички социални услуги, съгласно новия Закони за социалните услуги и Наредбата за качеството на социалните услуги. С оглед на това и при нас предстоят промени след приемането на Националната карта на социалните услуги.    

Наблюдава се една тенденция за промяна на целевата група на услугите. Това е една от основните причини да се предприемат такива действия по корекция на капацитета на услугите. Визирам целевата група на деца. В последно време се наблюдава увеличение на децата, които са с потребност да ползват услугата "кризисен център". Профилът им е деца - жертви на насилие, жертви на трафик и деца в кризисни ситуации. Това е целевата група, която обезпечава услугата. Наистина, в последно време нуждите на тези деца са много завишени. Конкретно по отношение пък на другата услуга - Център за работа с деца на улицата, това са деца, които са неглижирани, деца в по-неравностойно положение, деца в риск от въвличане в просия, кражби, повече са поведенческите проблеми, там пък целевата група много намаля. Това е причината тези пет места, колкото е капацитетът на Центъра за работа с деца на улицата, след приемането на Националната карата да не се предоставя в комплекса, ще бъдат дадени на друга услуга със същия профил, която се предоставя в квартал "Нов път". На нас ще ни увеличат капацитета на кризисния център от шест на десет места. Към момента той вече функционира 12 години, с капацитет шест потребителя. След приемането на картата ще е с капаците за десет лица. Ще се наложи промяна в материалната база, в самата специализирана среда, в която ще се предоставя услугата, защото има стандарти, които трябва да бъдат покрити - увеличаване на спалните помещения, на кухненското пространство. Режимът на услугата ще бъде променен изцяло. Ще бъде разширена услугата чисто материално, за да могат да се покрият потребностите на по-голям брой деца."

В кризисния център работи екип, преминал множество обучения за работа с последици от насилие, за работа с трафик, за работа с възрастови кризи, допълни Валентина Тодорова. Като пример посочи подкрепата, оказана на четири деца, от сирийски произход, жертви на трафик. В центъра са настанени от Държавната агенция за бежанците. Пребивавали са във Видин около година. През това време от Комплекса за социални услуги за деца и семейства са им съдействали да учат, да им бъде осигурен достъп до сирийската общност във Видин, както и до джамия. През цялото време са поддържали връзка с родителите си. Впоследствие, със съдействието на Държавната агенция за бежанците, са получили международна закрила и вече са при семействата си.

Валентина Тодорова коментира и възраженията на неправителствени организации срещу Закона за социалните услуги, където е заложен списък от десет услуги, в които трябва да се трансформират съществуващите сега. 

"И аз имам такава информация, че новата Наредба за социалните услуги има един минимален брой потребители, които трябва да бъдат покрити и социалните услуги, които не ги покриват, ще бъдат трансформирани." 

В момента тече процес на адаптация на почти всички социални услуги и привеждане на документацията, за да се премине към новите изисквания за работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00