Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Снимка: Радио ВИДИН

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта, първо трябваше да бъдат извършени анализ и планиране на услугите по общини и области.

Седем нови социални услуги се предвижда да бъдат разкрити в община Ружинци до 2026 година. Кметът Александър Александров е на мнение, че Общината е подходила целенасочено и правилно при създаването на новите услуги.

"Предвид застаряващото население в нашата община, ние се съобразихме с много неща. В крайна сметка трябваше да избираме от това, което е възможно и като цяло го има в областта, така че да можем да съберем необходимия брой потребители за всяка една от тези услуги. Сега ние имаме само една такава услуга - Дом за стари хора в село Дреновец за 23 лица, с отделение за лежащо болни. Нямаме нищо друго за разлика от общини, които през годините са успели да въведат повече социални услуги. Да, това може би натоварва по някакъв начин административния капацитет в общината, но в същото време е много необходимо и полезно за хората. В тази насока и този ред на мисли, много внимателно преценихме и прецизирахме нещата... Седем са новите социални услуги, които бихме желали да разкрием до 2026 година, съобразено със сградния фонд, който имаме... Само едната сграда ни е готова, една е почти готова, без вътрешното оформяне - измазване на стени, тавани, поставяне на плочки. Трябва да изградим отделение за асансьор, котелно отделение. Сумата възлиза на седем, осем хиляди лева само за това, без самото оборудване и обзавеждане на сградата. Другите вече са стари бивши училища и други такива общински сгради, които могат да бъдат преобразувани. В тези седем нови услуги ние предвиждаме 103 потребители, извън тази социална услуга, която сега имаме."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00