Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Йерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки.

Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас - над 346 хиляди души. 

Евангелските текстове разказват как при последното си идване в Йерусалим, Христос бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветните пророци. Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден.

С възторжени възгласи и палмови клонки, деца и възрастни приветствали Спасителя. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да убият него и Лазар.

Като спомен за тържественото събитие в свещения град е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

Празникът, популярен като Цветница или Връбница, е с най-много именици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 11 юни 2024 година

ГЕРБ-СДС печели убедително във Врачанско   изборите две в едно, проведени на 9 юни. Това показват резултатите на база на 100% отчетени протоколи от 300 СИК в областта . На 100% обработени протоколи ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана . При обработени 100% секционни протоколи ГЕРБ-СДС печели вота за Национален парламент с 26.44% във Видинско...

публикувано на 11.06.24 в 18:10

Обсъдиха визията на квартали във Видин

На работна среща в Община Видин бе обсъдено изготвянето на инвестиционен проект за благоустрояване на жилищните квартали в града, съобщават от местната управа. Присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Мартин Дончев, заместник-кметът по европейски..

публикувано на 11.06.24 в 16:31

ГЕРБ-СДС събра най-много гласове и в община Мездра

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ има най-много гласове в община Мездра на предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 9 юни 2024 г. Това показват окончателните резултати от изборите. „ГЕРБ-СДС“ е получила 1 905 гласа, което е 32,17% от всички действителни бюлетини, съобщават от общинската управа. На второ място се нарежда Коалиция „БСП за България“..

публикувано на 11.06.24 в 15:37

Общинският съвет във Видин ще излъчва заседанията си онлайн на интернет страница

Заседанията на Общински съвет - Видин ще се излъчват онлайн . Това ще става официално от юли месец на интернет страница на местния парламент, която е в процес на изработка, обясни за Радио ВИДИН председателят на институцията  Светослав Славчев : "Съгласно изменения в Закона за местно самоуправление и местна администрация от 1 юли сме задължени..

публикувано на 11.06.24 в 15:19

Ремонт затруднява движението по Е-79 между Монтана и Враца

Ремонт на международния път Е-79  между Монтана и Враца  изнерви шофьори. На места има изрязани големи парчета на пътното платно, което затруднява пътуващите. Частичен ремонт на пътя от обхода на Монтана до границата с област Враца се извършва днес. В социалните мрежи и до медиите шофьори се оплакаха, че на места има изрязани участъци през..

публикувано на 11.06.24 в 14:49

Мобилни приложения и комикс представят приоритети на европейска стратегия

Модерни технологии представят приоритетите в Европейската стратегия за младежта . В разработката им участват партньорски организации от четири държави. Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден - 2009" , което е участник от българска страна, обясни: "Това е съвместен проект, който имаме със сродни организации от Словакия,..

публикувано на 11.06.24 в 12:58

Обсъдиха обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

На среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вчера, 10 юни, с кметове и превозвачи бяха обсъдени вариантите на обходни пътища във връзка с предстоящо затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол, съобщават от ведомството. Затварянето е заради предстоящи строително-монтажни работи по трасето. От..

публикувано на 11.06.24 в 11:58