Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Гергова, родов терапевт: Дошло е време на родово осъзнаване

"Приемането е в основата на живота ни..."

6
Снимка: Радио Видин


Замисляли ли сте се, че това, което са преживели нашите прабаби и прадядовци,  ние днес го живеем и повтаряме и имаме възможност да го променим към съзидателно, а не разрушително. И когато научаваме повече за рода си, откриваме себе си – кои сме и какви сме. 


За това говорим в "Калейдоскоп" с Росица Гергова- будител, който призовава да се върнем при корена си, да си знаем предците, да си знаем родовата история, която дава светлинка по пътя ни.


Като наставник и лечител на рода, тя открива предназначението на хората за това какво си е избрала душата им според това какво родът им е дал като повеля. Убедена е, че е дошло такова време на родово осъзнаване и търсещи се хора.


Росица Гергова е родена е на 7 януари 1974 г в село Борован, селото на нейния баща. Отраснала с баба и дядо, закърмена с любов към земята и към българското, възпитавана в трудолюбие, сговор и разбирателство. По-късно живее в Ловеч, откъдето е майчиния й род. Завършва езикова гимназия в Ловеч, знае няколко езика. В Плевен работи като технически ръководител, като преводач, това й помага по-късно да работи в Германия. 10 години живеят със съпруга си в чужбина, работи всичко и не се оплаква, казва, че е много приспособим човек.


Споделя, че дълги години нямат дете. Вярвайки в силата на рода, намира единствения родов терапевт в България- Аида Марковска, подлага се на родова терапия, след 3 месеца зачева и така се ражда синът им Момчил. Днес синът на Росица Момчил е на 4 години, тя намира подкрепата на съпруга си. Росица продължава да учи в тази област, ученичка е на професорите Докочаеви, създатели на науката "Родология". 


Според Росица Гергова родовата памет е целият натрупан житейски опит, събития, емоции случки, умения, мъдрости, болки, загуби в живота на предците ни, на много поколения преди нас. И тя тече у нас. 


Днес Росица Гергова, която се нарича лечител на рода, анализира живота на предците, както и проблемите на хората, които търси в родовата нишка. Най-често я търсят жени, които имат проблем за създаване на семейство и намиране на партньор в живота, както и за бездетие.


В момента води онлайн курс "Излекувай себе си и рода си", в който курсистите са 67- нейни последователи, вярващи в своя род и силата на родовата терапия. 


Разговаряме във Видин, където е дошла на благотворителен семинар в подкрепа Дома за стари хора в Кула. Убедена е, че възрастните хора в България не трябва да бъдат оставяни в старчески домове, а напротив, да живеят с близките си у дома, в любов и разбирателство. 


Свързана е с българското село, с традициите, живота, бита и с неподправените и силни селски хора и добавя: "Нишката, която ни свързва с предци и роднини е неизменна част от нас, без значение на това искаме ли го или не... Човек не може да съществува без своя род. Нишката, която ни свързва с предци и роднини, е неизменна част от нас, без значение на това искаме ли го или не. Нашият род, от една страна, е източник на жизнената ни сила, а от друга ни поставя пред изпитания... Това, което родът иска от теб, е да направиш нещо с живота си, да промениш себе си, да допринесеш нещо за своето развитие, да преминеш през изпитание - за да излекуваш себе си. И чрез тези свои действия променяш и кармата на рода си... Човек, който работи със себе си, развива своята мъдрост и духовност, преработва негативните родови сценарии, лекува болката и страховете си, по този начин привнася сила и благоденствие и помага на своя род -  седем поколения напред и седем назад..." 


ПЪТЯТ ДО РОДОВАТА ТЕРАПИЯ

"Било ми е важно да си знам предците и цял живот съм свързана с моя род, с рода на мама, на татко, с рода на моя съпруг... Родът решава кой да разказва неговата история... Години наред ние си нямахме детенце с моя съпруг, знаех, че в моя род има убийство и може би това са причините. Тогава потърсих единствения родов терапевт в България, моята учителка Аида Марковска... Направих с нея родова терапия, след 3 месеца заченах и се роди Момчил. Та оттам тръгна моето знание и пожелах да съм веща в тая наука. Започнах да се уча като родов терапевт, след това продължих образованието си в Академията по родология на Русия, в още две руски академии за духовно развитие, езотерика, женска сила, регресия...“


РОДОЛОГИЯ

"Науката "Родология" открива защо се случват проблемите на потомците, тя  направлява пътя на всеки един и този път винаги е споделен с ресурсите на рода. Родът ни дава ключето и аз помагам на хората..."


ТАЙНАТА В РОДА

"Всяка една тайна в рода, която е болезнена, се намира потомък, който ще я разкаже, той ще я изживее, и е време родът да го признае това и да бъде разказана ... Настъпил е моментът на пробуждане, виждам го сред моите клиенти, сред моите последователи, по семинари и беседи в различните градове, и виждам тази потребност да се свържеш с нещо, което е толкова твое, но не го знаеш кое е... И когато аз разкажа за предназначението в рода- това е коренът, това е силата, душата си е избрала тук да учи и на хората им става леко... Като светулчица им светвам и им припомням тяхното предназначение..."

РОДОВАТА ПАМЕТ

"Родовата памет не е само възход, цветя и рози, родовата памет се съдържа във всяко едно събитие в рода ни назад, във всяка една емоция, която са изпитали пра-пра бабите ни, родовата памет са и всички тези умения, които те са сътворили, всяка тяхна мъдрост да излизаш от ситуацията...

Родът ще ни изпита нас, потомците в същата ситуация, но не за да я повторим, а за да я променим! Ето това се нарича изпитание. И потомъкът има избор – да повтори ли баба в нещастна ситуация или да поправи ситуацията да се промени към добро. Търсим следното – какво промени в живота на баба това събитие – дали към добро или към лошо. Така че, нашите реакции не са само наши, това е родовото предназначение. Родът сам си определя своите потомци дали да повтарят съдбите на бабите и дядовците си. Важно е да знаем – тази случка, която ми се случва, дали я има в рода ни и какво донесе в живота на прабаба. Ако е имало болка, това е неправилен модел и трябва да го променяме..."


ПРИЕМАНЕТО

"Приемането е в основата на живота ни, в основата на всичко. Когато знаеш миналото назад, когато знаеш историята, да не ги съдим, да не се отричаме от тях, да не проявяваме студенина към своя род, да не пазим в тайна тежките и драматични събития в нашия род. Всеки един е на точното си място в точното време и щом имам тези родители, значи това са най-добрите родители за мен, защото Душата си ги е избрала... Приемане на всяка ситуация и аз трябва да си извадя поука, ние сами си ковем съдбата и не наследяваме трагичните събития заради карма...."


БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ

"За мен е важно да се пробуди този български дух, тази потребност да си почиташ земята, рода, да се определиш кой си, знаейки историята на своя род, на своето минало, защото ние живеем в тях и те живеят в нас..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Малките добринки на дядо Пешо от Ослен Криводол

Кът за отдих за своите съселяни създава собственоръчно 70-годишният Пешо Петков от Ослен Криводол . Пейките са  поставени по пътя от гарата до врачанското село.  По своя инициатива възстановява в училището детската пързалка, люлките и изработва нова въртележка. Освен това се включва във всички дейности, които са свързани с облагородяването на..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00