Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка подготвя информационен сайт за деца и младежи без родители

Получава подкрепа от фондация "Благотворител"

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител" и Ралица Коларова от НПМГ "Академик Чакалов"
Снимка: Ралица Коларова, Личен архив

Фондация "Благотворител" подкрепя едно 18-годишно момиче в намирането на решение на значим социален проблем. Ралица Коларова, ученичка в 12 клас в  Националната природо-математическа гимназия "Академик  Любомир Чакалов" работи по създаването на информационен сайт, който да се ползва от деца и младежи, лишени от родителска грижа. Инициативата е сред отличените в конкурса „Млад благотворител“, разказва Станислава Рашева, председател на Управителния съвет на Фондация „Благотворител“.

"Фондация "Благотворител" е вече на 19 години и ние подкрепяме деца, лишени от родителски грижи още от самото начало. В този проект Ралица съчетава две много силни наши каузи. Едната е да помагаме на деца и ученици, лишени от родителски грижи, а втората кауза е "Млад благотворител". Това е национален конкурс, в който даваме възможност на ученици да кандидатстват със собствени идеи и проекти за доброволчески каузи и те да реализират с нашата финансова подкрепа своите идеи. Така Ралица съчетава двете програми "Постигам по-висок успех", стипендиантската програма за деца без родители, с отличен успех и второто място,  което тя спечели в конкурса "Млад благотворител". Действително осем човека оценяваха тази година проектите. Комисията беше много сериозна, с много сериозни критерии. В проекта на Ралица беше оценено това, че тя прави проект с национална значимост от една  страна, а от втора страна, тя решава социален проблем. Действително има недостиг на информация към децата, които са бенефициенти на възможни програми за стипендии, за дарения, за помощ, за подкрепа, тъй като подкрепа би могла да бъде и материална, нематериална. Би могла да бъде също под формата на обучения и всъщност Ралица, която сама се е сблъскала с този проблем, е решила да вложи в тази идея своя труд и умения. Тя е изключително организиран човек, изключително умна и амбициозна."

Идеята за създаването на информационния сайт е от началото на тази година, когато учениците от класа на Ралица получават задача по гражданско образование да подготвят социален проект, който да осъществят. 

"Тъй като аз съм част от целевата група на моя проект, именно деца, ученици, студенти, които са загубили единия или двамата си родители и отрастват, оставени на грижите на близък роднина, или роднини, или специализирана държавна институция като центровете за настаняване от семеен тип. Това е личният мотив да направя нещо, от което виждам, че има нужда, защото аз самата преминах през доста бюрокрация и доста административни трудности, за да получа държавната подкрепа, която съществува, а именно - наследствени пенсии, еднократна помощ при смъртен случай в семейството и други подобни държавни механизми, които съществуват. За едни млад човек, дори биха казала дете, е много трудно да се справи с цялата документация. Аз минах през това нещо и видях къде наистина са проблемите. Най-вече те са свързани с достъпа до информация, информацията да е представена по един лесен, достъпен начин, така че да разбереш къде, в какъв срок, какви документи трябва да попълниш, за да можеш да получиш подкрепа, която ти се полага по закон. Имаш право на нея, но тъй като не знаеш, никой не те информира, няма, за съжаление, такива структури и такива хора в социалните институции, които да се занимават с това да информират, да напътстват, да казват това тук е така и можете да се възползвате от него по следните начини. Същото важи и за частната подкрепа за целевата група, а именно - това са различни стипендии, които се отпускат от различни фондации или частни лица."

Преди да е активен сайтът, Ралица е подготвила анкета, проучваща доколко са запознати младите хора с възможностите, които могат да ползват. 

"Като цяло първият етап на проекта е събирането на информация, да събера в един огромен документ цялата информация, която ще бъде в сайта. Анкета съм направила. Тя е анонимна. Може да се попълни от целевата група, от тези деца и младежи, които са без един или двама родители или пък от преживелия родител, или настойника, попечителя. В нея се съдържат въпроси относно това, до каква степен се чувстват информирани от държавата за възможностите за подкрепа, какви фондации за частна подкрепа познават, познават ли изобщо, вземат ли детски надбавки. Те, детските надбавки, не са свързани специално с целевата група, но все пак са помощ, която може да вземе на държавно ниво, също за еднократните помощи дали знаят и дали са получавали. Разбира се, последният въпрос от анкетата е отворен, просто да споделят какви трудности са имали. Той, разбира се, не е задължителен. Вече 150 отговора имам на анкетата, за което съм благодарна, защото има изключително подробни отговори, от които виждам, че има още по-фрапиращи случаи на дезинформация." 

Анкетата може да се намери на сайта на Фондация „Благотворител“ и да бъде попълнена. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00