Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за детска рисунка подкрепя деца с акушерска пареза

Снимка: Фондация "За нашето бъдеще"



Конкурсът е на национално ниво и преминава под надслов "Прегръщам света с две ръчички". С темата на съревнованието се поставя на вниманието на децата и техните родители проблемът с приемането на децата със специални нужди. Надпреварата се организира от Фондация "За нашето бъдеще", а за най-добрите творби ще има и награди. 

В конкурса може да участват всички деца от 3 до 18 години, обясни за Радио ВИДИН Калинка Каракашева , която освен, че е един от организаторите, е и ресурсен учител, логопед и майка на дете с акушерска пареза.

"Всяко дете може да участва с една рисунка, която да е авторска. Задължително условие е да не е участвала в други конкурси, а като използвани техники и пособия няма ограничение. Разлика има само в изискванията за формата за децата от различни възрасти."

Рисунките ще бъдат оценявани по два начина - чрез гласуване във Фейсбук и от жури, допълни още Калинка Каракашева. 

За участие в конкурса е необходимо да се направи регистрация и да се прикачи снимка с добро качество на рисунката във формат .jpg, .png, .pdf. с максимален размер 10 МВ на следния линк: https://forms.gle/DcMo1Gcta8LtHEXq8 .


При регистрация е необходимо да се попълни следната информация:

  1. Имена на детето
  2. Възраст на детето
  3. Местожителство
  4. Телефон на родител/настойник
  5. Имейл адрес за контакти с родител/настойник
  6. Снимка на рисунката
  7. Кратко описание на рисунката

Попълнена и подписана от родител/настойник Декларация за съгласие за събиране, използване, обработване и съхранение на лични данни. 

Трябва да се изтеглете pdf документът "Приложение 1" от бутона за изтегляне в края на страницата или от тук: https://znb.bg/wp-content/uploads/2023/04/Приложение-декларация.pdf .

По желание може да се добави и снимка на детето. Необходимо е всеки да се запознае предварително с условията на конкурса, като посочи, че се съгласява с тях.


Не се допускат до участие в конкурса рисунки с нецензурни и/или обидни текстове и изображения, внушаващи и/или изобразяващи насилие, етническа, религиозна, политическа, расова нетърпимост, дискриминация и други подобни.


Проявата е инициирана по повод празника на детето 1 юни, а крайният срок за изпращане на творбите е 15 май. Победителите в него ще получат награди - раница на колелца и различни ученически пособия. Журито ще отличи най-добрите творби с първа, втора и трета награда във всяка от трите възрастови групи: 3 - 8 г.; 9 - 13 г.; 14 - 18 г. Критериите за оценка са: идея на рисунката, оригиналност, съчетаване на цветовете, самостоятелност, цялостен дизайн.  Ще бъдат избрани и трима резервни финалисти, а след определяне на най-добрите творби, победителите ще трябва да изпратят рисунките си в оригинал на организаторите. 

"Прегръщам света с две ръчички" е заглавие, което не е избрано случайно, обясни още Калинка  Каракашева.

"Групата на деца и личности с акушерска пареза имат състояние на парализа на едната ръка, което състояние е хронично, в различна тежест и съпровожда целия им живот. Затова мотото на нашия конкурс е "Прегръщам света с две ръчички", защото освен творческа изява, ние целим да прегърнем идеята за по-добро бъдеще на децата с акушерска пареза и заедно да кажем "приемаме ви и ви подаваме ръка". С темата на конкурса ние целим не само участниците да визуализират и проектират в рисунките си своите представи за това, какво правят с двете си ръчички, как играят и се веселят. Детското въображение е неизчерпаемо и така могат да се проектират много идеи за бъдещи съвместни дейности или за начини на приобщаване, които да ни дадат идеи и на нас. С темата на конкурса, освен това, поставяме на фокус и на вниманието на децата и на техните родители, процеса на приемане, осъзнаване и подкрепа на индивидуалността на всяко дете и разнообразието от потребности на всички деца. Желаем да се фокусираме и върху това, че общуването е двустранен процес между връстници, защото както едните се учат да бъдат приети с тяхните особености, така и другите, наречени типични деца, се учат да свикват с различното. В крайна сметка не трябва да забравяме и че всички деца със специални потребности жадуват и мечтаят за съвсем обикновени неща, които нямат нищо общо със състоянието им и за които мечтаят всички деца. И точно с тази творческа инициатива и кауза на нашия конкурс ние прегръщаме тях, техните мечти и стремежи."

Отличените рисунки ще бъдат ще бъдат сканирани, обработени и изобразени върху продукти с кауза, които ще бъдат разпространен онлайн  или на благотворителни базари в подкрепа на деца с акушерска пареза. 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38

Тихомир Безлов: Купуването на гласове намалява заради емиграцията в ромските квартали

Купуването на гласове е социален феномен, който ни съпровожда преди избори от много години насам. Неспособността за ефективно справяне с тази порочна практика за изборите у нас е сериозен проблем, който изисква незабавни мерки от страна на правителството, политическите партии и обществото като цяло.  Тенденцията за купения вот намалява заради..

публикувано на 16.05.24 в 12:51

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от КСР"Дунав-Видин"

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба по спортен риболов "Дунав-Видин". Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54