Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Судан - пилоти и хуманитарни работници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В България се прибират първите българи, евакуирани от Судан. Сънародниците ни пристигат с полет от Берлин този следобед. От общо 31 българи, които са заявили желание да напуснат страната, досега 21 успешно са евакуирани от африканската държава. Кризисен щаб търси и предлага варианти за маршрути за безопасно извеждане на нашите сънародници. България няма посолство в Судан и затова дипломатите ни от Кайро и Рияд помагат за евакуацията на всички български граждани, изявили желание да напуснат страната.
Какво се случва в тази африканска страна, където, оказва се, има и българи? Какви са тези хора - авантюристи или такива, които са привлечени от добро заплащане?
Георги Милков"В Судан няма кой знае колко българи", обяснява в "Другата истина" журналистът Георги Милков, който многократно е посещавал размирната африканска държава и познава добре ситуацията там. 
"През годините в Судан имаше малка задружна общност с български клуб. Сърцевината на тази общност беше предимно от хора от смесени бракове и техните деца. През годините там са работили и българи по различни проекти, включително пилоти по програми за прехраната или по проекти на ООН, или в земеделската авиация. Работят все още хора, които са ангажирани по различни международни проекти за мироопазващи операции, хора, които работят за ООН или за Световната организация по прехраната. 

Това са тези няколко десетки българи, които тази неприятна обстановка завари в Судан, но доколкото разбираме, част от тях са се евакуирали вече, други са пожелали да останат там - вероятно са намерили вариант да гарантират собствената си сигурност или са решили, че е по-добре да не предприемат рисковани пътувания през територията на Судан, която в момента е нестабилна и ще изчакат докато напрежението спадне. Кога ще стане това, засега едва ли някой може да каже с точност, тъй като проблемът в момента е между двамата най-силни генерали във военния елит на Судан. 

Това са хора, които трябваше да гарантират сигурността в периода на преход след свалянето на дългогодишния управител на Судан, генерал Омар ал-Башир през 2019 година. Тогава имаше също несигурност, защото имаше много демонстрации, протести, бунтове, в които армията също участваше спорадично. И в края на краищата се стигна до един момент, в който гражданските сили - един букет от партии и неправителствени организации, които са цивилни и обединени от желанието Судан да има невоенно управление, се опитаха да направят един съюз, който обаче беше доста нестабилен. През август 2019 година тези граждански организации подписаха споразумение с военните. Между тях бяха и тези двама генерали, които в момента воюват помежду си. Споразумението беше за осигуряване на един преходен период, в който да се раздели властта, така че Судан след известно време да заживее един нормален живот.  
     .
На практика обаче, миналата година през октомври, единият от двамата генерали Абдел Фатах ал-Бурхан направи преврат и иззе властта, като се обяви за лидер на страната. Другият генерал, Мохамед Хамдан Дагало, всъщност беше негов заместник в този команден съвет. Сега тези двама генерали се обърнаха един срещу друг. И двамата имат достатъчно мъже зад себе си, достатъчно оръжие и достатъчно средства, така че да воюват още дълго време и оттам идва големият проблем за сигурността в Судан. И двамата генерали изглеждат непримирими, и двамата генерали имат своите контакти и връзки с чужбина, както и регионални силни партньори..." 
Република Судан е държава в североизточната част на Африка, със столица Хартум. Името на страната идва от арабското Билад-ал-Судан, буквално - Земя на черните. В настоящето Судан е една от най-нестабилните държави в света, заради водената дълги години гражданска война, главно поради политически и икономически неравенства. Повечето хора в севера (където е и Хартум) са арабски мюсюлмани, а в южната част преобладават африканците неараби, които изповядват традиционни В София се очаква пристигането на първите евакуирани българи от Суданафрикански религии и християнство. Всичко това е достатъчно, за да може да се каже, че страната образно е като буре с барут, което днес отново е избухнало. 
Българи в Судан не за първи път имат проблеми там. През 2015 година български хеликоптер, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (WFP), кацна принудително в град Кадугли (южната част на Република Судан). Задържането му бе извършено от групировката Суданско народно-освободително движение - Север, която води военни действия срещу правителствените сили в района. Екипажът на хеликоптера се състоеше от шестима български граждани, които в крайна сметка бяха освободени, но след преговори не само от страна на МВнР на България, но и със съдействието на ООН.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00