Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Опера на върховете" се завръща и тази година

Снимка: Иванка Петрова

И тази година през месец август Белоградчик ще бъде сцена за най - изящното изкуство - операта и балета. 

На 04., 05. и 06. август на сцената в крепостта Калето ще се състоят премиерите на оперите „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини. Следващият уикенд на август любителите на балета ще се насладят на три представления. 

На 11. и 13. - „Кармина Бурана“ от Карл ОРФ, на 12. - „Дон Кихот“ на Лудвиг Минкус. 

Летният фестивал „Опера на върховете“ ще завърши с представленията на операта „Медея“ на Луиджи Керубини, които ще се играят на 18, 19. и 20. август. 

Всички постановки са под режисурата на маестро Пламен Карталов. 

Желаещите да посетят фестивала вече могат да си закупят билети в Туристическия информационен център - Белоградчик,  на касата на Софийска опера и балет и по електронен път. 

Цените и условията за закупуване на билети са публикувани на официалните сайтовете на Софийска опера и балет и на община Белоградчик. Всички представления са с начален час 20:00 ч. 

Във връзка с осигуряване на пропусквателен режим и недопускане на задръствания е забранено придвижването с лични превозни средства до паркинга на Белоградчишката крепост, където е разположена сцената на летния оперен фестивал. Осигурен е транспорт - автобуси на видинска автобусна фирма, които ще превозват публиката и ще се движат регулярно по маршрут от центъра на Белоградчик - сградата на пощата, до паркинга на крепостта от 18.30 ч. до началото на представлението и обратно веднага след края му. 

В автобусите се допускат само лица, снабдени с билети за спектакъла за съответния ден. Зрителите могат да оставят своите лични превозни средства на безплатен паркинг до автоспирка Белоградчик. За публиката, пътуваща от Видин, са осигурени автобуси, които тръгват в 17.30 ч. от автогарата на автобусния превозвач в деня на спектаклите в Белоградчишката крепост. Билети за пътуване се закупуват от касата на автогарата. 

Повече информация за програмата на летния фестивал „Опера на върховете - Белоградчишки скали“ и всички подробности около организацията на придвижването могат да се намерят на официалните сайтовете на Софийска опера и балет и на община Белоградчик. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 29 април 2024 година

Училища във Видин отвориха вратите си. Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е домакин на отворени врати под наслов "Невероятният свят на Радичковите врабчета".  Дни на отворените врати се проведоха и във видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Темата бе "Заедно с бизнеса - за по-висок професионализъм"...

публикувано на 29.04.24 в 18:05

Туристически празник в местността "Божурица" за 1 май

За пета поредна година в местността "Божурица" на 1 май ще се проведе туристически празник. Организатор на събитието е туристическо дружество "Бонония", съвместно с Община Видин. За деня са предвидени много физически активности, при хубаво време се предвижда и полет с балон. Ще има състезания по велокрос и пейнтбол, със символични награди за..

публикувано на 29.04.24 в 17:20

Започват еднодневните преходи във Врачанския Балкан

Започват еднодневните излети в природен парк "Врачански Балкан". Първият преход е на 1 май до водопад "Скакля". "За поредна година Дирекция на природен парк "Врачански балкан" стартира излети в съботно- неделните дни. Тази година започваме на 1 май с преход до водопад "Скакля". Всички желаещи да заповядат в осем и половина пред..

публикувано на 29.04.24 в 17:16

Във Видин представят спектакъла "В търсене на Баро Мангипе"

Драматичният театър във Видин посреща тази вечер поредното представление на спектакъла "В търсене на Баро Мангипе". Спектакълът е на НЧ "Развитие- 1893" - Белоградчик, като за него са привлечени над 50 младежи. Подготовката започва още преди година, когато са създадени школи театър, танци, сценография и рисуване, каза председателят на читалището..

публикувано на 29.04.24 в 16:35

С изложба във Враца отбелязват 90 години от рождението на художника Любомир Минковски

По повод 90 години от рождението на Любомир Минковски (1934-2022 г.) Регионален исторически музей (РИМ) - Враца и Градска художествена галерия (ГХГ) - Мездра подредиха в Малката зала на Художествена галерия "Иван Фунев“ изложба живопис на художника - пръв уредник на ГХГ - Мездра (1971 г.) и почетен гражданин на община Мездра (2019 г.)...

публикувано на 29.04.24 в 16:09

Видинската езикова гимназия отвори врати за бъдещите си възпитаници

Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е домакин на отворени врати под наслов "Невероятният свят на Радичковите врабчета". Ученици и преподаватели демонстрират пред своите гости чрез увлекателни игри и викторини възможностите на учебното заведение, каза зам. директорът Албена Михайлова . "Днес и утре нашата гимназия..

публикувано на 29.04.24 в 14:12

Дни на отворените врати се провеждат във видинската гимназия по туризъм

Дни на отворените врати се провеждат в Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" Видин. Темата е "Заедно с бизнеса - за по-висок професионализъм".  Учениците демонстрираха работата си като фризьори, готвачи, бармани, дизайнери пред седмокласници от видинските училища. Предлаганите професии за новата учебна година са: "ресторантьор",..

публикувано на 29.04.24 в 14:00