Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Една от 8" канят на среща със "Сърдечни приятелки"

Снимка: Фондация "Една от 8"


Фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" отново гостува във Видин, за да даде възможност на жени от града да се прегледат безплатно и в същото време да подкрепи тези, които вече са диагностицирани с болестта. За двете инициативи разказва Жечка Илиева, специалист работа с пациенти и детски психолог в организацията: 

"Огромен интерес към безплатните прегледи, нуждата на жените от такъв специалист се вижда... Звънят постоянно, но обхватът е 280 жени за четирите дни. През последните години тенденцията е и по-млади жени да се прегледат, тази информираност, която се опитваме да прокламираме като толкова важна, без значение за възрастта, че грижата за здравето не трябва да бъде оставяна... Има млади жени, от средна  възраст и  такива, които са в зрелостта си... Преди се е смятало, че това е нещо, което се случва след 55-годишна възраст предвид стареенето на клетките, но понастоящем съвременните изследвания показват, че ракът се подмладява. Редки са случаите, но това не означава, че трябва да го подминаваме като грижа. На каквато и да е възраст жената, след 20-25 години, особено ако веднъж е родила, е нужно веднъж в годината да прави профилактичен преглед... Ако има генетична предразположеност- прегледите са по-чести... Нашата цел с предоставянето на тези безплатни прегледи да даваме по-широк отзвук в обществото, да става ясно, че тази грижа не отпада и целта на профилактиката е дори да има нещо, да се хване навреме... Да не се страхува нито една жена, да ходи на профилактични прегледи, да се грижи за себе си, за да може, ако нещо има в тялото, да бъде открито навреме и да се лекува..."   

Днес, 19 май, от Фондацията организират среща "Сърдечни приятелки"- за жени, диагностицирани със заболяването:

"Целта е да си поговорим по човешки. Приканваме да дойдат и жени, които са лекувани преди години, или в момента са на лечение, такива, които са в ремисия- ще поговорим не само за аспектите на самото заболяване и самото лечение, а и за това дали живеем в болестта или с болестта... Ще имат възможност да задават въпроси и да чуят отговори от различни специалисти в областта на онкологията, гинекологията, физиотерапията... Ще получат брошури за болестта, за страничните ефекти, за упражненията, които трябва да правят след операции... Могат да получат тюрбани, могат да заявят първична протеза от медицинска вата, специализирани сутиени за мастектомия - неща, които да са им от полза по време на лечение и след това, но най-вече, да са наясно, че не са сами по пътя..."  

Срещата "Сърдечни приятелки" е от 17:00 часа в заседателната зала на Община Видин. 

В готовност ли е организацията да подпомага жените и от разстояние- онлайн, и фактор ли е статистиката за заболеваемостта, когато се избират населените места, в които гостува Фондацията- чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Малките добринки на дядо Пешо от Ослен Криводол

Кът за отдих за своите съселяни създава собственоръчно 70-годишният Пешо Петков от Ослен Криводол . Пейките са  поставени по пътя от гарата до врачанското село.  По своя инициатива възстановява в училището детската пързалка, люлките и изработва нова въртележка. Освен това се включва във всички дейности, които са свързани с облагородяването на..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00