Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продажбата на част от Медицинския център обсъдиха във Вършец

Снимка: Ивайло Йорданов

При много голям интерес и пълна зала премина общественото обсъждане за продажбата на неизползвана част от Медицински център – Вършец и разходването на придобитите средства. То бе инициирано от председателя на  Общински съвет (ОбС)– Вършец, инж. Анатоли Димитров, по ангажимент, поет от него след появата на това инвестиционно намерение и с оглед тревоги на граждани за съдбата на медицинското заведение.

На срещата присъстваха кметът Иван Лазаров, управителят на Медицинския център – д-р Веселин Петков и инвеститорът Симеон Хубев.

Инж. Анатоли Димитров подробно представи хронологията на събитията с желанието да отговори максимално подробно и прозрачно на възникналите въпроси и тревоги в някои от жителите на Вършец.

Началото е поставено с инвестиционно намерение на врачанската фирма "Хубев" ЕООД за закупуване на неизползвана част от Медицинския център за разширение на хотела, който строи. Като това е възможност за оздравяване на финансовото състояние на Медицинския център и модернизирането му.

"Основните услуги, които предлага центърът са рентгеновата и пакет "Физиотерапия", а останалите помещения са отдадени под наем. Финансовото състояние на центъра не е добро още от 2000 година. Това е било и пречка за участие в програми за ремонт или оборудване. Общата загуба от тогава до днес е 122 хиляди лева. 73 060 лв. през тези години са били отпуснати от ОбС-Вършец, за да подпомогнат дейността му за покриване на режийни.

Медицински център Вършец няма да се продава. Предлагаме да се продаде една ненужна сграда на Медицинския център, където се е помещавал физкултурният салон, а всички средства от продажбата на този имот на търг ще бъдат инвестирани за оборудване и ремонт на центъра, включително и тези 20%, които ще постъпят в сметката на общината.“

Идеята е със средствата от продажба да бъде закупен нов модерен рентген, който да осигури достъпна услуга и да увеличи приходите, тъй като могат и пациенти от други населени места да го използват. Сумата за него е около 230 хиляди лева.

Инвеститорът Симеон Хубев подчерта, че както бизнесът му, така и намеренията му са сериозни. Че вярва в развитието на Вършец като балнеокурорт и затова е избрал да инвестира тук.

"Решихме да направим инвестиция в хотел във Вършец, защото вярваме в изключителния му потенциал на спа курорт. За да се реализира в пълна степен идеята ни, пожелахме да закупим неизползваната част от Медицинския център до нашия имот и вярваме, че ще ни подкрепите, за да можем да предоставяме още по-качествена туристическа услуга на нашите гости. Това ще доведе и до откриване на немалко нови работни места. Вярвам, че ще бъдем полезни за връщането на старата слава на Вършец като първия балнеокурорт в България", заяви Хубев.

"Още от самото начало обществеността беше подведена за намеренията за продажба на Медицинския център от страна на Общината, че ще остане без Медицински център, че ще се закрият предлаганите в него услуги.

Напротив, инвестиционното намерение не засяга основния корпус на поликлиниката и това трябва да се знае от всички вършечани. То не касае нито триетажната, нито двуетажната сграда. Става въпрос за една допълнителна постройка, която е пристроявана и салона за лечебна физкултура. Категоричен съм, че това е най-хубавото нещо, което може да се случи на медицинския център! От години търсим възможност за инвестиции и да се подобри здравната услуга. Но освен лошото финансовото състояние по обективни причини, другият проблем е, че нямаше програми, по който да се финансират търговски дружества. Сега се намери сериозен и амбициозен инвеститор, който иска да закупи сграда, загубила функционалност и предназначение. Тя може да помогне другата част да бъде обновена, да бъде закупена модерна апаратура и да се предлагат съвременни здравни услуги. Извървяхме дълъг административен път за тези три години, като особено важно е, че получихме положително становище от Министъра на здравеопазването проф. Сербезова след тяхна обстойна проверка, за разделянето на медицинския център. Аз поемам ангажимент, а и повечето общински съветници ще ни подкрепят, че след като се случи продажбата и останалите 20 % от стойността ще бъдат върнати на центъра за инвестиции", заяви кметът на Вършец инж. Иван Лазаров.

Управителят на центъра д-р Веселин Петков подкрепя категорично идеята за продажбата на неизползваната част от Медицинския център и последващите инвестиции за модрнизирането му. Той видя перспектива в закупуване на нов рентген и модерна апаратура за привличане на пациенти от съседни общини, а по този начин и до увеличаване на приходите.

Гергана Въглярска от сдружение „Живи извори“, инициатори за реставрирането на Царското казино, попита какво е направено, под ръководството на д-р Веселин, за да се подобри Медицинският център. Не е ли могло да се дадат помещенията под наем, че сигурно има някакви възможности в медицинските среди да се намерят наематели. 

„Без пари какво да се случи? В медицинската дейност отдавна всичко е разпределено и читавите специалисти си имат медицински центрове и болници, в които работят. Канили сме хора да дойдат, водил съм на място хора, но нямат желание, защото условията са лоши.“  

Савка Серафимова от името на пенсионерски клуб „Чинарите“ подкрепи намеренията на инвеститора Хубев. 

„Много е хубава идеята на този млад човек. Да се направи този хотел. Да се дадат тия пари на Медицинския център, защото вие не знаете, но през 1999 години щеше да бъде закрит.“

Според Недялко Томов, идеята за модернизация е много добра, но методологията с откъсване  на физкултурния салон от Медицинския център вреди на социалната инфраструктура.

В отговор инж. Лазаров обясни, че дори има писмо от здравното министерство, в което се казва, че въпросната част е с отпаднало предназначение.

По направена план-сметка на местна строителна фирма, всички необходими ремонтни работи по сградата на центъра, за да стане съвременно здравно заведение, са около 700 хиляди лева. Очакваната сума от продажбата, която ще стане на търг е около 520 000 лева. Инж. Анатоли Димитров предложи за останалите средства да бъде разкрита дарителска сметка, в която всеки, който желае да подкрепи модернизацията на Медицински център – Вършец, а също така да бъде избран обществен съвет от авторитетни граждани, без общински съветници, служители на администрацията и на центъра, която да следи за прозрачността и правилността на действията около Медицинския център.

Той съобщи още добрата новина, че се предвижда ремонт на Спешния център на стойност 200 хиляди лева, за което има избран изпълнител и двата проекта ще бъдат съобразени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Summer Vibes Festival за пети път във Видин

За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival. Той ще се проведе на 1 и 2 юни край емблематичната крепост „Баба Вида“, съобщават от Община Видин. Основната мисия на фестивала е да откъсне децата от интернет пространството, за да им покаже един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито..

публикувано на 20.05.24 в 12:08

Във Вършец задържаха мъж, наранил с нож свой познат

Жител на кв. „Изток" в гр. Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда на свой съкварталец, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  В ранните сутрешни часове на неделния ден в къща в кв. „Изток" в курортния град възникнал скандал между двама местни жители, на 49 г. и 27 г. По-възрастният мъж причинил с нож порезна рана в областта на гърба на по-младия...

публикувано на 20.05.24 в 11:48

С успехи посреща 24 май берковското читалище

В навечерието на 2 май читалище "Иван Вазов" в Берковица може да се похвали с много успехи. Зад всички тях стои неуморен труд и отдаденост. Малките певици с вокален педагог Лариса Симова спечелиха 4 златни, 3 сребърни и два бронзови медала в националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада", в същия конкурс детски танцов състав "Малинарче"..

публикувано на 20.05.24 в 09:10

Готова е програмата за празника на село Моравица

Готова е програмата за 25.05.2024г. /събота/, когато мездренското село Моравица ще отбележи традиционния си празник.  В 12:00 ч. е освещаването  на празничния курбан, след което започват изпълнения на съставите от селото. В  13:00 ч. ще се изявят съставите на ДГ "Роза", филиал с. Моравица,  ОУ "Васил Кънчов", ДТС "Моравешки звънчета", ФГ "Славей",..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Задържаха двама пияни и един дрогиран водачи на автомобили в Монтана и Лом

Към 16.00 часа вчера в село Златия, община Вълчедръм, полицаите от Лом спрели за проверка лек автомобил. Оказало се, че шофьорът на 54 години от селото е неправоспособен. При тестването с техническо средство уредът отчел 2.27 промила алкохол в издишания от него въздух. Водачът на колата е отказал кръвна проба и е приел показанията. По случая е..

публикувано на 19.05.24 в 13:30

Българо-хърватска съвместна изложба откриват в Монтана

Изложба хърватска и българска графика ще бъде открита в Монтана на 21 май. Творбите са показвани в столицата преди години и сега ще бъде представени и на публиката в Монтана, каза Виолета Апостолова , художник-фотограф и организатор на изложбата. "Тази изложба е вследствие на моето присъствие в Хърватска. Аз бях там и работих с тези хора, двама..

публикувано на 19.05.24 в 13:21
Снимката е илюстративна.

Обработват с хербицид железопътното трасе в община Лом

Обработка с хербицид срещу плевели ще се извърши по железопътната линия на територията на община Лом, съобщават от ДП "Национална компания железопътна инфраструктура".  Наземното третиране е планирано за периода от 21 до 26 май 2024 г. и ще се осъществи при подходящи метеорологични условия. Пръскането ще започва рано сутрин и ще приключва до 10,00..

публикувано на 19.05.24 в 12:51