Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Килимарката Сийка Тачева: Щастлив човек съм, защото съм расла сред добри хора

Извървяла съм свой мой път като по килимена чипровска пътека

Снимка: личен архив


В това издание на "Калейдоскоп" ни гостува Сийка Тачева от град Чипровци - многостранна личност - творец, учител, музикант, почетен гражданин на Чипровци и автор на музиката на химна на планинското градче. И  потомствената тъкачка и килимарка, гордост за нея и за семейството ѝ.  Родена е в Чипровци на 28 април 1943 година. Израства в многолюдно семейство, расте в обич и разкази за стари времена с песни и народни традиции. Една такава традиция е тъкането на килими, на което я научават нейните баби от малка. Днес тъче килими и гоблени, а сред интересните експонати са икони на български светци и пана, предимно по картини на Владимир Димитров - Майстора.

Успява да изтъче  чипровската Света Богородица в цвят, в продължение на 3 месеца всеки ден по 16 часа  тъче и не чувства умора, казват ѝ, че това е така, защото Светият дух ѝ помага. Самата тя след тези 3 месеца променя вътрешното си светоусещане към вярата и църквата.  След завършването на иконата тя е  поднесена като подарък на негово светейшество папа Йоан Втори , който през 2002 г. е на посещение в България.

Основното си образование завършва в Чипровци, а средното в педагогическото училище във Враца, през 1962 година. 
Продължава висшето си образование в Софийския университет задочна форма, с педагогически профил. Подготовката в университета е стабилна, подготвят ги за учители - енциклопедисти, като всеки студент задължително се научава да свири на един инструмент.
Започва работа  като учител със специалности по български  език, по  музика и едновременно с това е и  ръководител на хорове.

Работата ѝ на учител е нейна сбъдната мечта, тя споделя:
"Винаги съм си мислила, че учителската професия е моето призвание, и сега, ако трябва да избирам - пак ще стана учителка" и добавя: "С малките ученици работех като в някаква приказка."

Съвсем млада, без достатъчно опит,  на  26 години става директор на Дома на културата и го ръководи цели 16 години. 



По-късно работи като  заместник-кмет в община Чипровци и отговаря за дейностите, свързани с културата и образованието по времето, когато  се изпълнява грандиозната национална програма за ознаменуване на 300-годишнината от Чипровското въстание. Издирването на автентични народни песни от чипровския край ѝ дава възможност да събира материали и за материалното  и нематериалното духовно наследство, което по-късно систематизира и описва в книги. 
Последната ѝ книга е "В люлката на времето", това е четвъртата ѝ книга с великолепен дизайн. Книга, която представлява едно по-дълго есе не само за нейния живот, не само за предците ѝ, но и за нейните съвременници.


Днес  продължава да пише и да издава книги. Автор е на три книги: “Старите сватби”, “Чипровски обичаи” и “Диг се дигни” - сборник от местни фолклорни песни. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55