Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Милковска: Винаги съм живяла с мисълта да оставя след себе си духовно наследство

Щастлива съм, защото при мен писането върви паралелно с музиката

8
Снимка: радио Видин

Главната героиня в това издание на "Калейдоскоп" е пример, че изкуството може да промени изцяло живота ни, да ни вдъхне сила, увереност, да ни даде спокойствие и хармония, да разкрие цялата цветност на нашето мислене и живот.  Това е веруюто на Ива Милковска, творец, който съчетава в себе си любовта към музиката и писането. 

Тя е родена в град Кнежа и е професионален музикант - пианист и поетВ момента работи като  учител по музика в ДГ "Звездица" Кнежа. Завършва средното си образование  във Враца в  СУ "Отец Паисий"  в музикална паралелка и съвсем логично продължава с музика.  Музикалната академия в Пловдив я приютява за 5 години в специалността "Музикална педагогика",  продължава с магистратура "Предучилищна и начална училищна педагогика". Живее и работи в Пловдив, по-късно в София, а  днес е в родния град Кнежа.
 
За своето творчество - Ива споделя, че пише от времето, когато е ученичка. Нейно стихотворение "Човекът" е публикувано в годишното юбилейно издание на Академията.

А тази пролет излезе първата ѝ книга "Всичко това съм", както авторката я нарича "моето първо книжно дете, моето пролетно цвете." Предпочита да пише в бял стих,  темите в книгата са три: любовта, смисълът и силата на словото. 

"Освен чувствата разбира се, стиховете ми са пропити от любов, от търсене на смисъла за съществуването... Всяко стихотворение носи едно усещане за кратък миг, за скъп спомен или за един копнеж. Разбира се, това са едни поетични откровения на мен самата и са отпечатък на душата ми, но те са наситени с много моментни или трайни емоции..." 



В момента Ива е започнала да пише роман, който вероятно ще бъде автобиографичен. Вече има няколко представяния  първата си  поетична книга "Всичко това съм", във Враца, в Плевен, по повод нощта на музеите, като представянето на книгата се съчетава с музикален съпровод и се получава музикално-поетично събитие, точно в духа на нашата днешна събеседничка. 

МУЗИКАТА 
"От детските си години проявявам интерес към музиката, когато бях първи клас изявих силно желание майка ми да ме запише в музикална школа, това стана в първи клас, на пиано. Моята първа учителка се казва Мая Няголова, тя ми помогна да не се откажа от пианото, от музиката, а след 7. клас заминах за град Враца, където продължих с профил музика в СУ "Отец Паисий". Тук мой преподавател по пиано е невероятната Емилия Прокопиева, която надгради и продължи да разгръща моя потенциал като пианист. И до днес тя ме подкрепя и има безгранична вяра в мен, бих искала да спомена Евелина Стоичкова, която беше мой учител по български език и литература... Щастлива съм, че успях да се запозная с композиторката Йорданка Минева... Аз съм щастлива, че в моя свят влизат нови хора, цветни, пъстри, ерудирани, вдъхновяващи, творци, хора, които вярвам, че неслучайно са ми изпратени."

МУЗИКАЛНАТА АКАДЕМИЯ В ПЛОВДИВ
"Когато бях втори курс в академията, получих предложение за работа в пловдивско певческо дружество "Ангел Букурещлиев" като  помощник-диригент и корепетитор на този хор, предложи ми заместник-ректорът на академията Алеко Антонов, работата ни беше съвместна в продължение на 3 години, много опит ми дадоха тези години, това беше една хубава школа за мен..."

ПЕДАГОГИКАТА
"Аз от много малка съм мечтала да стана учител, това ми е мечтата от малка и съм щастлива, че тази мечта е осъществена. Това, което харесвам в своята работа е , че тя е творческа работа. Професията ми изисква креативност, да бъдем винаги нови, оригинални, да оставяме в децата една хубава емоция от досега с изкуството... Децата обичат да пеят и учат много бързо песни, които им харесват. "

ПОЕЗИЯТА 
"Обичам поезията, обичам да чета, намирам себе си в това изливане на душата, ползвайки инструмента на думите. Първата ми книга "Всичко това съм" излезе тази пролет, моето първо книжно дете, моето пролетно цвете. Това е книга, която представлява един дълъг път, път на търсене, намиране на себе си, това е книга, в която съм оставила душата си."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10