Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Международният събор на прохода "Кадъ боаз"

| обновено на 21.07.23 в 09:12
Снимка: Красимир Каменов

Международният събор на прохода "Кадъ боаз", който се провежда между белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито, започва от днес, 21 юли и ще продължи до неделя. Първия ден границата ще бъде отворена от 13:00 до 23:00 часа, българско време. По време на събора няма да се изисква представянето на документ за самоличност при преминаване на граничната линия. В община Белоградчик са готови за откриването на събора, коментира кметът Борис Николов:

"Ние натрупахме огромен опит вече. Всичко върви по план въпреки ненормалните, нечовешки горещини. От понеделник от мината седмица сме започнали, знаете, организацията е сериозна, най-малко подготовка на терени, пътища, косене, насипване, дъждове, сега горещини, така че върви подготовката така, както винаги е била. За петък, живот и здраве, ще сме готови, тогава е отварянето на границата от 13:00 часа до 23:00 часа в петък."

Тържественото откриване на международния събор ще се състои в събота от 10:00 часа. Церемонията по откриването ще започне с празничен водосвет, който ще се извърши от представители на духовенството от българска и сръбска страна. Както е прието вече, приветствени слова ще има и от представителите от общините Белоградчик и Княжевац. След това съборът ще продължи с богата културна програма, в която ще участват самодейни колективи както от българска, така и от сръбска страна. Няколко изложби ще съпътстват събитието. В събота границата ще бъде затворена в 24:00 ч., а в неделя – в 23:00 часа.  

По традиция на този събор свои стоки предлагат не само амбулантни търговци, но и производители от цялата страна. Среща си дават близки и роднини от двете страни на границата, разделени от политиката на двете страни. По време на събора стана традиция да се срещат български и сръбски сдружения. 

Съборът на "Кадъ боаз" се провежда от 1925 г., но на няколко пъти е бил прекъсван от властите. Граничен пункт е имало в миналото, но през 1960 г. е затворен. Днес отново има международно споразумение за отварянето му на прохода,  но изпълнението на ангажимента се бави. 

След приключване на събора мястото опустява. Остава само издигнатият през 2007 г. паметник, на който на български и сръбски език е написано: "На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 29 април 2024 година

Училища във Видин отвориха вратите си. Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е домакин на отворени врати под наслов "Невероятният свят на Радичковите врабчета".  Дни на отворените врати се проведоха и във видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Темата бе "Заедно с бизнеса - за по-висок професионализъм"...

публикувано на 29.04.24 в 18:05

Туристически празник в местността "Божурица" за 1 май

За пета поредна година в местността "Божурица" на 1 май ще се проведе туристически празник. Организатор на събитието е туристическо дружество "Бонония", съвместно с Община Видин. За деня са предвидени много физически активности, при хубаво време се предвижда и полет с балон. Ще има състезания по велокрос и пейнтбол, със символични награди за..

публикувано на 29.04.24 в 17:20

Започват еднодневните преходи във Врачанския Балкан

Започват еднодневните излети в природен парк "Врачански Балкан". Първият преход е на 1 май до водопад "Скакля". "За поредна година Дирекция на природен парк "Врачански балкан" стартира излети в съботно- неделните дни. Тази година започваме на 1 май с преход до водопад "Скакля". Всички желаещи да заповядат в осем и половина пред..

публикувано на 29.04.24 в 17:16

Във Видин представят спектакъла "В търсене на Баро Мангипе"

Драматичният театър във Видин посреща тази вечер поредното представление на спектакъла "В търсене на Баро Мангипе". Спектакълът е на НЧ "Развитие- 1893" - Белоградчик, като за него са привлечени над 50 младежи. Подготовката започва още преди година, когато са създадени школи театър, танци, сценография и рисуване, каза председателят на читалището..

публикувано на 29.04.24 в 16:35

С изложба във Враца отбелязват 90 години от рождението на художника Любомир Минковски

По повод 90 години от рождението на Любомир Минковски (1934-2022 г.) Регионален исторически музей (РИМ) - Враца и Градска художествена галерия (ГХГ) - Мездра подредиха в Малката зала на Художествена галерия "Иван Фунев“ изложба живопис на художника - пръв уредник на ГХГ - Мездра (1971 г.) и почетен гражданин на община Мездра (2019 г.)...

публикувано на 29.04.24 в 16:09

Видинската езикова гимназия отвори врати за бъдещите си възпитаници

Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е домакин на отворени врати под наслов "Невероятният свят на Радичковите врабчета". Ученици и преподаватели демонстрират пред своите гости чрез увлекателни игри и викторини възможностите на учебното заведение, каза зам. директорът Албена Михайлова . "Днес и утре нашата гимназия..

публикувано на 29.04.24 в 14:12

Дни на отворените врати се провеждат във видинската гимназия по туризъм

Дни на отворените врати се провеждат в Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" Видин. Темата е "Заедно с бизнеса - за по-висок професионализъм".  Учениците демонстрираха работата си като фризьори, готвачи, бармани, дизайнери пред седмокласници от видинските училища. Предлаганите професии за новата учебна година са: "ресторантьор",..

публикувано на 29.04.24 в 14:00