Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 юли 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Мирeн протест в подкрепа на нападнатото с макетен нож момиче се проведе във Видин. Гражданското недоволство събра стотици жители пред Съдебната палата. Исканията са за справедливи наказания за насилниците и промени в закона, коментираха за Радио ВИДИН момичета участващите в протеста.   

От утре- 1 август, започва ремонтът на булевард "Панония". Това съобщи за Радио Видин днес кметът на Видин, Цветан Ценков след извънредното заседание на Общинския съвет. То премина без дискусии, като бяха приети всичките 20 точки от дневния ред. 

Служители на областните отдели на Държавната автомобилна администрация /ДАИ/ протестират символично, като работят с намалено работно време. Едно от исканията им е за повишение на трудовите възнаграждения, каза за радио Видин Мария Димитрова, председател на синдикат "Образование" - Видин при Конфедерация на труда "Подкрепа".

Няма желаещи за съдебни заседатели във Враца. Общинският съвет удължи срока за подбор до 5 септември. 

Днес изтече крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са удържали данък върху тези доходи, трябва да подадат по електронен път декларации за дължимите данъци за второто тримесечие на 2023 година. Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета, каза за радио Видин Милена Борисова, гл. експерт в офиса на приходната агенция Видин.

НАП Монтана събраха 3,3 млн. лв. просрочени задължения от получателите на обществен ресурс за полугодието. Почти 2,7 млн. лв. от задълженията са внесени след наложен запор, а близо 659 000 лв. са платени доброволно. 

И днес продъли скрининговата кампания за хепатит В и С във Видин. Изследването е организирано от Регионалната здравна инспекция по Националната програма за превенция и контрол на вирусния хепатит. Скринингът е препоръчителен за лица, които са били в контакт с човек, боледувал от хепатит и за всички, които желаят да проверят своя статус. 

От 21.00 ч. тази вечер до 3.00 ч. във вторник сутринта ще бъдат извършвани дейности по актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Възможни са затруднения при купуването на електронни винетки и маршрутни карти, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Актуализацията няма да повлияе на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и GPS тракери на изминатото разстояние от тежкотоварни автомобили над 3,5 тона. 

Над 50% от кандидат-ловците в Северозапада издържаха изпитите. Изпитите за придобиване право на лов започнаха от 1-ви юни. Те се проведоха по график в Районните дирекции по горите в Берковица, Ловеч и София.

Цялостно ще бъде променен интериорът на Средно училище "Св. св. Кирил Методий" във Видин. През септември училището по изкуствата ще посрещне своите възпитаници с по-весели, по-цветни и предразполагащи към креативност и творчество фоайета, коридори, учебни стаи и кабинети благодарение на поставените тематични фототапети.

Ограничено е движението на всички превозни средства по моста в Горна Кремена на пътя Мездра - Златна Панега. Трафикът преминава по общинската пътна мрежа в Горна Кремена. Поставени са необходимите пътни знаци и сигнализация за въведената временна организация на движение, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 

На 2 и 3 август, поради текущ ремонт на трасето между селата Крета и Ребърково, временно създадената отсечка ще бъде затворена за движение и в двете посоки, съобщават от Община Мездра

По традиция в първата седмица на август в Мизия се провеждат панаирни дни. И тази година на 2 август, когато се отбелязва годишнината от разрушителното наводнение през 2014 година, пред харма "Св. св. Петър и Павел" в град Мизия ще бъде отслужен молебен за здраве и благоденствие и ще бъде раздаден курбан, каза за Радио ВИДИН Славяна Славчева, главен експерт в Община Мизия.

Празници на Балкана ще се проведат през месец август в няколко населени места в община Георги Дамяново. Всяка събота, от 5 до 26 август, ще има музика и танци, съобщи кметът Нина Петкова. 

Български и сръбски изпълнители в програмата на Видинския панаир. Той ще отвори врати от 18 до 26 август. Подготовката за изложението вече е в ход, съобщават от Община Видин. До 8 август включително търговци, производители и занаятчии могат да подават заявления за участие в панаира. 


По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на Цветница

Православната църква празнува днес празникът Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.  Във Видин тържествата започнаха с литургия в катедралния храм "Свети Димитър" от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на днешния цветен ден. "Здраве, да има..

публикувано на 28.04.24 в 13:43

Враца беше домакин на състезание по БДП

Емоционално и много оспорвано протече поредното издание на областния кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.  Традиционно домакин на събитието беше СУ „Козма Тричков"-Враца.  В първа възрастова група - 5. – 7. клас, участие взеха седем отбора, а във втора състезателна група -  8. – 10. клас, пет отбора. Отборът на СУ..

публикувано на 28.04.24 в 13:20

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

За участие на изборите на 9 юни са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрираните обаче са 22 партии и 11 коалиции.  "Атака" е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО се оказва, че не достигат.  Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи днес, че в държавите от ЕС ще се гласува както за европейските, така и за националните..

публикувано на 28.04.24 в 13:07

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28

Събират капачки във Враца

Клуб за Бъдеще – Враца организира поредно издание на националната кампания „Капачки за Бъдеще".  Каузата е за купуване на шеста неонатологична линейка.  Събитието ще се проведе днес от 10:00 до 14:00 ч пред стадион „Христо Ботев" в едноименния спортен комплекс. Организаторите приканиха всички, които са съпричастни с благородното начинание, да се..

публикувано на 28.04.24 в 07:22