Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частна болница във Враца ще дублира медицинските дейности на държавната

Снимка: Ива Антонова

Поредна криза в областната болница във Враца - непосредствената заплаха е тя да остане и без детско отделение от средата на месеца, когато лекарите в звеното излизат в отпуска. Те са пуснали и предизвестие за напускане през септември заради ниските заплати и натоварения график. В търсене на изход от критичната ситуация, здравният министър увери, че ще се намерят педиатри, които да работят в отделението, за да не се стигне до закриването му. Остава въпросът обаче каква ще бъде съдбата на държавната болница, потънала в тежка финансова и кадрова криза, на фона на вече строящата се нова частна болница със същите медицински дейности. 


В сюжета на поредното изпитание пред областната болница във Враца в опасна близост отново може да бъде намерена следата на поредната частна болница. Историята на най-голямото лечебно заведение в областта помни какви ли не паралелни структури, функциониращи от ресурса му - имотен, финансов, но преди всичко кадрови и пациентски. 

Един от най-драстичните случай е от преди пет, шест години. Тогава в града беше период на масови протести на медици, подкрепени от врачани, за забавени заплати и в защита на болницата. Няколко месеца по-късно прокуратурата осветли схема, според която, под покрива ѝ е работела частна болница, която е ощетила държавната структура с 13 млн. лв. Обвинението стигна до ниво заместник - министър на здравеопазването, с чийто подпис е разрешено съществуването на частно лечебно заведение на територията на държавна болница. Миналата година прокуратурата сама прекрати разследването, защото не бяха открити данни за престъпление по схемата "болница в болницата" нито от директорите на здравното заведение, нито от длъжностните лица. Това не изненада никого, защото отдавна е ясно, че правилата в здравеопазването задават и схемите. 

Какъв обаче е сега проблемът с отдавна боледуващата финансово и кадрово врачанска болница? От средата на август тя може да остане и без детско отделение, защото тримата педиатри, които доскоро вършеха работа за шестима, колкото са необходими, за да съществува звеното, подадоха предизвестия за напускане. Мотивите им са ниското заплащане и натовареният график. Междувременно стана ясно, че някои от тях ще започнат работа в детското отделение на частна болница в Плевен, която вече строи на собствен терен лечебно заведение във Враца. То се намира в съседство с държавната болница. Според инвестиционното намерение, което откриваме в интернет, новата частна болница ще бъде със 198 легла, от които 20 педиатрични. Дейността ѝ ще покрива изцяло работата на държавната болница, което според мнозина ще я обезкърви и срине напълно. Възниква недоумението, какво в случая прави държавата, която с едната ръка крепи от разпад гръбнака на здравеопазването - областните болници, а с другата подписва разрешения да имат двойници. 

Въпросът беше зададен от журналисти на здравния министър проф. Христо Хинков, който вчера беше във Враца в търсене на решение за детското отделение.

"Задавате ми много сложен въпрос. Това е една от основните задачи, които съм решил да решавам, докато съм на този пост. Въпросът с това, че се разкриват частни болници, които изсмукват ресурса от държавните болници, е проблем, който трябва да решим заедно и трябва да намерим начин. Един от начините е да се консолидират всички тези предлагани медицински дейности и от частни, и от държавни болници, които някъде се дублират. Но това е въпрос първо на анализ, след това на разговори с областните управители."

Министърът намекна, че подобно решение ще се търси в дългосрочен план и за врачанската болница. 

Врачани са притеснени от непосредствения проблем за съдбата на детското отделение и от бъдещето на здравеопазването в региона.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15