Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко трудно ще се спаси богатият...

В дванадесета неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание да предпочитаме най-вече и преди всичко Бог. 

Нашия Спасител Господ Иисус Христос говори с един богат момък, който е израсъл в Мойсеевия закон, опазил от младини Божиите заповеди и както сам уверено твърди - младият юдеин иска да се погрижи за своята душа. И пита какво да стори, за да наследи живот вечен.

Забележете колко показателен е този разговор между Спасителя и момъка, който търси Божията правда.

Той е успял да опази заповедите – не е убиец, не е крадец, не е прелюбодеец, нито лъжесвидетел и изпълнява дълга към своите единоверци.


Но какво още е нужно? Самият факт, че младежът задава този въпрос на Богочовека Христа говори, че той дълбоко в себе си осъзнава, че все още е далеч от Царството Божие.

Чувства със сърцето си, че все още нещо не му достига.

И Сърцеведецът Бог, Който милее всички да се спасят, вижда ясно духовната язва на момъка. А тя е неговото сребролюбие.

Затова му казва: "Ако искаш да бъдеш съвършен, иди продай имота си и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето; па дойди и върви след Мене" (Мат.19:21).

Точно е казано, но е трудно за изпълнение, трудно е да преодолеем своите земни привързаности. "Богат мъчно ще влезе в Царството небесно", казва Спасителят (Мат.19:23). И не защото богатството е зло само по себе си, но защото то създава силна привързаност към себе си.

Да, не всички са като свети Йоан Милостиви, свети Зотик Сиропитател, света Мелания Римлянка и мнозина баснословно богати нестяжатели, имали много имот, без никаква привързаност към него.

Не всички са като древните патриарси, обдарени с всички земни блага и въпреки всичко, благоугодили Богу.

По-често богатството е камък за препъване. Още повече, че дори и да благотворим, даваме от излишъка си, а не както бедната вдовица, която даде всичко, що има.

Единствената ни утеха са Господните слова: "Невъзможното за човеците е възможно за Бога" (Лука 18:37). Само Божията благодат, ако я призовем искрено, може да ни спаси от нашите земни привързаности, сред които е сребролюбието и то не е единствената ни немощ.

Затова нека търсим с духовния си взор нашата привързаност, нашата скрита страст, да я изповядваме и да се борим с нея, с благословението на Църквата и благодатта на Всесилния Бог.

Нашата немощ може да не е сребролюбието, както у богатия момък, може да е леността, телоугодието, тайните блудни страсти или гневът.

Да се молим Богу да я открием тази наша водеща и гибелна страст, да я открием и да започнем битка срещу нея. Защото за Бога всичко е възможно. С нас е Бог – да не го забравяме! С нас е трислънчевата Троица, с нас е Майката Божия и небесната тържествуваща Църква. С нас е ангелът-пазител, който не спира да умолява Господа за грешната ни душа.

Да се избавим от самомнението, самоугодието и представата за нашата мнима праведност – нека това да бъде целта на нашата молитва.

В рубриката "Съвременна Библия" – "Кралска особа хваната да шофира в нетрезво състояние". "Шофьор без книжка събори стена". Две заглавия от родния медиен поток. Какво е общото между двамата шофьори? Не в класовия произход, нито във финансовия статут, разбира се. Общото е, че и двамата нарушители са взели глупави решения, които са привели в реални действия. Както разбираме, мъдростта не е аристократична привилегия. От липса на мъдрост страдат богати, бедни, велики и незабележими хора. Причината е една. Мъдростта се ражда от взаимоотношение с Бога. "Страх от Бога е начало на мъдрост!" – твърди мъдрият Соломон.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20