Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултант по кърмене: 40% от майките кърмят само до третия месец

Снимка: БГНЕС

Необходимо е съвременната информация за кърменето да достигне до младите майки. Около 40% от жените кърмят само до третия месец. С напредването на месеците този процент драстично намалява, което показва, че нещо не е наред и че за кърменето е необходима информация, базирана на медицински доказателства. Това казва в "Направление здраве" доброволният консултант по кърмене към Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" и майка на три деца Цветелина Йорданова от Видин. 

"Кърменето не трябва да се пренебрегва, защото то е норма, биологична норма. Така го е създала природата, щом природата така го е създала, значи това е перфектният начин за хранене на бебето. Млякото на всяка майка е перфектно по състав и  количество за нейното бебе. Хиляди са ползите, като можем да изтъкнем, че кърмените бебета са по-малко засегнати от затлъстяване в по-късна възраст, заболяванията на опорно-двигателния апарат са по-малко, разболяват се по-малко, имат по-силна имунна система и много други. За майката бих казала, че също са многобройни ползите, като има проучвания, които са доказали, че майки, които са кърмили над година заболяват по-рядко от болести на сърдечно-съдовата система, на опорно-двигателния апарат и др. Като цяло здравословното състояние е много по-добро...", обясни консултантът. 

Правила за кърмене няма, но ако една млада жена среща трудности, тя би могла да се обърне към доброволните консултанти и да получи от тях съответните насоки. На жените, които са решили сами да си помогнат, Цветелина Йорданова препоръча:

"Горещо препоръчвам майките да се информират от правилните източници, да следят откъде идва статията, кой я е написал и на базата на каква информация е написана. Бих препоръчала да следят сайтовете на Световната здравна организация, на УНИЦЕФ, мога да предложа нашия сайт - Национална асоциация "Подкрепа за кърмене". Имаме голям набор от статии, които разглеждат различни проблеми с кърменето и тяхното решаване. В сайта на Министерството на здравеопазването има поместени доста статии със съвременна информация, които биха могли да погледнат и да им бъдат от полза."

На сайта на Асоциацията са поместени и координатите на всички консултанти в страната. Освен по телефона, майките могат да зададат своите въпроси и да получат информация във Фейсбук страницата "Всичко за кърменето".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26