Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв сезон изпраща туризмът?

Доволни ли са туроператори и почиващи от лято 2023?

Снимка: Колаж Радио Видин

Отиващото си лято бе първото от три години насам, което не премина под знака на COVID-19 пандемията. За сметка на това обаче войната в Украйна оказа допълнително въздействие върху развитието на туризма на стария континент, а инфлацията още усложни нещата. Въпреки нестабилната геополитическа обстановка туристическият бранш в България като, че ли постепенно успя да стъпи отново на краката си. Още в началото на сезона, туроператорите отчетоха значителен ръст в ранните записвания за масовия туризъм от гледна точка на летни почивки, но когато говорим за културния туризъм, бе отчетен известен спад. Там за съжаление има лек отлив на интереса от страна на туроператорите за предлагане на България като дестинация за обиколни турове. Специалисти от бранша изтъкват като основна причина за понижения интерес слабата реклама на чуждите пазари за дестинация "България". Недостигът на кадри в бранша също продължава да влияе върху ситуацията и много от чуждестранните туроператори оптимизират портфолиото си. Въпреки, че обикновено хотелиерите алармират, че няма туристи и се притесняват от провал на сезона, тази година бяхме свидетели на обратния ефект - притесняваха се дали ще се справят. Доволни ли са туроператорите и почиващи от лято 2023? Потърсихме Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма":

"Ако разделим нещата на изходящ туризъм - българи в чужбина и чужденци в България, ще можем да споделим две мнения, според които това към България е много отчайващо и ситуацията е много трагична, защото сезонът беше общо взето един месец, което е абсурдно. Като натовареност за чужденци в България, бяхме изключително малко, даже според статистики с 250 хиляди са паднали хората от 2019 година, които са ни посетили като чужденци, което наистина е много тежко. Видяхте сега и каво се случи по Южното ни Черноморие и това съвсем съсипа бранша, който е там, така че наистина за България не можем да се похвалим. За сметка на това за българите в чужбина нещата стоят по коренно различен начин." - обясни Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма".

Потърсихме туроператор за коментар по темата. Разговаряхме с Ина Тонина, родом от Чупрене, която е собственик на туроператорска компания, предлагаща предимно изходящ туризъм:

"Аз говоря винаги от името на изпращащ туроператор. При приемащия туризъм нещата стоят по един съвсем различен начин, доколкото знам. При него има много хора, но с по-малки финансови възможности, тоест силен като бройка, а малък като финансов резултат. След края на пандемията това е тенденцията - хората пътуват изключително много в чужбина и общо взето това е много разнопосочно. Няма вече един строго ориентиран сектор - Турция, Гърция, а пътуват навсякъде. Все повече се търсят екзотични круизи. Вследстие на икономическата криза, хората все повече осъзнават, че пътуването е нещото, което си заслужава и парите, които се пазят за нещо, утре нямат стойност и това, като че ли отключи повече пътувания." 

Попитахме видинчани позволиха ли си да почиват това лято и какви дестинации избраха за лятната си отпуска.

"Задължително си позволих, само че аз си почивам по линия на НОИ. Изкарах 10 дена на Велинград, прекрасно е при много добри условия. Процедурите са много добри, басейнче. Хората бяха доста по-добре, даже дори от преди пандемията, повече им се живее явно ... Не съм си позволила никаква почивка, но предполагам, че туризмът се развива добре и по-специално във Видин вече имаме Синагога ... Почивах, да, на Царево бях в началото на август преди големия потоп. В България си почивам, тук ми е добре и се чувствам добре. Хубаво ми е, спокойно ми е ... Предстои ми да пътувам в Сандански. Предпочитаме България пред чужбина. Добре е, не е скъпо, а сега е вече есен и е още по-евтино." - коментираха видинчани. 

Според НСИ, през юли 2023 г. в страната са функционирали 3697 обекта с 10 или повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване с почти 150 хил. стаи и 340 хил. легла в тях. В сравнение с юли 2022 г. местата за настаняване се увеличават с 2.3%, а броят на леглата в тях - с 3.5%. Общият брой на нощувките е 5 819.6 хил., или с 8.1% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение - с 14.7%, се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди. Потърсихме за коментар Димитрина Горанова, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти:

"Метеорологичните условия и предпоставки не бяха в наша услуга, както знаете месец юни беше сравнително студен и сезонът започна по-късно. сега всички се надяваха сезонът да се измести и да продължи до края на септември, но природата отново ни изигра лоша шега и с бедственото положение в Южна България сезонът приключи преждевременно. От друга страна браншът продължава да страда от сериозен недостиг и липса на квалифицирани кадри, което се отразява пряко и върху качеството на обслужване и върху цялата верига на доставка на туристически услуги." - подчерта Димитрина Горанова

Според НСИ, през юли 2023 година броят на реализираните нощувки от туристи в област Видин са 9623, в област Монтана - 11 306 и в област Враца - 10 617.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00