Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Христа върви само онзи, който е взел на себе си Христовото търпение и Неговия кръст

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. 

Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "Който иска да спаси душата си, ще я погуби, а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси. Каква полза за човека, ако придобие цял свят, всички блага на този свят, а повреди на душата си?..."

Под думата "душа" се подразбира не тази духовна същност на човека, която е една от съставните части на неговото битие, но всичко това, което имаме: наслажденията в този живот, желанията, своята воля, собствената представа за щастие, може би даже и самият живот, земен, телесен. Който иска да запази своя телесен живот с всичките негови желания и прищявки, той ще го загуби. В крайна сметка ние все едно ще оставим земята и всичко, което на нея сме придобили и с каквото сме се наслаждавали, и с празни ръце ще преминем във вечния живот. Нашата душа може да се устремява в различни посоки: както към наслаждението от земните блага, така и към духовното, небесното, макар да се намираме още тук, на земята. Този, който иска да запази душата си за земното съществуване, ще я загуби за безсмъртния и духовен живот. А който я загуби за земния, телесния, временния живот, той ще придобие за нея вечно блаженство.

Господ казва: "Който иска да върви след Мене, ... да вземе кръста си и Ме последва". Какво представлява нашият собствен кръст? Често казват, че нашият кръст – това са житейските трудности, скърби, болести, семейни несгоди. Но всичко това го има не само при християните, но и при невярващите хора. Кръст със кръст не си приличат. Двама разбойника висели на кръстовете редом с Иисус Христос, а в Царството Небесно заедно с Господа влязъл само един.

Господ Сам е носил Своя кръст на Голгота, обливайки се в кървава пот. Но Голгота – това не краят, след Голгота следва Възкресението. И всеки от нас има своя кръстен път, своята голгота, но само, ако бъдем заедно с Христа, тогава след нашата голгота задължително ще последва радостно възкресение. Амин.

Автор: Прот. Святослав Хохлов

В рубриката "Съвременна Библия" – малко след 15 септември ще отворим дума за образованието. Заедно ще преоткрием истината, че Християнството е нещо, което се учи. Симон е имал достойно образование, с което би могъл да преживее кротко живота си. Можел да чете, пише и смята. Можел да лови риба. Но Симон станал ученик на Христос. В това училище и на този чин разбрал, че той не е рибарят Симон, а апостолът Петър. Какво ли не научава човек, идвайки при Учителя Христос!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16