Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 септември 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Новата ваксина срещу COVID-19 вече е налична в Регионалната здравна инспекция във Видин. Ваксината може да бъде поставена в имунизационния кабинет на здравната инспекция или при личните лекари. 

Централната избирателна комисия изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за местния вот на 29 октомври. Жребият беше публичен и излъчен и онлайн. На него право да присъстват имаха и представители на партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите. За вота през октомври в Централната избирателна комисия са регистрирани 58 партии и девет коалиции.

Ясни са кандидатите за кметските позиции и местата в Общинския съвет в Мездра. Основната промяна за предстоящите избори е, че поради падането на броя на населението в общината под 20000 души, броят на общинските съветници от 21 се редуцира на 17, или с 4 по-малко от досегашните.

Четирима са кандидатите за кмет на Община Кула за местните избори на 29 октомври. 

В 20 от общо 33 населени места на община Видин на местните избори на 29 октомври ще гласуват не само за общински кмет и общински съветници, но и за кмет на кметство. 

Кандидатите на движение "Справедливост за Видин" представиха Манифест към гражданите на общината. 

Община Мездра подписа договор за обновяване на уличното осветление в Мездра и в четири съставни села на общината. Общият бюджет на проекта е малко над 480 000 лв. Предвижда се цялостно обновяване на уличното осветление в гр. Мездра и в четири съставни села на общината - Дърманци, Игнатица, Моравица и Руска Бела, с което ще се подобрят условията за живот на около 12 700 жители на тези пет населени места. Мерките за енергийна ефективност, които ще бъдат внедрени, включват подмяна на старите и амортизирани осветители с LED светодиодни осветители за улично осветление и LED светодиодни осветители за парково осветление, както и изграждане на интелигентна система за управление на осветлението чрез доставка и монтаж на средства за измерване и контрол на потреблението на електрическа енергия

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на Националната агенция за приходите. Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както по електронен път (чрез виртуалния ПОС) на портала на НАП. От агенцията обясняват, че временното ограничение е свързано с реализацията на проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро, което включва и плащанията на публични вземания. От 1 октомври плащанията по банков път към приходната агенция ще се извършват в пет нови сметки.


Датата 27 септември 1837 година е приета за начало на организираната краеведска дейност в България и се отбелязва като Ден на краеведа. По повод празника врачанската библиотека организира представяне на краеведски книги, излезли от печат през годината. 

Ремонтиран е храмът в берковското село Гаганица. Група ентусиасти, чиито корени са от населеното място, се обединяват около каузата да помогнат за обновяването на църквата "Свети Георги Победоносец". 

Дамски клуб "Монтана на токчета" инициира благотворително събитие в подкрепа на талантливо момиче от Монтана. 
Идеята на дамите е да съберат средства за стипендия на първокурсничка в УНСС, привлякла вниманието им със своите постижения в областта на икономиката. Събитието "Есенна експресия" ще се проведе със съдействието на учителя по рисуване Таня Василева от студио "Рени арт", обясни Даниела Трайкова от дамския клуб. Благотворителното събитие ще се състои тази вечер от 18 часа в хотел в центъра на Монтана. 

В Мездра ученик беше награден за достойна постъпка. 

Симфониета Враца отбелязва с концерт тази вечер две кръгли годишнини - 100 години от рождението на Радосвета Бояджиева, първата жена - диригент в България и 50-години от създаването на Държавна Филхармония Враца. Събитието ще се проведе днес, 27 септември, от 20:00 часа на площад "Христо Ботев", като при неблагоприятни метеорологични условия ще е в голямата зала на Драматично-кукления театър.

Монтана се включва в инициативата "Нощ на литературата". Три са читателските гнезда - Регионална библиотека "Гео Милев",  Регионален исторически музей и Художествена галерия "Кирил Петров" в града. Началото на четенето днес е от 18:00 часа.

В Мездра ученици отбелязаха Европейския ден на езиците. 

Изложба в памет на актьора Божидар Даков ще бъде открита на 28 септември във фоайето на видинския драматичен театър. 

Историческа възстановка на събития от Междусъюзническата война ще бъде представена на 30 септември в местността Стежи.
По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 май 2024 година

Днес се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.  Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 7 юни.  Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете..

публикувано на 20.05.24 в 18:10

Спокойно е преминала днешната матура във Видин

Спокойно и без нарушения е преминала днешната матура по избираем профилиращ предмет, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата в област Видин. Най-много дванайсетокласници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, каза началникът на Регионалното управление по образованието Веселка..

публикувано на 20.05.24 в 16:24

Евтим Милошев във Видин: Туризъм без инфраструктура няма как да се случва

"Дори да направим най-хубавата реклама, да създаваме най-добрия туристически продукт, ако няма свързаност, няма как да докараме туристите." Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев, който днес е на посещение в област Видин. Според него държавата може да помогне на региона най-вече с инфраструктурата. В тази връзка министерството на..

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Нови два случая на коклюш установиха във Видинско

Два нови случая на коклюш са регистрани през последната седмица /13-17 май/ във Видинска област. Касае се за 2-годишни деца от Видин и село Косово, които не посещават детски заведения.  Имунизирани са, заболяването протича много леко, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Здравните специалисти проследяват контактните и близките на децата...

публикувано на 20.05.24 в 15:18

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по 117 000..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24