Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За книжен фестивал се готвят в Челопек

Снимка: Сдружение Книгини



Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата - Челопек. Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински фонд „Култура“. Програмата е богата и вплита в себе си много и различни дейности и идеи.

Освен всички, които помагат за реализирането на културните прояви, голям принос има и малката книжарничка с мисия в Челопек, книжарница "Извор", както и на едни трудолюбиви дами от творилница "Добрини". Благодарение на средствата от продажбите и дейностите им, този фестивал е на път да се реализира.

По-малко от 10 души организират предстоящото събитие в събота, обясни и Мария Дончева от "Книгини":

"Видимо е, че устояваме във времето, нашата кауза устоява, развива се и се утвърждава... Трябва желание, сърце, работохолизъм и задължително любов. Без любов няма как да се случат нещата. Силно се надяваме и всъщност вярваме в това, защото наистина ни се получават нещата и това не е случайно. Просто го правим от сърце."

Един от специалните гости на фестивала ще бъде певецът Веселин Маринов, който ще представи автобиографичната си книга "От любов". Изпълнителят разказа как се е решил да напише книга за себе си:

"Бях атакуван в последните 15 години от различни издателства да направя такава книга. Но си спомням моя духовен баща, Тончо Русев, който ми казваше: "Веско, не е моментът сега. Ще напишеш книга, когато вече няма какво да дадеш повече". Мина време и разбрах, че му е времето да направя една такава книга, защото не трябва да чакам, както Тончо Русев ми казваше, като остарея, когато вече нищо не мога да дам - тогава да разказвам. И си реших, че сега, когато съм актуален, когато имах актуална годишнина, 40 години на сцена, да направя тази книга. Подготвихме я за около 3-4 месеца с много повторения, преглеждания на самите глави и се радвам, че от време на време ме канят и да я представям на места, където съм провокирал интерес."

С представянето на книгата на Веселин Маринов ще завърши и Фестивалът на книгата, добрините и традициите във врачанското село. Срещата с българския изпълнител на 1 октомври започва в 15:00 часа, а място на провеждане на фестивала е дворното пространство пред център „Книгини“ и салона на Народно читалище „Огнище - 1930“ в Челопек.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Католическата църква в село Бърдарски геран има нов покрив

Католическата църква „Дева Мария - Майка на Светата надежда” във врачанското село Бърдарски геран вече е с нов покрив. От години храмът не беше ремонтиран, а покривното пространство беше в критично състояние. Самата църковна сграда е с архитектурна стойност. Тя съдържа ценни стенописи като например изображенията на светите братя Кирил и Методий,..

публикувано на 04.06.24 в 14:00

Млад учител от Козлодуй получи поредно отличие

Петя Петрова-Павлова получава отличието "Млад педагог на годината" на Община Козлодуй за втора поредна година.  Това е още едно доказателство, че когато човек влага сърце и душа в работата си, успехът е неизбежен. Спомням си преди година, когато споделих същата радост за първия приз, казва учителят по начална педагогика Петя Петрова-Павлова:..

публикувано на 04.06.24 в 13:00

Видински парк е с нови пейки, според видинчани местата за отдих не са достатъчни

Нови и ремонтирани  пейки в парковете красят градската среда във Видин . Шест нови съоръжения са поставени в парковото пространство зад сградата на електроразпределителното дружество  в жилищен комплекс "Възраждане" . Пейките в Крайдунавския парк са ремонтирани и лакирани. Видинчани са доволни от облагородяването, но искат повече места за..

публикувано на 04.06.24 в 12:00

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55