Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителска кампания набира средства за ремонт на опожарен храм във Вършец

Снимка: Община Вършец

Започна разчистване на опожарения храм "Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец от останките вследствие на пожара, разразил се през април тази година. Паралелно с това тече дарителска кампания за набиране на средства за възстановяването му. 150-годишната църква пострада сериозно тогава - унищожен е покривът и вътрешното обзавеждане. Благородното дело по разчистването е по инициатива на Църковното настоятелство и Община Вършец. Разчистването се ръководи от архимандрит Антим - протосингел на Видинската Митрополия и отец Любомир - енорийски свещеник в храм "Възнесение Господне". От Общината осигуриха специална група на БКС. От общинската администрация е осигурен и работен проект за възстановяването на храма.


В Народно читалище „Пробуда 1934" се проведе среща на Църковното настоятелство с жителите на квартала във връзка със събраните до момента средства за възстановяване на храма. Беше направен отчет за събраните средства от дарения до момента и предприетите действия за възстановяване на храма. Видинският митрополит Даниил, който присъства на срещата, благодари на всички доброволци, включили се в разчистването на храма. Той подчерта, че това е първата и най-важна стъпка към възстановяването му. До момента са събрани 30 000 лв. от дарения. Толкова ще даде и Видинската митрополия от собствените си средства. С тази сума ще може да се покрие храмът, за да бъде запазен от метеорологичните условия през зимния период. Стана ясно, че Вътко Маринов е поел ангажимента да дари необходимия дървения материал за покривната конструкция. Общата стойност за възстановяване на храма "Възнесение Господне" след пожара е  190 883 лв.


Сметката, открита от Църковното настоятелство към храма в кв. "Заножене", град Вършец, с цел събиране на дарения е:

BG36UBBS80021045409350 във валута BGN

BIC код: UBBSBGSF

ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД

Титуляр: ЦЪРКВА ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ


По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Акция на МВР, Пожарна, ГЗ в с.Сланотрън

Снимката на 30 май 2024 година

В идинското село Сланотрън  остана блокирано  от множество служебни автомобили и служители на МВР, заради с пециализирана полицейска операция на няколко структури на МВР . Претърсени са различни адреси и  са открити боеприпаси. Е вакуирани са живеещите в някои от къщите. Акцията е планирана и е била по сигнал за извършване на незаконни..

публикувано на 30.05.24 в 18:10

Първи случай на лаймска болест в област Монтана

Първи случай на лаймска болест в област Монтана регистрира Регионалната здравна инспекция. Пациентът се лекува в болница. Лаймската болест се причинява от ухапване от кърлеж. Влажното и топло време е благоприятно за развитието им, съобщи Елена Тодорова , главен инспектор дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "Случаят е при жена на 40..

публикувано на 30.05.24 в 17:12

Нова услуга за урнополагане предлага обредният дом във Видин

Нова услуга за урнополагане ще се предлага в новия гробищен парк във Видин. Услугата бе представена на   обществено обсъждане на Проект за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Видин. Услугата е обновление и необходимост, каза  Пролетка Велкова , директор на..

публикувано на 30.05.24 в 16:27
враца поделение

Военното формирование във Враца отварят врати за 1 юни

По повод Международния ден на детето – 1 юни, военни формирования от Българската армия ще отворят врати за посетители, съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната. На 31 май от 10.00 ч. до 15.00 ч. военното формирование от Сухопътните войски във Враца ще посрещне всички желаещи да се запознаят отблизо с военната професия,..

публикувано на 30.05.24 в 16:04
Никола Петров ще е диригент на оперната гала във Враца

С "Оперна гала" завършва младежкият музикален форум във Враца

С арии, дуети и ансамбли из популярни опери завършва утре 38-ият Международен младежки музикален форум във Враца. Ще звучат подбрани шедьоври, представени от млади изпълнители, каза директорът на Симфониета -  Враца Христо Павлов. "Ще закрием с една оперна гала. Млади солисти, певци, всякакви гласове. Не просто всеки ще изпълни по нещо, а са в..

публикувано на 30.05.24 в 15:55

Редовно заседание на Общински съвет-Мездра

За редовното си майско заседание се събират общинските съветници в Мездра.  Проекта за дневен ред включва 17 точки. Общинските съветници ще трябва да приемат размера на основните месечни възнаграждения на кмета на Община Мездра и кметовете на  кметства в общината, ще обсъдят и приемат решението на Комисията, одобрила проектите по Програма  „Малки..

публикувано на 30.05.24 в 15:00

Акция на МВР блокира село Сланотрън

Специализирана полицейска операция на няколко структури на МВР, под ръководството на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), се провежда на територията на област Видин, съобщиха източници на Радио Видин. Това е причината видинското село Сланотрън да е блокирано от сутринта.  В селото са разположени множество служебни автомобили..

публикувано на 30.05.24 в 15:00