Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитата на животните- грижа на всеки от нас

Снимка: Евелина Стоянова

Различни програми реализира Фондация "Четири лапи" в посока защита на животните. В цялата страна доброволци на фондацията оказват помощ на бездомните животни, помагат при осиновяването им, полагат грижи за домашни любимци, работят по програми за борба с насилието над животни, оказват помощ при бедствия и други. Сред по-актуалните кампании на организацията са инициативите да намалим използването на пиротехника по празници, да се справим с проблема с незаконната търговия на кучета, каза Весела Василева- координатор "Осиновявания" на "Четири лапи" по повод Световния ден за защита на животните, който отбелязахме на 4 октомври. 

По думите й "Четири лапи" полага грижи за бездомните животни като реализира много кампании по общини, фондацията поддържа и постоянна клиника за кастрация в "Банкя". Клиниката предлага безплатна кастрация на бездомни кучета и котки на територията на Столична община. Няколко пъти в годината изпълнява по-кратки проекти за кастрация в различни общини, целта им е да се помогне на региони, в които няма ветеринарни лекари, които се занимават с дребни животни.

"Така ние успяваме да помогнем на общността да се погрижи за бездомните си животинки, тъй като, ако те се кастрират, ваксинират и обезпаразитят, се повишава здравният им статус, елиминира се възможността от пренасяне на полови болести, увеличава се продължителността на живота им, от което се намаляват новодошлите и абсолютно се елиминира възможността да има новородени и по този начин и животът им в общността се подобрява, защото животните са здрави", каза Весела Василева.

Проблемът с бездомните животни може да бъде решен, само ако всички си подадем ръка в това начинание, смята Весела Василева:

"В момента законите в България са такива, че всеки един стопанин на животно е длъжен да го чипира и е длъжен да плаща в своята община такса за него. В много от общините ако животното е кастрирано, не се плаща такса за него, както например е в Софийска община. По този начин се мотивират стопаните, които нямат регистриран развъдник, а просто имат домашен любимец за компания, за да вземат правилното решение за неговото здраве и за бъдещето на бездомните животинки. Единственият хуманен начин да намалим страданието на бездомните животни по улиците е като се кастрират."

Всяка една община може да поиска от "Четири лапи" да участва в кампания по кастрация, но записването става от предходната година, а графикът се запълва изключително бързо.

Все повече хора разбират колко е хубаво да имаш домашно животинче, което е спасено от улицата, споделя Весела Василева:

"Освен нашата програма, при която може да се осинови едно от животните, които са на страницата на "Четири лапи", имаме и безплатна онлайн програма за обучение на служители и доброволци в приюти. Тя се нарича "Академия за приюти". Всеки един, който е доброволец или служител на приют, може да се запише в тази безплатна онлайн академия, да завърши курса и да разбере как може да подобри шансовете за осиновяване на животинките в своя приют."

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38

Тихомир Безлов: Купуването на гласове намалява заради емиграцията в ромските квартали

Купуването на гласове е социален феномен, който ни съпровожда преди избори от много години насам. Неспособността за ефективно справяне с тази порочна практика за изборите у нас е сериозен проблем, който изисква незабавни мерки от страна на правителството, политическите партии и обществото като цяло.  Тенденцията за купения вот намалява заради..

публикувано на 16.05.24 в 12:51

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от КСР"Дунав-Видин"

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба по спортен риболов "Дунав-Видин". Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54