Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевт за електронните рецепти: Трябва да се координират някои аспекти между нас и лекарите

Снимка: Радио Видин

Антибиотиците и лекарствата за диабетици от началото на седмицата се предписват и отпускат само по електронен път. От Министерството на здравеопазването посочиха, че въвеждането на електронната рецепта цели да ограничи безконтролното изписване на антибиотици (България е на едно от челните места в Европа по проблеми с микробната резистентност). След като нововъведението влезе в сила, обаче, възникнаха и някои трудности и проблеми в практиката, коментира Николай Тодоров, председател на фармацевтичната колегия във Видин. Той посочи, че въпреки това само в аптеката, на която той е управител, вече има десетки изпълнени електронни рецепти:

"Първият проблем е, че пациентите въпреки кампанията малко внезапно бяха информирани за тези неща, не бяха информирани точно какво ще се изисква. И затова има някои изненади. Мога да кажа, че ние вече имаме десетки изписани рецепти от лекари, десетки изпълнени рецепти. Проблемите, които възникват са, че някои лекари не знаят, че могат да изписват или не знаят коя точно функционалност да използват в програмите, тъй като и за тях е ново... Казано с други думи, трябва да се координират някои аспекти между нас и лекарите. Например ние не може да отпускаме лекарства, които имат повече на брой таблетки от това, което лекарят изписва. Затова лекарят трябва да избере подходящата лекарствена форма. И тъй като лекарят не е длъжен да знае какво лекарство е на пазара, ако да кажем имаме два антибиотика, единият с 20 таблетки, другият с 14 таблетки, той ако не е сигурен, нека да го изпише генерично, програмите им позволят тази възможност. За да може пациентът все пак да го достъпи, тъй като без оглед на това, че има недостиг на лекарства на пазара винаги някои от лекарствата ги няма, по най-различни причини свързани със снабдяването... Разбира се, основно джипитата изписват такива лекарства, но също така и специалистите по конкретните заболявания. Като едно лекарство за диабет може да се изпише и от кардиолог, да кажем..."

Николай Тодоров казва, че е важно пациентите да помнят датата на издаване на електронната рецепта, за да може да бъде открита по-лесно в дигиталната система:

"Рецептата се изпраща от лекарите в една облачна система и ние я достъпваме от там с помощта на някои ключови параметри, основно това е ЕГН-то на пациента и датата на издаването на рецептата. Много важно нещо за пациентите е да си запомнят кога им е издадена тази рецепта, тъй като почти е невъзможно да се намери рецептата без този елемент или поне е много бавно... Все още контролът върху изписването е в ръцете на лекаря и така и би трябвало да остане. Ако лекарят не е задал предварително опцията за замяна на антибиотика, той трябва да изпише ново лекарство, което го има на пазара, защото всъщност ние не даваме антибиотика, защото примерно го няма на пазара или пък има някакви особености по дозировката, предписанието, отпускането, лекарствената форма..."

Повечето видинчани, с които разговаряхме, все още не са използвали електронната рецепта. Не са против нововъведението и въпреки определените неудобства, го смятат за положително за здравеопазването, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Слава Богу, засега не ползвам. Но е добре, като нямаш електронна рецепта ти не можеш да си купиш... Според мен е правилно, за да няма злоупотреба с антибиотик, който не е подходящ за определено лечение. Би трябвало лекар да предпише, но не знам как ще се вържат нещата между лекар и аптека. По принцип гледам положително, но за диабетиците може би трябва да има и друго решение... По принцип съм "за", ще улесни малко хората, които са ангажирани, но ще затрудни възрастните хора... Аз съм лекар, знам защо се прави това нещо - с цел да се ограничи безразборното взимане на антибиотици от пациентите. Но ето сега на мен ми се налага да си купя антибиотик, аз не мога да отида да го купя, трябва да ходя до личния лекар. Примерно намирам се в друг град, знам какво да пия, знам какво да правя, как да го направя, трябва да дойда до Видин, да се обадя на личния лекар. Малко има недомислици, аз не казвам, че е лоша системата, добра е с оглед да се ограничи безразборното купуване на лекарства..."

Междувременно от Българския лекарски съюз поискаха незабавно прекратяване на издаването на електронни рецепти за антибиотици. Според медиците масово фармацевтите връщат пациенти и не изпълняват рецепти с обяснението, че лекарството не е налично. Здравният министър Христо Хинков заяви, че връщане към хартиените рецепти няма да има и че когато предписан антибиотик липсва в една аптека, човек може да го потърси в друга, а не да се заменя. По думите на Хинков до края на месеца ще бъдат събирани данни за недостатъци в работата на системата, за да се направят нужните подобрения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03