Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин отбеляза духовния си празник (снимки+видео)

| обновено на 26.10.23 в 14:38
17
Снимка: Теодора Макавеева

С  архиерейска света литургия във видинския катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски", отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, беше поставено началото на празничните събития по повод Димитровден - духовния празник на Видин


Видинчани са с приповдигнати чувства на духовния си празник.


"Да сме живи и здрави, всяко нещо с началото си... На сърцето ми е притеснено и вълнувам се много... Здраве, най-вече на децата, на народа - спокойствие и мир... Като всеки един празник. 25 години съм бил шофьор на Дядо ти Дометиан и знам какво е. На този ден всичко е най-хубаво. На всички Димитровци - честит имен ден... Да си изберем добър кмет!"


След литургията се проведе и традиционно литийно шествие от катедралния храм до площад "Бдинци". По повод празника видинчани казаха, че се гордеят със своя град и много го обичат. 

"Разбира се, горди сме, че сме видинчани, ние си обичаме града. Спокоен град, красив град, красиви хора... Горди сме, градът ни е прекрасен, според мен... Видин може да ни даде бъдеще и след като завършим, може да останем тук, абсолютно... И аз не съм видинчанин, живял съм в София, но се преместихме тук и е много хубав градът. Хората не са като в София надути, много е хубав този град... От Видин по-хубаво няма и от тук не мърдам... " 

На централния площад "Бдинци" приветствие към видинчани поднесе Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил:


"Нека се обърнем към вярата, нека се обърнем към Бога, Той е силен да ни подкрепи, и тогава ще видиме колко велик, колко радостен е днешният ден. И ние ще извикаме заедно: "Свети Димитрий, слава Тебе, Боже,  укрепи ме във всички дела да мога да Те изповядам докрай и да наследя царството, което Си приготвил за всички онези, които Те обичат. Честит и благословен празник, обични в Господа братя и сестри!"


Програмата по случай Димитровден продължи с награждаване на победителите в конкурса за есе "Какво бих направил за моя Видин". Събитието се провежда за втора поредна година със съдействието на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и цели да провокира младите хора да споделят своите впечатления от нашия град, каза директорът на институцията Десислава Иванова:

"Трето място, грамота и парична награда от 100 лева, получи Анелия Кирилова. Второ място, грамота и парична награда от 150 лева, получи Християна Страхилова. Първо място, грамота и парична награда от 250 лева получи Михаела Михайлова."

Един от представителите на журито - проф. Димитър Стоянов, който осигурява наградния фонд за конкурса, е убеден, че Видин има бъдеще с такива млади хора.

"Всички есета бяха написани на едно много добро ниво. Всяка творба имаше интересни идеи, интересни мисли, планове за бъдещето на Видин - така, както младите хора си го представят. Вижда се искрена симпатия, привързаност към града, съпричастност към неговите проблеми и желание да се включат в решаването на неговите проблеми" - каза проф. Димитър Стоянов.

Детска арт работилница "Видин - любим мой роден град!" зарадва най-малките жители на града в днешния празничен ден. Работилничката е подарък от Дамски лайънс клуб "Бъдин", обясни президентът на организацията Виктория Стефанова за видинските деца:

"Това е един очарователен и хубав ден за града. решихме да направим нещо, с което да зарадваме децата, да имат възможност да оцветяват гипсови фигурки, едната от които ни е "Аз обичам моя роден град Видин" и другите са разни животинчета и неща за хапване. А отделно от това раздаваме балони с нашето лого на Дамски лайънс клуб "Бъдин", с което им честитим празника."

Децата с желание се включиха в творческите занимания, като като всеки от малчуганите имаше възможност да си избере фигурка, която да оцветява:

"Аз избрах ето това кексче, понеже много ми хареса, мой стил е и обичам да оцветявам... Аз рисувам мече и "Аз обичам Видин"... Нашият град си е за нас."

Тъй като месец октомври е обявен за световен месец за борба с рака на гърдата, дамите от Лайънс клуб "Бъдин" използваха случая и раздаваха информационни материали на момичетата и жените как могат да се предпазят от това заболяване. 

Програмата за празника на града продължи с уличен спектакъл-клоунада „Портокалите или любовта към...“, а от 17:00 часа ще се състои празничен концерт на Градски духов оркестър - Видин и приятели на площад „Бдинци“.

Видеото може да гледате ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 май 2024 година

Днес се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.  Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 7 юни.  Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете..

публикувано на 20.05.24 в 18:10

Спокойно е преминала днешната матура във Видин

Спокойно и без нарушения е преминала днешната матура по избираем профилиращ предмет, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата в област Видин. Най-много дванайсетокласници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, каза началникът на Регионалното управление по образованието Веселка..

публикувано на 20.05.24 в 16:24

Евтим Милошев във Видин: Туризъм без инфраструктура няма как да се случва

"Дори да направим най-хубавата реклама, да създаваме най-добрия туристически продукт, ако няма свързаност, няма как да докараме туристите." Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев, който днес е на посещение в област Видин. Според него държавата може да помогне на региона най-вече с инфраструктурата. В тази връзка министерството на..

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Нови два случая на коклюш установиха във Видинско

Два нови случая на коклюш са регистрани през последната седмица /13-17 май/ във Видинска област. Касае се за 2-годишни деца от Видин и село Косово, които не посещават детски заведения.  Имунизирани са, заболяването протича много леко, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Здравните специалисти проследяват контактните и близките на децата...

публикувано на 20.05.24 в 15:18

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по 117 000..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24