Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уреди и пособия в помощ на здравата усмивка

Снимка: Радио Видин

Пособията, които се използват за поддържане на устната хигиена в домашни условия е хубаво да се уточнят предварително със зъболекаря. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина от Видин д-р Олга Папушева и посочи някои от тези, които са задължителни и трябва да се използват от всеки човек:

"Нещата, които можем и е задължително да правим вкъщи, това е ежедневният периаж - миенето на зъбите сутрин и вечер, използването на подходящата четка, подходящата паста, подходящата вода за уста. Зъбният душ и тези апарати, които се рекламират много в интернет за почистване на зъбен камък, ще си призная, че нямам опит с тях и не мога да кажа доколко употребата на инструмент за почистване на зъбен камък в домашни условия е ефективна. Мога да кажа конкретно за почистването на зъбния камък, че всяка една манипулация при всеки един пациент, особено когато не е рутина, да се случва на 3 месеца, 6 месеца или една година, има по-сериозно натрупано количество зъбен камък, изисква предварителна настройка на водната струя на ултразвука, предварителна настройка на сигнала. Това нещо се преценява на момента, това нещо пациентът в домашни условия няма как да го направи. Отделно се изисква допълнителна струя вода, изисква се аспирация, която в домашни условия също няма как да бъде приложена. Затова ще посъветвам конкретно за зъбния камък, първо, да се посъветвате със зъболекар на място и вече тогава да се прецени дали да се използва в домашни условия."
 
Чуйте повече във видеото:


По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00