Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2024 - ще живеем ли по-добре?

Снимка: Радио ВИДИН

През последните дни новият бюджет, като че ли се превърна в още един инструмент за политическа реторика. Къде, обаче свършват финансовите доводи и започват политическите хватки? Финансовият министър Асен Василев обяви ръст на заплатите с 10% и инфлация 3%. Според много критици, това ще е най-щедрият бюджет откъм разходи - 80 милиарда, докато в приходите има неща, които не са сигурни. Пак са заложени пари от плана за възстановяване, от таксата за руски газ, има заложен растеж на корпоративния данък (15%) на компании с над 750 млн. евро оборот. И през 2023 г. ги бяхме заложили тези милиарди, но те така и не дойдоха, коментираха специалисти. Предвиден е скок на минималната заплата и нов дълг - греши ли държавата? 

В Бюджет 2024 е заложен 205,8 млрд. лв. очакван БВП (3,2% ръст). Очаква се месечната инфлация да е на минус, а тя върви нагоре, макар и с малко - 0,4% за октомври 2023. Според финансисти и тук има много неизвестни, тъй като износът намалява, и вероятно има сериозен оптимизъм НАП да повиши още повече събираемостта. Проблем ще има и за големия бизнес, заради вдигането на максималния осигурителен доход от 3400 лв. до 3750 лв. Така този, който се осигурява на 3400, както е до момента, е на светло. Това вдигане за един работодател означава между 7 и 8% чиста сума на месец. Въпросите наистина са много, но в крайна сметка ще живеем ли по-добре как обществото реагира на новия проектобюджет? 

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на ДПС постигнаха споразумение с финансовия министър Асен Василев. До решението се стигна след среща между двете формации и финансовия министър Асен Василев, на която са получени гаранции, че занапред няма да има случаи, в които ПП-ДБ ще гласува заедно с БСП, "Възраждане" и ИТН в пленарна зала. По темата с дерогацията - тя ще бъде отменена в две стъпки. Първата стъпка е от 1 януари спиране на квотите за износ. Втората стъпка е от 1 март, окончателно отмяна на дерогацията, като за този преходен период има съгласие единствено и само за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат поети от българските граждани. Основната промяна в бюджета е свързана с това, че отпада вноската от "Газпром", а разходната част се намалява. Останалата част на бюджетната рамка остава така, както бе обявена от Асен Василев. Приходите ще бъдат намалени с 2,4 млрд., колкото е предполагаемата планирана вноска по таксата за газа. Ще има списък на приоритетни национални инвестиционни обекти, в който влизат АМ "Струма", АМ "Хемус" и др. Договорен е приоритетен списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета. Прецизиран е и таванът на поемането на дълг с около 1 млрд. лв. За параметрите на новия бюджет потърсихме за коментар икономиста от Института по пазарна икономика Адриян Николов

"Няма добър или лош бюджет, въпросът е какви са заложените в него цели и инструменти и очевидно, че в дизайна, който е направил финансовият министър и неговият екип, свръх целта е влизането в Еврозоната. Начинът, по който е структуриран в момента бюджетът, единственото важно нещо в момента е уцелването на 3-те процента дефицит. Това е фокусът и целта и всичко около него се върти. Имаше много конфликтни мерки, но това, което най-пряко касае хората е вдигането на данък сгради. Там, като че ли ще има доста сериозен дебат, тъй като много сериозно се появиха аргументи, че със старите жилища, по-бедните хора ще срещнат много големи трудности да плащат обновения данък след обявяването на данъчните оценки... Другите неща, които бяха много интересни и също породиха сериозен дебат са мерките против сивата икономика, това също е на настоящия финансов министър една много стара теза и един фокус, че има сериозен ресурс, недооценен и бюджетно и икономически в сивите практики." 

Неизбежно ли беше в новия бюджет да има макар и минимално повишение на доходите на хората, предвид инфлацията през последните месеци и повод ли е това за разнобой в редиците на управляващите - това попитахме още Адриян Николов, икономист от Института по пазарна икономика:

"Ние така или иначе няма да избягаме от швейцарското правило, най-малкото то ни показва какъв трябва да е ръстът на пенсиите. По-скоро критика търпи повишението на минималната работна заплата, но пък тя вече се увеличава по формула, тоест добра-лоша тя вече е 50% от средната работна заплата и това е изчислението. Тук дебатът трябва да се съсредоточи върху това как да подобрим формулата, така че да няма такива резки скокове, които да застрашават ръста на безработицата, спад на заетостта и затваряне на някои пазари, които са с по-ниска средна заплата и с по-ниска производителност" - допълни Адриян Николов.

Повече пари за доходи от следващата година са предвидени в новия бюджет. Доволни ли са обаче синдикатите? Вчера се проведе Националният съвет за тристранно сътрудничество, на който от КНСБ настояха в бюджета за 2024 г. да бъдат заложени допълнителни 700 милиона лева за заплати в различни сектори. Това са възнагражденията в транспорта, земеделието, висшето образование, здравеопазването и други сектори. Потърсихме за коментар Петър Мишев, икономически анализатор към Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. 

"Ние като една от страните, които са активни по отношение на политиката по изграждане на бюджета, заставаме с позицията, че има необходими неща, които трябва да се свършат от Народното събрание в следващите седмици, за да може този бюджет да отговаря на това, което имат нужда работниците, защото като синдикати ние заставаме зад техните права и техните възможности те да получават адекватни възнаграждения. Тези 700 млн. определено липсват в бюджета и ние ще се борим те да се изразят в числа във финалния вариант на Бюджет 2024" - обясни Петър Мишев.

Доволни ли са видинчани от проекта за новия бюджет на страната и за какво трябва да има според тях повече пари?

"За пенсиите трябва да вдигнат още малко, все лъжат с тия 10%. За всичко ще трябват пари да се дават на тоя народ, гладния. Много пари ни изяде тая инфлация и по доктори пари се дават за лекарства, и не остава нищо... Според мен бюджетът е балансиран, доколкото разбираме от финанси и самият финансов министър се справя добре, може би трябва някои пера да се поразгледат. Хубаво е, че на пенсионерите се обещават 10-11%, но е хубаво да се дадат още в началото на годината, както се процедира в цивилизованите държави... Трябва да преразгледат сектори като образование и здравеопазване, защото това са водещи сектори в държавата. Животът стана скъп, а бюджетът горе-долу от втория път са го нагласили" - коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00