Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След първия сняг - готов ли е Северозападът за зимата?

Създалата се преди дни първа сериозна валежна обстановка затрудни значително жителите на много населени места в Северозападна България. Обилният и мокър снеговалеж попречи на движението по пътищата, прекъсна електрозахранването и водоподаването, кабелната телевизия и интернета на много домакинства. Силният вятър допълнително усложни зимната картина. Макар зимата да не е започнала официално, много от новите общински ръководства показаха готовност за работа при зимни условия, а други не се справиха толкова добре. Какви са недостатъците и ще се справи ли регионът с предстоящите предизвикателства на студеното време? Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков припомни, че е осигурено зимното поддържане и има сключени договори за всички области на страната. Фирмите разполагат с необходимите ресурси, техника и материали - сол, пясък и химически вещества. В момента, в който дадена фирма не съумее да изпълни задълженията си за зимно поддържане по договор, ще бъдат предприети необходимите действия, в това число и прекратяване на договора, какъвто беше случаят миналата седмица с фирмата, ангажирана в област Бургас, увери регионалният министър. 

Каква е готовността на Община Видин за зимния сезон? Разговаряме с Емилиян Евтимов, директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" в местната администрация.

"Община Видин има пълна готовност за зимните условия. Всички машини са ни в зимна готовност, разполагаме с 10 броя снегопочистващи машини, от които 4 големи снегорина, които са оборудвани с песъкари, а другите техники са ни за централна градска част, отделно имаме челен товарач с дъска, имаме багери, имаме мини челни товарачи, напълно сме готови за зимната обстановка на територията на град Видин, както и в общината, ако се наложи ще помагаме. Разполагаме с пълното количество инертни материали, което е необходимо за зимния период, така наречената "техническа сол". Имаме и химия, което са едни солни люспи, които разлагат самия лед и го правят на вода. Това е химикал, с който третираме пешеходни зони, защото много по-бързо работи, отколкото техническата сол" - обясни Емилиян Евтимов.

Има ли готовност община Монтана за предстоящия зимен сезон - информира сътрудникът ни Любо Андреев:

"84 хиляди лева са осигурени за зимното поддържане в община Монтана. Подписан е договор с фирма, която да чисти снега. 56 км е четвъртокласната пътна мрежа в общината. В града поддържането се поема от общинската фирма "Чистота". В 23-те села отговорността за снегопочистването е на кметовете, които наемат техника най-вече от местни земеделски производители. Има достатъчно количество препарати и техника за почистването на снега през зимата, заявени са и още количества, съобщи заместник-кметът на община Монтана Тихомир Антонов. Към момента на територията на общината всички пътища са почистени от последния сняг."

Община Белоградчик има подписан договор за снегопочистване, но разчитат и на помощта на собствена техника. Това обясни за Радио ВИДИН Боян Минков, кмет на община Белоградчик.

"Имаме подписан договор с "Пътно поддържане" - Белоградчик, с които традиционно добре работим и не сме имали проблеми през годините. Също така разчитаме и на собствена техника, въпреки че не разполагаме кой знае с колко машини, но имаме два багера, оборудвани за тази цел. Имаме и малки машини за по-тесните улици. Подготвени сме за зимата и смятам, че няма да имаме никакви проблеми. Сега, предвид много голямото количество сняг, което падна през почивните дни, на места стигна до 60 см, малко ни затрудни тази ситуация, защото на места останахме и без електричество, но благодарение на екипите, които работеха денонощно вече е възстановено електричеството" - каза Боян Минков

Каква е ситуацията в община Кула? Има ли сключени договори за снегопочистване и достатъчно материали и машини научаваме от кмета на общината д-р Владимир Владимиров

"Имаме вече сключени договори със земеделски производители, по принцип те участват в обявените търгове за снегопочистване и зимна поддръжка на пътища и улици в населените места. Освен земеделските производители в почистването, главно на улиците в Кула, участва и общинското предприятие БКС с три машини. Осигурени са на критичните места, те се знаят кои са -  това са баирите, където има и разнесен пясък за опесъчаване на място. Имаме готовност, знаят се хората, знаят се машините, но в крайна сметка всичко зависи и от природата."

Община Берковица все още няма сключен договор за снегопочистване през този сезон. Как се справят в този регион информира сътрудникът ни Петя Генова:

"На 29 септември 2023 година от предишното ръководство е обявена процедура "публично състезание" за извършване на дейностите по снегопочистване и опесъчаване на територията на община Берковица. На 8 ноември са отворени ценовите предложения на участниците в процедурата, а решението за избор на изпълнител е от 16 ноември. Съгласно член 112 ал. 6 от Закона за обществените поръчки, Община Берковица може да сключи договор с избрания изпълнител след изтичането на 14-дневния срок, което е 1 декември. Кметът Радослав Найденов заяви, че забавянето по сключването на договора се дължи на бездействието от страна на предходното ръководство, въпреки многократните му настоявания през цялата предизборна кампания да се ускори процедурата с оглед наближаващия зимен сезон" - обясни Петя Генова.

В Община Лом имат готовност за зимния сезон. Информира сътрудникът ни Владимир Недев:

"С 8 машини-снегорини Общинското предприятие "Чистота" в Лом ще чисти градските улици и общинските пътища. Общинското предприятие е осигурило достатъчно техника и инертни материали за зимното почистване. Предприятието разполага с 30 тона промишлена сол и 150 тона пясък. Тази зима пясъкът ще се използва само в краен случай, при много тежки заледявания и снегонавявания, за да не се запушват отводнителните шахти и канализацията и да няма запрашеност."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00