Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грейнаха светлините на коледната елха в Белоградчик и бе открит Коледния базар

5
Снимка: Община Белоградчик

Въпреки студеното време жителите на града изпълниха централния площад „Възраждане“, за да наблюдават грейването на коледната елха в Белоградчик. Заедно с традиционното запалване на светлините, за първи път в града бе открит и бляскав Коледен базар. Така бе положено началото на множество коледно-новогодишни празненства в града.

На отбелязването на началото на коледно-новогодишните празници в Община Белоградчик присъстваха Боян Минков – кмет на община Белоградчик, Ангел Боянов и Лозина Николова – зам. кметове на община Белоградчик, Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, Александър Александров – кмет на община Ружинци, Мария Тодорова – кмет на община Чупрене, както и кметски наместници от община Белоградчик.

В своята реч г-н Минков каза: „Казват, че края на годината е време за равносметка. Време, в което преценяваме всяко свое изминало действие. За мен този преобразен площад доказва, че сме на прав път. Радвам се да видя толкова много хора тук, в центъра на Белоградчик, хора, заради които си струваше всяко едно усилие по орагинизирането на тази красота наоколо. Знаете, че искаме да превърнем цялата община в по-красиво място; знаете, че искаме да покажем на туристите един истински европейски облик.“ 

Г-н Минков благодари на Ведерник ЕАД, заедно с който бе подготвен Коледния базар и културната програма към него. Той също така изказа признателността си на всички звезди, които ще изнесат концерти до края на годината, а след това специално благодари и на Младежки клуб „Бъдеще“, Детска градина „Иглика“, Пенсионерски клуб „Мадона“, Начално училище „Васил Левски“, Средно училище „Христо Ботев“, Център за обществена подкрепа и Дневен център – Белоградчик за техните вдъхновяващи благотворителни инициативи.

Както винаги събитието бе посрещнато с най-голямо нетърпение от най-малките, чиито лица бяха озарени от светлините на високата елха. Към празничния дух допринесоха и възпитаниците на Детска градина „Иглика” със своята красива програма, последвани от спиращото дъха огненото шоу „Дивинитас”, което плени вниманието както на малки, така и на големи.

След като всички присъстващи се присъединиха в обратното отброяване, светлините на елхата грейнаха и придадоха завършен облик на празничната премяна на град Белоградчик. В същата вечер в Народно читалище „Развитие – 1893” гостуваха и Трио „Тенорите” с концерт, който бе част от културната програма на Коледния базар. Със своя неоспорим талант, те заслужено получиха продължителни бурни овации от публиката в края на своето представяне.


По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10

Врачанка е библиотекар на годината

Врачанката Владислава Иванчева беше удостоена с наградата „Библиотекар на годината" за 2023 година.  Главният библиотекар на библиотеката при НЧ „Развитие -1869" – Враца получи престижното отличие по време годишни награди на Българска библиотечно-информационна асоциация.  Призът се връчва за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките...

публикувано на 17.05.24 в 16:25

Спокойно премина матурата във Видинско

Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци.  450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин. "Матурите преминаха спокойно и..

публикувано на 17.05.24 в 16:22

Нов читателски клуб за хора в зряла възраст в библиотеката в Монтана

"Читателски Клуб 55 +" учредиха в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана.  В него могат да членуват всички читатели на Регионалната библиотека в тази възраст. Всеки желаещ може да се запише и сподели любимите си книги и автори. В него ще се говори открито за книгата.  Откриването на клуба по четене е част от инициативите посветени на..

публикувано на 17.05.24 в 15:09

Почетния гражданин на Видин Богомил Петров отбеляза годишнина от свой рекорд

Във Видин отбелязаха 60 години от първия световен рекорд по вдигане на тежести направен от Богомил Петров. Рекордът е поставен на 17 май 1964 г., когато той успява да повдигне 140 кг., които освен рекорд го пращат и на олимпиадата в Токио. Рекордьорът получи приветствия от институции и почетен плакет от Българската федерация по вдигане на тежести. Плакета..

публикувано на 17.05.24 в 14:15

Община Монтана и турския град с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман обединяват усилия срещу климатичните промени.  Кметът на турския град Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана по повод общ европейски проект, свързан с изменението на климата. Визитата е част от програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньори на проекта са и две неправителствени..

публикувано на 17.05.24 в 14:13