Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бяла приказка" посреща видинчани

Коледна инсталация е подредена във фоайето на Симфониета - Видин

Пространство, "обитавано" от различни коледни персонажи, отваря врати днес във Видин. Коледната инсталация е подредена във фоайето на видинската Симфониета. Идеята е и малки, и големи да се потопят в един свят на коледна магия, разказа актрисата Ирина Флорова-Капелова, която е създател на магичното празнично пространство, носещо името "Бяла приказка":

"Инсталация, която е вдъхновена от Коледа и е с идеята да влезеш в едно пространство, където няма как да не усетиш коледния дух - колкото и например да не харесваш Коледа или да си решил, че това е един преувеличен празник. Защото всички символи на Коледа можеш да ги видиш тук - коледните ангели, Витлеемската звезда..."

Коледната инсталация е разделена на отделни "картини", представящи ледената кралица, работилницата на Дядо Коледа, снежни човеци на ски, Северния полюс и снежно селце, обясни Ирина Флорова-Капелова. Тя разказа, че е започнала да работи по елементите от инсталацията още през септември:

"Беше много интересно, защото прибирайки се септември месец, намирам ето тази елха захвърлена - в един черен чувал, с кръстачката, стои си тази голяма хубава елха, почти не ѝ падат бодлите - не знам защо някой я е изхвърлил, защото тя беше почти нова, беше хубава. Казах си: "Това е знак, трябва да се заема и да го направя това нещо"."

Откриването на коледната инсталация "Бяла приказка" е днес от 17:30 ч.

По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ръст на заболелите от варицела в Монтанско

За 39 болни от варицела информират от Регионалната здравна инспекция в Монтана за миналата седмица.  Спрямо предходната се забелязва ръст със 17 случая.  Със скарлатина са двама.  Двама са регистрираните болни от коклюш миналата седмица. Това са 10 годишни момчетата близнаци. Двама са били с това заболяване и седмица по-рано.  От хигиенната инспекция..

публикувано на 14.05.24 в 14:02

"Бюро по труда" организира информационна шатра във Видин

Информационно събитие, насрочено за утрешния 15 май, организира местната дирекция "Бюро по труда" във Видин. Поводът е 34-тата годишнина от създаването на "Агенцията по заетостта". На площад "Бдинци" от 10 часа ще бъде обособена шатра пред входа на дирекцията.  Всички граждани и търсещи работа лица ще бъдат информирани за стартиране на..

публикувано на 14.05.24 в 11:47

Заловиха пиян шофьор в Дреновец

За срок до 24 часа е задържан 39-годишен от Дреновец, а причината - шофиране след употреба на алкохол, съобщават органите на реда във Видин. При проверка на лекия автобомил, който е с видинска регистрация, малко преди полунощ на 14 май, е установено, че водачът е с 1.84 промила. Мъжът дал и кръвна проба за изследване във ФСМП-Белоградчик.  По..

публикувано на 14.05.24 в 10:18

Започва втората седмица на Празниците на културата "Мездра - май"

След двудневен отдих, на 15 май 2024 г. (сряда) започват събитията от втората седмица на 50-ите Празници на културата „Мездра май”. В 11:00 часа ще започне Концерт по случай 75-годишнината на Професионална гимназия „Алеко Константинов“ - град Мездра в Дом на железничаря.  На 16 май 2024 г. (четвъртък ) от 16:30 часа предстои Откриване на съвместна..

публикувано на 14.05.24 в 08:27

Инициативата "Изпрати ни картичка" започва във врачанската библиотека

Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца организира инициативата "Изпрати ни картичка" . Тя започва днес и е част от програмата по честване на 70 годишнината от създаването на врачанската библиотека. Проявата се провежда за първи път и е по идея на библиотечните работници. Целта е да се отбележи по различен начин празника на институцията и да се..

публикувано на 14.05.24 в 08:00

Снимката на 13 май 2024 година

Училища от Северозапада изпратиха випуск 2024.  Общо 80 ученици завършиха  Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин. За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство.  Три паралелки в Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин днес чуха за последно училищния звънец...

публикувано на 13.05.24 в 18:00

Математическата гимназия във Видин изпрати тържествено абитуриентите си

Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин тържествено изпрати днес 78-те си абитуриенти в присъствието на по-малките ученици, учителите, родители и много гости.  "Скъпи абитуриенти, този ден е краят на един цикъл от вашия живот - период на обучение, от който излизате с натрупани знания и придобити умения, които ще..

публикувано на 13.05.24 в 16:40