Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен празник в Неговановци

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

В село Неговановци в община Ново село украсиха голяма триметрова суровачка и раздадоха подаръци на децата. 
"Всичко мина много весело и с много настроение, като се случи най - важното - зарадвахме децата", обясни Мариана Димитрова секретар на читалище "Светлина-1928" в селото.
"Много хубав празник се получи. Над 25 деца участвахме. Имахме гости от общината и бяха суровакани...Разказахме какво символизират материалите, с които украсихме сурвачката...Предадохме на децата и запазихме още един стар български обичай тази година суровакане...", коментира Мариана Димитрова.
Чуйте интервюто в звуковия файл.
По публикацията работи: Екип на радио Видин


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Асфалтират обходния път на Враца

Временно е ограничено движението за всички моторни превозни средства по обходния път на Враца в посока Видин, поради частични ремонти на асфалтовата настилка. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва през град Враца и се регулира от пътни знаци и сигналисти.

публикувано на 21.05.24 в 10:51

Международен младежки музикален форум започва във Враца

33-то издание на Международния младежки музикален форум започва във Враца.  Програмата на легендарния музикален фестивал е още по-пъстра и многообразна, с участието на талантливи музиканти, лауреати на престижни конкурси, както и наложили вече имената си инструменталисти и певци, в поредица от концерти на Симфониета-Враца в градската концертна зала...

публикувано на 21.05.24 в 09:05

Нов паркинг е изграден във Враца

Още един паркинг има във Враца. Добрата новина съобщи кметът на града Калин Каменов. Обновеното междублоково пространство се намира в най-големия жилищен комплекс в града – „Дъбника". То разполага с 80 места за паркиране. От градската управа се надяват завършването на големия паркинг да сложи ред в безразборното паркиране в квартала и да приучи..

публикувано на 21.05.24 в 08:46
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Министърът на туризма на среща с местната власт в Монтана

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще е в Монтана днес. В 11 часа при областния управител Ивайло Антонов той ще има среща с кметовете на 11-те общини от региона. Заедно с представители на туристическия бранш ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред туризма, в тази част на Северозападна България. След срещата се предвижда министърът..

публикувано на 21.05.24 в 08:20

Двама са ранени при катастрофа с автобус във Враца

72- годишен водач от Мездра е навлязъл в насрещното движение и е предизвикал катастрофа с автобус от градския транспорт и още един автомобил, съобщават от полицията във Враца. Произшествието е станало във Враца на  20.05.2024 г. около 10:30 часа. При катастрофата е р анен водачът на автомобила, предизвикал катастрофата, който е транспортиран до Центъра..

публикувано на 21.05.24 в 07:45

50 са болните от ХИВ във Врачанско

50 души в област Враца са заразени със СПИН или са ХИВ позитивни.  Това показва официалната статистика на регионалната здравна инспекция. Тя беше представена на вечерно бдение със свещи, организирано от Регионалната здравна инспекция по повод 19 май – Международния ден на съпричастност на засегнатите от чумата на ХХ век. Според официалната статистика..

публикувано на 21.05.24 в 07:26

Църквата почита днес Св. св. Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите царе Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос.  Днес имен ден имат близо 103 хил. души, от които 67 хил. са жени.  Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го..

публикувано на 21.05.24 в 07:19