Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природен парк "Врачански Балкан" приключи три големи проекта

Снимка: Радио ВИДИН

34 години от обявяването на Природен парк "Врачански Балкан" се навършват днес. За такъв е обявен със Заповед № 1449 от 21 декември 1989 година на Комитета по опазване на околната среда. Дирекцията на парка отбелязва годишнината с фотоконкурс за ученици "С дъх на планина". Победителите ще бъдат обявени днес- на 21 декември, на страниците на Дирекцията на парка и Природозащитен център "Натура"- информационен и образователен център към Дирекцията.

"Успяхме в общи линии да приключим три немалки проекта през тази година. Единият беше информационна кампания за мрежата НАТУРА 2000 на територията на област Враца. Другите два са доста големи проекти, няколко годишни. Единият по Оперативна програма "Околна среда" за доста дейности, свързани с подобряване на природозащитно състояние на видове и местообитания. Успешно приключи преди десетина дена с последна финална проверка на място и протокол. И другият беше по Interreg V-A Румъния- България , трансграничен проект с един близък до нас парк, администрацията на един близък до нас природен парк, това е Природен парк "Железни врата" в Румъния", посочи акцентите в работата на Дирекцията на парка през 2023 година директорът Николай Ненчев.

Подготвено е проектно предложение по новата грантова схема на новата трансгранична програма Румъния- България, изцяло насочено към работа с деца и образователни програми в сферата на изменението на климата, горска педагогика, еко педагогика и подобни инструменти за обучение на деца и ученици. Партньор ще бъде отново Природен парк "Железни врата".

"Аз много пъти, от много години го повтарям по най- елементарния начин. Вижте, няма красиво сечище. Всяко едно сечище изглежда на пръв поглед ужасно. Но, когато от най- ранна детска възрасти си възпитаван, че гората би следвало да се ползва по правилен и устойчив начин и когато се доверяваш на преценката на чичко лесовъд, така да го кажем или чичко горски най- общо, то тогава нещата изглеждат по друг начин. И по тази причина или това е една от причините, поради които ние трябва да прилагаме инструментите на горската педагогика или еко педагогика, както щете я наричайте, различни наименования има, за да можем да възпитаваме от ранна детска възраст и формираме положително отношение и към горската професия, и към работата на природозащитниците и хората, работещи в горите", обясни Николай Ненчев защо е важна работата с деца и ученици.

Освен проектите, които изпълнява, Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" работи по 4 основни направления:
- опазване и изучаване на биологичното и ландшафтното разнообразие;
- изграждане на посетителска и паркова инфраструктура; 
- създаване на условия за развитие на туризъм на територията на парка;
- работа с деца и образователни програми.

През следващата година дейностите на природният парк ще бъдат насочени по няколко направления сходни с тези, по които се работи досега, допълни директорът на природния парк: 

"Ние приключихме големи проекти по Оперативна програма "Околна среда", но това не означава, че дейностите, които сме започнали или реализирали в рамките на тези проекти приключват. И един такъв проект е проектът за възстановяване на популацията на една много интересна птица, която е балкански ендемит, нарича се планински кеклик. Много успешен проект, който реализираме вече 10 години на територията на парка и придобихме значителен опит, да не използвам сложни думички, и методология в размножаването, отглеждането и разселването на птици от този вид."

Започва работа и по друг дългосрочен проект, свързан с възстановяването на лешоядни видове птици на територията на парка:

"Успешно приключи възстановяването на белоглавия лешояд, приключваме с възстановяване на популацията на черния лешояд и стартираме проект по LIFE за възстановяване на популацията на символа на българската природозащита. Това е брадатият лешояд, който е изчезнал изцяло от територията на България."

Цялото интервю с Николай Ненчев- директор на Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50