Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия излезе с предложения за по-хуманно отношение към животните

Снимка: Rawpixel

Становището на Европейската комисия включва предложения за регулации по основни теми, касаещи транспортирането на животни и незаконната търговия с домашни любимци. Европейската комисия даде и отговор на европейската гражданска инициатива "Европа без кожи". Предложенията на Комисията идват след 3-годишни обещания за преразглеждане на действащите правила на Европейския съюз, след натиск от граждани и неправителствени организации, включително и на фондация "Четири лапи".

"Повечето хора асоциират Комисията като главния изпълнителен орган в ЕС, но той също така е един от главните законотворчески органи, заедно с Европейския парламент. Така че хуманното отношение към животните не е проблем от вчера. Неправителственият сектор работи активно с институциите на всички нива за подобряване и на местното, и европейското законодателство за повече хуманно отношение към животните. В случая с Комисията такова намерение беше залегнало както в работната програма на сега действащата Комисия 2019-2024, така и по отношение на селскостопанските животни в стратегията "От фермата до трапезата", която е един общ рамков нормативен документ. Проблемът беше, че дълго време не се случи нищо по въпроса и когато дойде ред през септември, президентът на Комисията да изнесе своята реч за състоянието на Съюза, което се прави обикновено като обобщаване на постигнатото до тук по основните теми и се залагат приоритети за действието на Комисията занапред, тогава, през септември, въобще хуманното отношение към животните не беше засегнато като тема. Това доста разтревожи природозащитниците и въобще хората, на които това им е приоритет в работата. И съответно хубавата новина, ако мога така да се изразя, беше че през декември Европейската комисия финално излезе с една пресконференция и съобщи какви предложения ще се направят оттук нататък през следващите години за подобряване на хуманното отношение към животните като темите са много. Тук имаме кожите, имаме транспорта на живи животни, имаме регулациите за търговията с домашни любимци и прочие", съобщи Тихомир Димитров, ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи".

Европейската комисия ще предаде на Съвета и на Парламента своите предложения, те ще бъдат разглеждани от отделните държави, като развитие се очаква в рамките на една година минимум. По отношение на незаконната търговия на домашни любимци се предлагат задължителни правила за идентификация и регистрация в национални бази данни, регулиране на дейността по развъждане, мерки за регулиране на онлайн търговията. Един от основните проблеми на незаконната търговия с домашни любимци е ранното отделяне от майката. Според българското законодателство 2 месеца е минималният праг, в който кученцето не трябва да се отделя от майка си. Ако се продават с фалшиви или липсващи документи, възрастта му не може да се установи, не се знае как е отглеждано.

"Правили сме проучване, животни се продават на бензиностанции от багажници на коли, гледат се в апартаменти в кашони по няколко наведнъж, сред тях върлуват епидемии, заболяване. Потърпевш от всичко това е купувачът", обясни Тихомир Димитров.

Продавачите от "сивия сектор" могат да бъдат разпознати по това, че публикуват обяви от различни акаунти, с различни самоличности, различни телефони за контакт. При тази търговия не се издават касови бележки, не се подписват договори. В една такава сделка и купувачът трябва да има права, каза още Тихомир Димитров.

Правилата на Европейския съюз за транспортиране на животни не са адаптирани от 20 години. С новите предложения времето за транспорт ще бъде съкратено с цел осигуряване на повече почивки за вода и храна. По- строги правила ще се прилагат за животните, транспортирани с цел умъртвяване.

"Тук говорим за транспортирането с камиони на селскостопански животни. Това транспортиране се извършва на дълги разстояние, продължаващо понякога с дни... Това, което се очаква като положителна промяна пак заради официалното становище на Европейската комисия е , че се предвиждат повече почивки за вода и храна за животните, времето за транспорт ще се съкрати. Специални правила за бременни и не убити животни, това е много важно, но какви ще бъдат те тепърва предстои, много е важно, че ще се увеличи минималното товарно пространство за всяко животно, според вида му", каза още Тихомир Димитров.

Нови правила ще има и да транспортирането на животни при екстремни температури. Централизирана база данни с реални локации на пътуващите транспорти също се предвижда като реформа. Друго от предложенията - да се забрани износът към трети страни, защото там няма регулация, не се получи.

Европейската комисия даде отговор и на европейската гражданска инициатива "Европа без граници"- да се предприемат действия за забрана на отглеждането и убиването на животни за производство на ценни кожи. Инициативата е подписана от повече от 1,7 милиона граждани на Европейския съюз. "Европа без граници" събираше подписи от май миналата година до март тази година. Всички държави- членки са подкрепили петицията, като 17 от тях са надскочили минималния праг необходими подписи. В България са събрани 77 хиляди подписа, доста над необходимите 12 хиляди подписа. Сега е възложено на Европейската служба за безопасност на храните да направи задълбочено научно и законодателно проучване до март 2025 година. Въз основа на резултатите от това проучване Европейската комисия ще се произнесе през март 2026 година дали ще бъдат забранени всички ферми за ценни кожи в Европа и ако да, с какъв буферен период.

Цялото интервю с Тихомир Димитров може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

Представят музиката на Димитър Ненов във Видин

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Здравословни причини обаче отложиха провеждането на планирания за 20 март в град Видин кино-концерт “Димитър Ненов и измеренията..

публикувано на 29.04.24 в 10:25

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00