Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е шампионът на турнира в Белоградчик?

Снимка: Радио Видин

Възможно ли е да спечелиш безапелационно футболен турнир, но да не получиш заслужената награда? Възможно ли е името на победителя дори да не бъде съобщено от организаторите на състезанието? Случило се е на възстановения традиционен Коледен турнир по футбол в Белоградчик. В него участваха общо 10 отбора, разделени в две предварителни групи. Едната от тях бе спечелена категорично от отбора на "Сталийска махала" след 4 победи от 4 мача, без допуснат гол. Момчетата от "Сталийска махала" побеждават на полуфиналите и "Гранична полиция". Повеждат и срещу "Чакалите" на финала, но се стига до изпълнение на дузпи заради равенство в редовното време. Опонентите им изпускат от бялата точка и логично победителите започват да празнуват спечелената купа. Човек от публиката обаче казва на съдията, че вратарят е бил пред голлинията и дузпата трябва да бъде повторена. Това вбесява победителите и те демонстративно напускат терена. Организаторите решават да ги дисквалифицират и връчват купата и наградите на следващите по реда в класирането. Момчетата от "Сталийска махала" твърдят, че са жертва на расова дискриминация и местен шовинизъм.



Николай Лазаров, Борислав Харитонов и Александър Лазаров потърсиха Радио Видин, за да споделят огорчението си от организацията на спортния форум, който би трябвало да зареди с позитивни емоции участниците и публиката в навечерието на Рождество Христово:

"Разбрахме за този турнир, решихме да участваме и се записахме. Ние сме единственият отбор, който нямаше загуба и допуснат гол. Записахме само победи до финала. Спечелихме и финала на дузпи. Резултатът в редовното време беше равен и изпълнихме по три дузпи. Ние вкарахме две дузпи и те вкараха две дузпи. Изпуснаха третата дузпа и ние започнахме да се радваме. След това дойдоха и ни казаха, че дузпата трябва да се повтори без да ни обяснят защо. Ние сме футболисти, ако са ни победили с футболни средства - навеждаме главите и приемаме, в спорта е така. Но не са ни победили, станахме първи, но накрая ни прецакаха. Това е расова дискриминация. По време на финала казваха "циганин няма как да стане първи на този турнир". Още по време на груповата фаза ни предлагаха пари, за да паднем. През цялото време ни провокираха по различен начин, за да се откажем от участието си. Ние участваме заради футбола, защото го обичаме. Играли сме на много подобни турнири в цялата страна. Попитах съдията защо да се повтори дузпата, той ми каза "Не мога да свиря срещу моите хора". Лишиха ни от наградата за първо място и от индивидуалната награда за най-добър вратар."

Състезателите на отбора "Сталийска махала" са от Лом и Козлодуй, твърдят, че титлата им от Коледния футболен турнир в Белоградчик им е била отнета незаслужено. След като на финала съдията решава, че изпусната дузпа на опонентите им от "Чакалите" трябва да бъде изпълнена отново заради твърдение на човек от публиката, Николай Лазаров решава да извади отбора си от терена:

"Аз им казах "излизайте, ние не сме за подигравка". Трябва да играем два дена докато ни бият ли? След като приключи турнирът, организаторите публикуваха съобщението в интернет, но нас ни няма никъде. Все едно че не сме участвали в този турнир. Има ни на снимките от финала, първи сме, а не фигурираме никъде в съобщението. Това са пълни глупости. Много обидно ни стана, че никой от организаторите не ни защити..."

Организаторите на турнира съобщиха, че победител е отборът на "Чакалите" от град Белоградчик. "На второ място се наредиха "Ванката и приятели", а на трето тимът на "Гранична полиция" - Белоградчик. Оборите получиха купи, медали и парични награди. Връчени бяха и няколко индивидуални награди. За най-добър вратар беше определен Явор Петров, а голмайстор на турнира стана Благовест Иванов." 

"Момчетата от Сталийска махала завършиха на второ място, но отказаха да получат наградите си и по регламента на турнира крайното класиране се пренареди в този вид", обясни кметът на Белоградчик Боян Минков.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

3:2 за юношите на "Ботев" Враца срещу "Чавдар"

Юношите на "Ботев" Враца при родените през 2007-2008 г. се наложиха с 3:2 като гост над "Чавдар" Троян. Срещата се игра при тежки условия и проливен дъжд, но младите врачани показаха мъжка игра и се пребориха за успеха. Домакините откриха резултата в 18-ата минута, но гостите бързо върнаха гола. Той бе отбелязан от точен Емил Петров. В 60-ата минута..

публикувано на 20.05.24 в 16:37

"Монтана" посреща столичния "Септември"

"Монтана" ще търси победа срещу столичния Септември. Срещата от 33-ия кръг на Втора лига е днес от 15 часа. Трите точки срещу гостите от София увеличават шансовете на монтанци за третото място и бараж за елита.  След два мача наказание в игра за "Монтана" се завръща полузащитникът Франк Ландри. По този начин старши треньорът Петър Колев ще може..

публикувано на 20.05.24 в 13:01

Станимир Тренчев с наряд за гостуването на "Ботев" във Велико Търново

Станимир Тренчев получи наряд да ръководи гостуването на "Ботев" от следващия кръг на плейофите за оставане в родния футболен елит. Във вторник, 21 май, врачани играят на стадион "Ивайло" във Велико Търново срещу изпадналия от Първа лига "Етър". Мачът е от 16.30 часа и ще бъде ръководен от Тренчев, на когото ще помагат Мартин Мачев и Дарин Иванов. Наряд..

публикувано на 20.05.24 в 09:07

Никол от Видин с трета титла в Перник за два дни

Никол Николова от видинския клуб "Борба, самбо, джудо" спечели златен медал от турнира по самбо за деца за Купа Перник. В категория до 30 килограма възпитаничката на многократната медалистка от международни състезания Цветелина Цветанова се наложи категорично над своите съпернички по пътя към златото. Ден по-рано Никол спечели още два златни медала в..

публикувано на 19.05.24 в 17:19

Атлетите на "Радуканови" Видин обраха медалите от турнир в Румъния

17 медала спечелиха състезатели на видинския клуб по лека атлетика "Радуканови" от международния турнир "Лятна купа за деца и юноши". Състезанието се състоя в град Ръмнику Вълча в съседна Румъния.  Васил Антонов заслужи два златни медала - в спринтовете на 100 (10.77 сек.) и на 400 метра при 18-годишните. Пламен Митков е със злато в скока на дължина..

публикувано на 19.05.24 в 16:01

Отличен сезон за ДЮШ на "Локо" Мездра

Завърши един изключително успешен сезон за формациите от Детско-юношеската школа на „Локомотив” Мездра с треньори Владимир Найденов и Стоян Стоянов. След шампионската титла на юношите младша възраст, сезонът приключи и за Футбол 5 и Футбол 7. За втора поредна година момчетата от набор 2014 година успяха да завършат първенството без загуба,..

публикувано на 19.05.24 в 15:30

"Ком" би с 2:0 в Бойчиновци

Ком /Берковица/ победи с 2:0, като гост Огоста /Бойчиновци/ в най-интересната среща от 20-ия кръг на четвърта монтанска футболна дивизия. Пламен Ненов от дузпа в 41-та и Ивайло Тошев в продължението на първата част донесоха трите точки за берковчани. Така Ком остава лидер с 52 точки. Вихър /Николово/ остава втори с 51 точки, след като взе победа с 3:0 при..

публикувано на 19.05.24 в 15:25