Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоновден е

Снимка: www.pravoslavieto.com



На 17 януари православната църква почита паметта на свети Антоний Велики. Светецът, който е роден в Египет, се счита за основател на монашеството, каза свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия:


"Чуден е животът на свети Антоний. Родил се в 251 година. Родителите му били християни. Като прочел, че апостолите оставили всичко и последвали Христос, в него се разгоряло желанието да посвети живота си на Бога. Продал богатото си наследство, защото родителите му рано починали. Раздал всичко на бедните и отишъл в египетската пустиня. Там си направил една колиба. Негов добър приятел му носел хляб и вода, защото в пустинята нищо не растяло. Тя е покрита само с пясък. Прочул се със строгия си живот. Започнали да идват при него и други млади хора и ставали монаси."


Още от четвърти век едно от най-ярките и вдъхновяващи имена за християните, забележително с вяра, подвижничество, дела, добродетели и автентичен мистичен опит е на преподобния Антоний Велики. Първият, който описва живота му, е неговият съвременник и познат св. Атанасий Велики. От впечатляващото житие на св. Антоний, представя фрагменти врачанският митрополит Григорий:


"Той се подвизава с такива подвизи, които е немислимо в днешно време някой да извърши. С този свой подвижнически живот, той се е наредил да бъде от малкото, които се назовават от Светата църква - велики."


Свети Антоний бил удостоен с дара да лекува болни и ги учел да благодарят на Бога за изцелението си. Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст. Умира на 17 януари през 356 година.


По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Премиерът поздрави участниците в похода „По стъпките на Ботевата чета“

Допълнителни 65 000 лева ще бъдат предоставени за провеждане на Националния поход „По стъпките на Ботевата чета“. Днес п ремиерът Димитър Главчев поздрави участниците в родолюбивата инициатива и като знак на подкрепа повървя заедно с тях, съобщават от правителствената пресслужба.  Тази година в една от най-мащабните прояви през Ботевите дни,..

публикувано на 29.05.24 в 16:44

Третират срещу плевели около жп линията в община Видин

Предстои третиране срещу плевели по жп линии на територията на община Видин. Писмото е от Железопътна секция Враца (ЖПС Враца), с цел уведомяване на собствениците на пчелини.  От железопътната компания уточняват, че хербицидът (препарат НАСА ТАФ) срещу плевели не е токсичен за пчели. В периода 08.06- 19.06 по съответен график ще..

публикувано на 29.05.24 в 15:53

Празник за рождения ден на детска градина "Звънче" в Лом

Детска градина №12 "Звънче" в Лом отбелязва своя 45-ти рожден ден. Настоящи и бивши възпитаници на детската градина зарадваха многобройните гости в Народно читалище "Постоянство 1856" с музикално-поетичен спектакъл под наслов  "С България в сърцето" .  Директорът Анжела Борисова благодари на колектива на учебното заведение за всеотдайната..

публикувано на 29.05.24 в 15:12

43 касети с ново ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата..

публикувано на 29.05.24 в 13:52

Министърът на икономиката е поискал оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е поискал оставките на ръководството на млекопреработвателното предприятие "Ел Би Булгарикум". Ще се работи и за увеличаване на заплатите на служителите с до 30%, се посочва в съобщение на сайта на министерството. Днес е проведена среща със служители на дружеството, които предприеха протестни..

публикувано на 29.05.24 в 13:21

МВР: Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2

Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2. Към момента няма чакащи товарни автомобили по трасето на републиканската пътна мрежа към ГКПП Видин-Калафат, съобщават от пресцентъра на МВР.  Всички гишета на граничния пункт работят в пълен обем. Времето за проверка на товарните автомобили е съкратено максимално , така..

публикувано на 29.05.24 в 12:31

С възстановка отбелязват 174 години от въстанието в Северозападна България

174 години от въстанието в Северозападна България отбелязват днес в Белоградчик. Тържествената програма започва 18 часа с панихида в храм „Св.Вмчк Георги Победоносец”, след което от 18,30 часа  на гробовете на инициаторите на въстанието ще бъдат поднесени венци и цветя.  Литийното шествие до  Белоградчишката крепост  е от 19 часа. В..

публикувано на 29.05.24 в 12:01