Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска градина във Вършец приобщава децата към изкуството и традициите

Снимка: Петя Генова

Детска градина "Слънце" във Вършец работи усилено за интеграцията на децата в мултикултурна среда. Новите инициативи са наречени "Слънце и звезди". Те ще се реализират с възпитаниците на детската градина и техните родители в основната сграда на детското заведение, както и в другите две – в кв. "Заножене" и с. Долно Озирово. В рамките на една година педагогическият персонал ще работи за създаване на допълнителни условия за обхващане на децата в детската градина, тяхната адаптация, редовно посещение на учебното заведение и превенция на ранното отпадане от образованието, което предполага и равен старт при постъпването им в училище.

В дейностите ще бъдат включени 80 деца. Те ще работят в три клуба: 
- Арт-ателие "Сръчковци" – 23 деца от втора група в основната сграда и в смесена група "Червената шапчица" в с. Долно Озирово;
-"Минало незабравимо" – 22 деца от трета група в основната сграда;
- "Пея, танцувам и рисувам" – 35 деца разделени в две групи: четвърта група в основната сграда и смесена група "Звънче" в кв. "Заножене".

Дейностите в клубовете имат за задача да приобщат децата към света на изкуството и традициите и да подкрепят дарбите на децата, както и да създадат нагласи за позитивното мислене и поведение. Методологията на проекта е насочена към усвояване на българския език на децата от ромската общност, развиване на умения в областта на изкуствата и българските традиции; предвидени са дейности, ориентирани към родителите. Педагозите ще преминат обучение за работа в мултикултурна среда. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ЦОИДУЕМ (Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства) – гр. София и е на стойност 25 525,30 лв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по 117 000..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24

Театърът във Враца с нов уебсайт и онлайн система за закупуване на билети

Драматично-куклен театър – Враца вече разполага с нов функционален уебсайт-  www.dktvratsa.com , и интегрирана онлайн система за закупуване на билети. Основните предимства на новия сайт включват модерен дизайн, подробна информация за нашия репертоар, програма, събития, новини, фестивал, както и възможност да се запознаете с творческия и..

публикувано на 20.05.24 в 13:37

Summer Vibes Festival за пети път във Видин

За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival. Той ще се проведе на 1 и 2 юни край емблематичната крепост „Баба Вида“, съобщават от Община Видин. Основната мисия на фестивала е да откъсне децата от интернет пространството, за да им покаже един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито..

публикувано на 20.05.24 в 12:08

Във Вършец задържаха мъж, наранил с нож свой познат

Жител на кв. „Изток" в гр. Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда на свой съкварталец, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  В ранните сутрешни часове на неделния ден в къща в кв. „Изток" в курортния град възникнал скандал между двама местни жители, на 49 г. и 27 г. По-възрастният мъж причинил с нож порезна рана в областта на гърба на по-младия...

публикувано на 20.05.24 в 11:48

С успехи посреща 24 май берковското читалище

В навечерието на 24 май читалище "Иван Вазов" в Берковица може да се похвали с много успехи. Зад всички тях стои неуморен труд и отдаденост. Малките певици с вокален педагог Лариса Симова спечелиха 4 златни, 3 сребърни и два бронзови медала в националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада", в същия конкурс детски танцов състав "Малинарче"..

публикувано на 20.05.24 в 09:10