Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реалистично е да бъде изцяло завършен през 2026 година

Кога ще е готов новият път Видин-Ботевград?

Ключов приоритет в момента е изграждането на връзката между Видин и Кулата

Снимка: МРРБ

65% от строителството на скоростното трасе между Ботевград и Мездра е изпълнено. Във Враца регионалният министър Андрей Цеков беше категоричен, че до края на настоящата година този участък от новия път Видин-Ботевград ще бъде напълно готов. Очаква се в средата на следващия месец движението по трасето да бъде пуснато, макар че строителните дейности по маршрута ще продължат. 

"Още 2020 година за участъка между Мездра и Ботевград е взето решение да бъде извършено цялостно препроектиране на пътните кръстовища. Първоначално е било решено да бъдат с кръгови кръстовища, което не е удачно за един скоростен път и не отговоря на изискванията. Това налага да се изготвят нови подробни устройствени планове, да се извършат отчуждения, да се преработи изцяло инвестиционният проект. Често се твърди, че този път не се строи с нужните темпове. Това към момента не отговоря на истината. Истината е, че този инфраструктурен проект в един момент стана жертва на едно безвремие, започнало още от времето на ковид кризата и преминало през няколко политически кризи. Истината е, че реалното строителство, масовото строителство по всички участъци от този проект започна едва в последната година", обясни Андрей Цеков.

"Строителните дейности на обекта се извършват ежедневно в изключително усилени и стегнати темпове. Концентрирано е изключително голямо количество строителна механизация, хора, материалите са доставени, така че сме осигурили всичко към настоящия момент. Ще бъде отворен участъкът частично по стария път, частично по новоизграденото трасе. Ще бъдат пуснати 5 км двупосочно с по две ленти върху новоизграденото трасе. Ще може да се усети това облекчение, което се очаква от толкова дълго време. За съжаление още един строителен сезон е необходим, за да бъде завършено строителството докрай", добави изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Ясен Йорданов. Той обясни, че ще се наложи повторно затваряне на участъка за движение:

"Това се налага за изграждането на пътните възли "Мездра" и "Дърманци". Това е вторият етап от строителството."

Народният представител от Враца Ивайло Папов попита в парламента министъра на регионалното развитие Андрей Цеков докъде стигна изграждането на най-важния за Северозапада инфраструктурен обект:

"Пътуването до моя регион е изключително трудно. Опашката от товарни камиони беше между Кнежа и Бяла Слатина по целия път. Другият възможен път е на практика непризнатият път от АПИ Крета-Ребърково, който не можем да наречем път, или Паволче-Челопек. Изключително трудни условия. Надявахме се до 10 декември да има напредък по строежа на пътя Ботевград-Мездра, но нещата не се получават. Аз съм притеснен не само като пътуващ всяка седмица, а и за хората, за автобусите. Не виждам как ще стане готов пътят и след една година."

"От месец юни 2023 година (когато беше затворен за движение участъкът - бел. ред.) досега са изпълнени следните по-основни видове работи: изградено е мостовото съоръжение при км 161 - това е мостът над река Искър; в участъка между 163 и 169 км са изградени почти изцяло пътните участъци, в това число армонасипните стени, отводнителните съоръжения, изключение прави пътен възел "Дърманци", изградените участъци са до ниво "положен биндер", т.е. под основния асфалтов пласт; изградено е директното трасе на пътен възел "Ребърково", както и прилежащите му пътни участъци, в участъка са извършени взривно-изкопни дейности, обхващащи земна маса от над 1 млн. куб. м. скален материал; в участъка от км 172 до 174 - това е обхода на Лютидол, са извършени строителни дейности по тунелните съоръжения и прилежащата им пътна част, като има напредък до 50% в участъка. По обекта се работи и всеки, който отиде в момента, може да установи количеството ресурс от работна ръка и механизация, която е налице на обекта. Тук имаме класическо тясно място, което не може да бъде заобиколено по друг начин и което трябваше да е готово отдавна, но причината не е в лоша организация по отношение на изпълнението, а заради промяната на проектното решение. За съжаление това, което заварихме през месец юни е, че все още нямаше одобрени подробни устройствени планове за новите съоръжения. След това бяха извършени отчужденията и издадени разрешенията за строеж. Срокът за цялостно завършване на обекта е до края на 2024 година. Нямам никакви притеснения, че това ще стане в срок", обясни Андрей Цеков.

Министърът на регионалното развитие определи като основен държавен приоритет завършването на скоростния път Видин-Ботевград:

"Държавата е приела преди повече от 10 години концепция за пространствено развитие и там сме дефинирали какви са ни приоритетите от гледна точка на свързаността. Ако нямаме свързаност посока юг-север, дисбалансът в икономическото развитие ще продължи. Основният стокообмен идва от егейските пристанища, особено в ситуацията на войната в Украйна. Почти всички стоки от Азия в момента имат два пътя - единият е през егейските пристанища, а другият е да преминат на север и да стигнат до пристанище Ротердам. Стратегически интерес на България е да осигури поне два пълноценни коридора север-юг, които да свързват гръцките пристанища със северната част на Европа. Заради това ключов приоритет в момента е изграждането на връзката между Видин и Кулата. Магистралата Видин-Ботевград е може би най-важната стратегическа част от свързаността ни на север, тъй като е и най-реалистичната, най-близо сме до нея. До края на следващия месец ще пуснем в експлоатация участъка между пътен възел "Макреш" и пътен възел "Бела". Той беше съществено завършен още към края на миналата година, а в момента се правят финалните работи. До края на 2025 година трябва да завърши участъкът между Видин и Макреш. Остават четири участъка, които трябва да свържат Бела с Монтана. Там срокът за изпълнение е до края на 2026 година. Остава един последен участък, който е между Монтана и Враца и за който за съжаление повече от 10 години е оставен без проектна готовност, т.е. там няма дори избрано трасе. Ние сега сме пуснали обществена поръчка за избор на трасе. Реално погледнато е възможно тази магистрала да е почти изцяло завършена през 2026 година. Аз искрено вярвам, че това ще даде изключителен тласък за развитието на Северозапада."

Според първото решение на Министерския съвет след протестите през 2018 година, новият път Видин-Ботевград трябваше да е готов в края на 2021 година. Бързо стана ясно, че този срок е нереалистичен. Реално строителството започна едва през 2020 година, а крайната дата бе изтеглена до 2023 година. После дойде ковид пандемията, а след това - политическата криза и поредицата от служебни правителства. Строителството се забави, стана ясно, че трябва да се проектира ново трасе за участъка Монтана-Враца и да се преработи първоначалният вариант за Мездра-Ботевград. Регионалният министър в правителството на Кирил Петков Гроздан Караджов през 2022 година заяви, че пътят ще се строи поне до 2027-а. Сегашното ръководство на Министерството на регионалното развитие пък дава малко по-оптимистична прогноза - пътят да е готов с година по-рано - през 2026-а, това обаче е пет години по-късно от първоначално обещаните. Единствената готова отсечка от новия път е 7,5-километров участък при ботевградското село Новачене, който бе официално открит от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков през април миналата година. 

Повече - в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05