Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да могат ли 17-годишните да взимат шофьорска книжка

Снимка: Генади Цоков

Шофьорска книжка да може да се получава още на 17 години. Това е едно от правилата при обучението на водачите, които Европейската комисия прие в края на миналата година. Условията са кандидат-водачът да е взел теоретичния си изпит и да шофира с придружител, който да отговаря на определени условия. Трябва да уточним, че у нас това правило не е прието. Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики коментира за БНР, че нарастващият брой пътнотранспортни произшествия (ПТП) с участие на млади водачи показва, че за нашите условия дори 18-годишната възраст не е подходяща за получаване на книжка.

"От една страна придружителят е добра мярка, но как може да гарантираме, че този придружител може изобщо да направи нещо... Вижте примера с нарастващия брой ПТП с млади водачи, до 25-годишна възраст, показва, че при нас, като че ли дори 18-годишната възраст не е подходящо за вземане на книжка. Трябва да има дори, ако вземат на 17 или 18 години, да има временни книжки, много сериозен контрол, много сериозна проверка..."

Повечето млади водачи у нас карат безразсъдно, коментира Пламен Петков, автоинструктор от Видин и добави, че все още не сме готови за подобни промени. 

"Все още не сме дозрели може би до тези промени, при нас безопасността на движението, виждате, че е една такава критична тема. Младите водачи, повечето, карат безразсъдно. Все още не е подходящо за нашите условия. Сега не знам как ще се регламентира, ако се задължава с придружител, не би било нещо опасно. Но всичко е въпрос на организация. Не е прието и трудно виждате, статистиката какво показва, младите шофьори карат безразсъдно, със съвременните автомобили, едно време колите не бяха толкова мощни."

Повечето видински шофьори, с които разговаряхме също смятат, че 17-годишните не трябва да управляват автомобили по пътищата в България. Някои посочиха все пак, че ако са отговорни не е проблем. 

"Моето мнение в никакъв случай, на 17 години да не се изкарва книжка... Още не са оформени, имат детски акъл, искат да карат силно. За нас е рано, според мен още не е узрял човек... Може, стига да са отговорни, да не карат бързо, да не подценят човешкия живот... Като гледам как карат младите сега, съм малко скептичен. В Европа се спазват правилата, тук не се спазват. Заради това бясно каране с тези бързи коли, мисля, че не е удачно... Децата вярно, че растат по-бързо, имам внук, който е на 18 г. и има книжка. Карам с него задължително, той си кара сам, но искам с мен да мине поне 1000 км. Зависи от момчетата и момичетата, психически, има неустойчиви, има някои устойчиви..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10