Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта е най-голямото благо, което Бог ни е дал за наше благополучие и спасение

Днес е Петнадесета неделя след Петдесетница.

"Пристъпил към Иисуса, законникът Го попитал: "Коя е първа от всички заповеди?" Иисус му отговорил: "Възлюби Господа, Бога твоего от всичкото си сърце и от всичката си душа, и от всичкия си разум": ето първата заповед! Втората, подобна на нея е: "възлюби ближния си като себе си. Друга заповед, по-голяма от тия, няма" /Мк. 12:28-31/.

Ние много пъти сме слушали този евангелски откъс, но замисляли ли сте се за това, какво означава да обичаш Бога от цялото си сърце, от цялата си душа? Сърцето е духовният център на човека, където се заражда и всяка нечистота, и най-светите чувства. Ние трябва да живеем така, че цялото ни сърце да е изпълнено с Бога, пронизано от Неговото присъствие. Нашето сърце винаги откликва на всичко, което става наоколо и затова нерядко е изпълнено със смутове, преживявания, вълнения, а нали бихме могли да живеем така, че то да е изпълнено с Бога и в него да царува любовта Божия. Колко трудности, бедствия и проблеми, вътрешни и външни, би ни се удало да избегнем, ако бихме се научили да направляваме своите сърдечни, вътрешни сили към Божията любов, ако не бихме разпилявали душевните си сили в суета, в скърби и преживявания, свързани с живота в този свят.

Накрая, да възлюбим Бога трябва с цялата си сила, с други думи, с целия ни телесен състав. Не само умът, душата и сърцето трябва да бъдат съсъди, вместващи любовта към Бога, но и нашето тяло трябва да бъде проникнато от тази любов. Ние сме слушали думите на апостол Павел: "Винаги носим в тялото си мъртвостта на Господа Иисуса, та и животът Иисусов да се открие в тялото ни" /2 Кор. 4:10/. Как може Бог да бъде прославен чрез нашето човешко тяло? И как славата Иисусова може да се открие чрез нашето тяло? Преди всичко, ако ние не допускаме многочислените пороци, грехове и страсти, свързани с живота на нашето тяло. С каква лекота някои от нас се отнасят към нарушаване на седмата заповед – "не прелюбодействай". Колко често ни се налага на изповед да слушаме за абортите като нещо делнично, обикновено, да слушаме за извънбрачни връзки, за съпружеска неверност. Но докато ние живеем така, ние не можем да говорим за това, че чрез нашето тяло се прославя Христос.

Господ казва: "Възлюби ближния си, като себе си". Това означава още и това, че ние трябва да обичаме самите себе си - не в този смисъл, че да правим каквото ни харесва, да се отдаваме на своите слабости, пороци и страсти, но в този смисъл, че да се грижим за своя ум, сърце, тяло, така че любовта Божия да царства в нас. Ако ние обичаме себе си с такава любов, тогава не ще можем да обичаме ни Бога, ни ближния, няма да можем да изпълним тази заповед, която е най-голяма в закона и на която се крепи закона и пророците. Амин."

Митрополит Иларион /Алфеев/

В рубриката "Съвременна Библия"Готфрид Лайбниц (1646-1716) заема заслуженото си място в отбора на световните мислители. В един от малкото му публикувани приживе негови трудове "Теодицея" (1710 г.), той се заема с въпроса за наличието на добро и зло в нашата вселена. Лайбниц твърди, че няма по-разумен съвет от този на ап. Павел: "Не се оставяй да те побеждава злото; но ти побеждавай злото чрез доброто." Ако победиш злото чрез зло, ти не унищожаващ злото, а го умножаваш. Затова всяко зло се унищожава само чрез добро. Това е направил самият Бог – унищожил е смъртта чрез саможертвата Си. Адът е победен от Кръста.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15