Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Кирчева: Ходенето е изумителен процес, в който участва цялото тяло

Снимка: Фейсбук


Ходенето е изключително важно за здравето на човека, но за да усетим ползите от него, то трябва да е правилно. Това обясни треньорът по фитнес и Пилатес Катя Кирчева и добави, че правилното ходене е базирано върху правилната стойка. В ежедневието си тя често наблюдава хора, които ходят изключително неправилно. 

"Всъщност ходенето е много сложен процес, само в една крачка участват над 200 мускула или 1/3 от целия набор от мускули в човешкото тяло. Също така от вестибуларна гледна точка всички знаем вертикалната позиция на тялото, много малката площ, в която се поддържа тази позиция, а именно ходилото, което от ортопедична гледна точка е един от най-сложните апарати в човешкото тяло. Той се състои от 26 броя кости и 104 броя мускули. Така че ходенето е изумителен процес. Той ни отличава от животните и в него участва цялото тяло. На пръв поглед участват само краката, но това не е така, тъй като участват всички компонентни на краката - ходилото, глезените, прасецът, коляното, тазът, тазобедрените стави. Но когато пропълзим нагоре, именно ядрото ни държи в изправена позиция, раменете участват, защото ние движим ръцете си, и вратът участва, защото така или иначе изправената позиция на тялото завършва с врата. В тази връзка искам да кажа, че правилното ходене е базирано върху правилната стойка, правилното ходене е една много добре раздвижена правилна постановка на тялото."
 
10 000 крачки или 30 минути дневно е стандартът за ходене, установен след многогодишни наблюдения и изследвания, ако искаме да усетим здравните ползи от него, обясни още Катя Кирчева.

"От значение е темпото, но при 30-минутно интензивно ходене се счита, че енергоразходът е около 200 калории, което е доста добре. Ходенето може да бъде само помощно средство относно борбата с килограмите... Но за да търсим ефект отслабване, са необходими много по-различни занимания с доста по-висок енергоразход. Разбира се, не само това е важно, важно е количеството калории, които приемаме, важен е сънят, стресът. В тази връзка искам да кажа, че ходенето намалява стреса. Освен това увеличава хормоните на щастието, създава мускулна сила, създава издръжливост, ускорява сърдечната дейност, тоест по същество е леко интензивно кардио, не на последно място заздравява здравето на костната система, което е от значение, защото една от пандемиите сега е от остеопороза. Смята се, че в световен мащаб всяка 4-та жена над 50 години е засегната. Така че и за остеопорозата, за борбата със сърдечните болести, за високото кръвно, за диабет тип 2 ходенето е изключително важно и работи в полза на превенцията на тези заболявания. Искам да пожелая на всички приятно ходене и да кажа една мисъл, която много харесвам: "Ден от хиляди крачки започва само с една, така че от нас зависи да я направим"."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00