Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков се срещна със симпатизанти и представители на държавни структури във Видин

За ротацията в кабинета: Денков и Мария Габриел трябва да продължат конструктивните разговори за поста външен министър

4
Снимка: Радио Видин

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който днес е на посещение във Видинския регион, коментира ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на правомощията на Пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. 

"Доволен съм, че след първоначалните критики, явно президентът е осъзнал колко е важна съдебната реформа в областта на Конституцията и дори временното отлагане, което беше сложено с този закон, изглежда непоносимо за него, така че това е една добра новина, че осъзнава конституционните промени колко са важни. От друга страна, ние ще се консултираме, ще направим втори кръг от консултации и внимателно ще прегледаме отново текстовете, да видим дали и как трябва да постъпим в този момент. Нямаме автоматична реакция. За нас наистина промените в Конституцията са много важна победа, която сме направили, затова ще огледаме Закона още един път, за да сме сигурни, че част от промените, които са в Конституцията, не ги отлагаме прекалено дълго време."

По отношение на предстоящата ротация в кабинета, Кирил Петков обяви, че Николай Денков и Мария Габриел трябва да продължат конструктивните разговори за поста външен министър.

"Ще предадем топката към тях да решат. Те явно добре работят в отбор и от моя гледна точка, когато има желание, има начин, така че оставаме в техните ръце да продължат сега дискусиите и се надявам, че ще намерят конструктивно решение."  

Според Кирил Петков тезите на ГЕРБ, че нямат министри в кабинета са несъстоятелни. Визира поста на вътрешния министър, който по думите му е ясно, че е в отговорността на ГЕРБ. Според него хората в страната искат стабилност, а не нови избори и политически драми.


"Мисля, че всеки един политик има задължението малко по-внимателно да се отнася с тези въпроси и думичката избори да не слага веднага на масата в първия възможен момент. едновременно с това балансите, които  конструкцията на сегашното управление трябва да има, трябва да продължат и прибързани решения от една страна не могат да се случат, от друга страна небалансирани решения също." 


Във Видин Кирил Петров заедно с областния управител Иво Атанасов посети граничния пункт с Румъния на Дунав мост 2 и се срещна с ръководството на дружеството, което стопанисва съоръжението. 

"За нас продължава да е огромна цел влизането на сухоземната част на Шенген тази година и това беше една от моите задачи тук да поговоря с хората. Те казаха, че много усилено работят и дори малкия брой мигранти, които са заловили, са много важен пример как явно границите ни работят."

В програмата на Кирил Петков бяха включени също срещи ръководствата на видинската болница и Областното пътно управление.  По-рано днес той присъства и на откриването на офис на "Продължаваме промяната" в Белоградчик, а за 18 часа тази вечер е насрочена среща със симпатизанти в областния град.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 29 май 2024 година

Допълнителни 65 000 лева ще бъдат предоставени за провеждане на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета" . Днес премиерът Димитър Главчев поздрави участниците в родолюбивата инициатива и като знак на подкрепа повървя заедно с тях, съобщават от правителствената пресслужба.  Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър..

публикувано на 29.05.24 в 18:00

Премиерът поздрави участниците в похода „По стъпките на Ботевата чета“

Допълнителни 65 000 лева ще бъдат предоставени за провеждане на Националния поход „По стъпките на Ботевата чета“. Днес п ремиерът Димитър Главчев поздрави участниците в родолюбивата инициатива и като знак на подкрепа повървя заедно с тях, съобщават от правителствената пресслужба.  Тази година в една от най-мащабните прояви през Ботевите дни,..

публикувано на 29.05.24 в 16:44

Третират срещу плевели около жп линията в община Видин

Предстои третиране срещу плевели по жп линии на територията на община Видин. Писмото е от Железопътна секция Враца (ЖПС Враца), с цел уведомяване на собствениците на пчелини.  От железопътната компания уточняват, че хербицидът (препарат НАСА ТАФ) срещу плевели не е токсичен за пчели. В периода 08.06- 19.06 по съответен график ще..

публикувано на 29.05.24 в 15:53

Празник за рождения ден на детска градина "Звънче" в Лом

Детска градина №12 "Звънче" в Лом отбелязва своя 45-ти рожден ден. Настоящи и бивши възпитаници на детската градина зарадваха многобройните гости в Народно читалище "Постоянство 1856" с музикално-поетичен спектакъл под наслов  "С България в сърцето" .  Директорът Анжела Борисова благодари на колектива на учебното заведение за всеотдайната..

публикувано на 29.05.24 в 15:12

43 касети с ново ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата..

публикувано на 29.05.24 в 13:52

Министърът на икономиката е поискал оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е поискал оставките на ръководството на млекопреработвателното предприятие "Ел Би Булгарикум". Ще се работи и за увеличаване на заплатите на служителите с до 30%, се посочва в съобщение на сайта на министерството. Днес е проведена среща със служители на дружеството, които предприеха протестни..

публикувано на 29.05.24 в 13:21

МВР: Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2

Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2. Към момента няма чакащи товарни автомобили по трасето на републиканската пътна мрежа към ГКПП Видин-Калафат, съобщават от пресцентъра на МВР.  Всички гишета на граничния пункт работят в пълен обем. Времето за проверка на товарните автомобили е съкратено максимално , така..

публикувано на 29.05.24 в 12:31