Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на община Чупрене към младите: Елате при нас!

21
Мария Тодорова, кмет на община Чупрене
Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на Радио ВИДИН гостува на едно малко бижу в Българския Северозапад. Така атрактивно представя Чупрене Мария Тодорова, която е кмет на общината от няколко месеца. 

Село Чупрене е административен център на общината. Населеното място е разположено в подножието на Стара планина. В общината живеят 1700 души. Чупрене и Горни Лом са най-големите села, а  Протопопинци е най-малкото. 

Последното преброяване през 2022 година констатира, че жителите на село Чупрене са 434 души.

Населеното място е разположено на 20 километра от град Белоградчик и на 70 километра от град Видин. Намира се на 13 километра от границата с Република Сърбия в район, залесен предимно с букови и иглолистни гори. Климатът е типичен за планинските райони - топли дни и прохладни нощи. Общо 40 хиляди декара горски масиви притежава общината.


Мария Тодорова е кмет на общината за първи мандат, като преди това работи известно време като заместник-кмет. Завършила е специалност "Управление на човешките ресурси" и "Управление на туризма". Родена е в Чупрене, познава хората и проблемите на района. Кметският пост ѝ дава възможност да работи за развитието на този край в областите туризъм, отдих, култура, образование, разказва Мария Тодорова

"Една от основните ни цели е благоустрояването на селата. Ще получим 2 милиона лева, които ще инвестираме в асфалтиране на улици, където беше подновена водопроводната мрежа. Тази година ще бъде отворена мярка в Държавен фонд "Земеделие", с която да кандидатстваме за подмяна на водопровод във Върбово и Търговище. Следваща задача - развитието на туризма в общината. Имаме обща стратегия с община Белоградчик... Ще обърнем внимание на пещерата Десни сухи печ... Идеята е да се задържат туристите повече от един ден... Проектът за ски зона "Миджур" също не е забравен и се надяваме да се случи този проект, но това зависи от държавната политика. Планината ни е девствена, притегателна е за туристи. Ще се заемем с това да бъдат маркирани екопътеките ни и да се популяризират в социалните мрежи, ще изградим и веломаршрути. Чакаме да се отворят трансграничните проекти, по които ще кандидатстваме... Ние сме малка бутикова община... Имаме млади хора, които работят в администрацията, надяваме се да дойдат и други млади хора. Имаме изключителна природна даденост и сме отворени към младите хора. Имаме свободни къщи, които могат да закупят и да се заселят. Общината ще им помага."

Има и проблеми, които трябва да се решат - необходимостта от подмяна на амортизирания водопровод, чийто извор е на територията на Чупрене и водоснабдява Белоградчик, част от Димово и Ружинци. Липсва и банкомат, който да е от полза на местните хора. 

Социалните дейности и програми, по които работи Община Чупрене, са много. Това са "Топъл обяд", "Личен асистент", "Грижа в дома". Има три центъра за настаняване от семеен тип, и едно защитено жилище, уточнява Мария Тодорова

В Чупрене има личен лекар, който обслужва населението. Предстоят безплатни прегледи, като на място ще дойде и лаборатория. В Чупрене идва и подвижна аптека всеки ден от седмицата, без събота и неделя. 

Местното читалище се грижи за съхраняването и популяризирането на фолклорните традиции и обичаи. В началото на лятото се провежда торлашкият събор. Организацията му вече е започнала. Тази година той ще се проведе на 14-и, 15-и и 16-и юни, разказват Венеция Рангеловска и Сашка Големшинска от културната институция: 

"Надяваме се да има доста участници, около 100 колектива са били през последните години. Очакваме и гости от Сърбия... Подготвяме се за 1 март, за 8 март и общински празник на хумора на 1 април. Проблем имаме с тавана на сградата, търсим спонсорство. Библиотечната дейност е на ниво... Имаме танцов състав, който е сравнително млад, но доста активен."  

Срещнахме се и с местните хора, които разказаха за живота в селото: 

"Не е много добре, щом няма барче да пием кафе... Има пенсионерски клуб... Тук сме да се видим малко... Как се живее? Едно и също е, навсякъде е скъпо... Нищо не ни липсва, всичко си имаме... Как да се върнат младите? Като има работа... Купуват се къщи... Живеем в безтегловност, опустяла Северозападна България... Не е лошо да има автобус, аптека... Бездомните кучета не ни пречат."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00