Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Видин и Враца се оплакват от лошо качество на водата и високи сметки заради "общо потребление"

Снимка: БНР

От 1 януари цената на водата, която плащаме на ВиК- Видин е по- висока. Потребителите, които живеят в сгради етажна собственост и имат общ водомер, плащат допълнителни количества вода или т.нар. "общо потребление", когато е отчетена разлика между показанията на общия водомер и сумата от индивидуалните водомери. При някои проблемът е от години, на други места- отскоро, на трети- периодично. Възникне ли такъв проблем започват и междусъседски спорове. Потребителите зададоха и други въпроси- за качеството на водата, ремонтите, отчитането.

Таня Борисова живее в ж.к. "Вида" 12 във Видин. Каза, че разпределение са имали за месец декември. Сметката ѝ за вода била по- висока от тази за ток. Два входа са с един общ водомер, по 24 апартамента във вход, като не всички апартаменти са обитаеми. Инкасаторът ѝ казал, че открива абонатите, само едни били в чужбина. Това, че общият водомер е на два входа е проблем, защото не знаят проблемът в кой вход е.

"И откъде идва това разпределение не може да се разбере. И преди 3-4 месеца пак имахме разпределение, над 25% разпределение... То като не се открият хората, ние ще си платим водата, ама след това като ги открие? Значи аз миналия месец имам 65 лева вода, токът ми е 30, водата ми е 65 лева. Не сме имали засега случай да ни приспаднат, да ни нещо да ни върнат пари или следващия месец да ни компенсират", каза Таня Борисова.

Веска Иванова живее в ж.к."Плиска". Обясни, че разпределението е по- голямо за тези, които са изразходили повече вода, а тези, които имат по- малко отчетени кубици имат и по- малко разпределение. Преди години обяснявали проблема с липсата на индивидуални водомери във всеки апартамент, сега хората са си поставили навсякъде. 

"В къщите защо няма разпределение, защото при тях няма ли течове? И те имат водомери, но нямат на бележките разпределени... От години имаме такива проблеми... Цедката ми, дето е на душчето на водата, непрекъснато чистя котлен камък. И това на бойлерчето вътре, на нагревателчето се събира и то непрекъснато се събира и аз само вадя цедчицата да я чистя..."

Ива Христова живее в ж.к. "Дъбника" във Враца. Каза, че имат постоянно разпределение:

"И гадното от цялата история е, че колкото по си коректен и си показваш кубиците, които си изразходил, например 9,10,11, толкова по- гадно ти става на теб, защото ти плащаш на този, който е скрил кубиците си. Защото те не отварят, една част не отварят, една част не знам какво правят, но не е нормално 20 апартамента да имат 40 кубика обща вода разпределение."

От ВиК казали, че са до общия водомер, след него да се оправят. Много трудно етажната собственост би отворила в един и същи ден на инкасатора, защото не всички са коректни:

"Ама не може така, защото ние веднъж си плащаме коректно нашата изразходена вода, след това плащаме тази, която не е отчетена или която е прикрита. След време, когато те ги хванат тези хора, дето не са си отваряли и си им напишат реалната изразходена вода, тези си я платят хората и фактически тази вода два пъти е платена към ВиК- Враца."

"Значи няколко от причините хората ги казаха- отсъстващи, непроверени и т.н., но най- голямата причина и постоянна това, обяснявам- водомерът е с 6 знака или 7 знака, три след запетаята. Инкасаторът отчита само целите кубици. Той не отчита никога литрите. Но, да кажем вашият водомер днес е примерно 24 кубика и 917 литра. Тия 917 литра на общия водомер ги има, на вашия не са отчетени. Следващия месец вие ще си побавите 60-70 , които ви не стигат и ще си го платите тоя един кубик и ще станат 25. Обаче тия 917 литра, по 24 апартамента, виждате колко кубици вода вие сте платили, след като тя да, тя действително е изразходена, но вие я плащате като обща вода, а следващия месец всеки един от живущите във входа я плаща със собствения си водомер. Това е скритата печалба на ВиК", каза друг слушател от Монтана, който живее в Пъстренците. Във входа общият водомер не работи от 3 години.

Друг слушател, също от Враца, от ж.к. "Дъбника", блок 6, каза, че проблемите с водата са всеки месец. Фактурите, които намерила сочат, че за януари имат 15 кубика разпределение, за декември- 9 кубика, са юли- 17 кубика, за юни- 28:

"Е, това е направо, както каза жената, вече минаваме на 5 лева. Ние сме и с топла вода и това преразпределение ни го правят и на топлия водомер, и на  студения водомер. Щото водата на ВиК-то е и топла и студена. Тая вода един път я плащаме като студена, втори път я плащаме като топла."

Всички във входа имат водомери. Жената живее сама и има по 2-3 кубика на месец. През лятото е на село и от разпределение има сметка и през лятото. Забелязала, че общия водомер го засича друга инкасаторка, което според нея също е неправилно:

"Ние просто наистина ще се избиеме тука във входа."

Георги Георгиев живее в комплекс "Плиска" във Видин. Говорим с него за цената на водата и поносима ли е за потребителите. Семейството му е четиричленно, с две дечица. Казва че консумацията им е сравнително висока в сравнение с едно обикновено двучленно домакинство. В някои случаи имат 50% от разпределение, на 15 кубика, които харчат на месец. Не може да разбере какво се цели с по- високата цена на водата- покриването на инвестиции, на фонд работна заплата, на разходи за водоотвеждане.

"Достъпът до общите водомери е малко по- особен. Защото ние сме дълъг блок с 4 входа, като да речем във вход А и във вход Б са поставени водомерите освен на А и Б, и на В и на Г. Това нещо се случва в мазетата. Да речем във В вход са общите водомери на В вход и на Г вход, нашия. Съответно достъпът до тези водомери е ограничен, тъй като те са поставени в мазето, мазетата, знаете се заключват и не всеки е склонен да те пусне да гледаш каквото си искаш. Каквото се вади като данни от тия общи водомери единствено инкасаторът си знае", каза Георги Георгиев и попита дали ВиК има механизъм по който да назначава служебно на домакинствата, които не са отворили.

Георги Георгиев попита и защо ВиК-дружеството не излиза с доклад за загубите на дружеството по общини и по райони, в кои райони е най- слабата събираемост и на какво се дължи:

"Също е важно да се отбележи какви са в крайна сметка инвестициите, които са направени последните години... Просто тези хора трябва да обяснят какво в крайна сметка се дава на хората за тази цена. Щото аз сменявам батерия на две години."

Коста Димитров живее в ж.к. "Металург" във Враца:

"Моята жена от 5 години и повече не е пила чаша вода от тая чешма. През две седмици свалям филтърчетата на чешмите, пълни са с пясък... За три години 2 пъти сменям душа в банята...Това със засичането на водомерите, ние сме два входа на един водомер общ. Нашият вход има едно семейство, което петък си отиват. Като излезнат сутринта в петък не се връщат повече. Ако мине инкасаторката в петък, край..."

Казва, че на абонатите във входа не са им връщали пари от ВиК-Враца.

Снимка: Василена ПетроваДруг случай- от улица "Шейново" във Видин, нова кооперация, в която живее Василена Петрова. Блокът е на една ограда разстояние от ТМТ-то. Казва, че за домакинствата, в които влизат две заплати месечно поскъпването на водата няма да е чак такъв удар:

"При мен по- дразнещ е въпросът какво получавам за тези пари. Защото, аз съм донесла и снимков материал да видите в какво състояние са ми чешмите. Има дни, в които тече кал, ръжда, водата е ръждиво- кафеникава. За котления камък въобще няма да говоря, тровила съм се от препарати, за пиене не може да става и въпрос... Това, което получаваме не отговаряше на предишната цена, камо ли на сегашната."

Инкасаторът има достъп до всички индивидуални водомери, защото са в една обща абонатна стая е всеки месец се отчитат всички. Само общият водомер се намира в мазе на съсед и от години търсят как да решат този проблем:

"Не би трябвало в такъв случай да плащаме разпределение след като се отчитат всички водомери. Но, от няколко месеца се оказва, че главният водомер дава разлика... Ако си спомняте и отчитането на тока беше така на три месеца, пишеше се служебно и на три месеца изравняване. И тогава стана огромен скандал. Много ми е интересно защо държавният регулатор толкова много притиска електродружествата да са стриктни специално в отчитането, в издаването на фактури, в отбелязването на реалните изразходвани киловати, докато с водата малко са ги оставили на самотек, поне в моите очи е така. Защото аз не виждат те да имат някакъв контрол", смята Василена Петрова.

Веско Маринов живее в ж.к. "Петко Каравелов", т.нар. "Звезди" във Видин. На месец семейството му харчи около 10-12 кубика на месец вода. Казва, че отделно има от 7 до 10 лева разпределение. Проблемът във входа им е от години. Инкасаторът слага бележка, че ще минава да отчита през работно време, а живущите не са там, за да отворят и да бъдат отчетени.

"Съответно следващия, по- следващия месец като го намерят този човек, той си плаща неговата вода, т.е. тази вода се плаща два пъти. Според мен това не е правилно и мисля, че трябва да се премахне."

В блока, в който живее Радослав Райков от ж.к. "Плиска" също има разпределение:

"Или в мазетата трябва да има някъде някоя тръба или някой не си плаща водата и ние плащаме неговата. Не знам откъде идва това разпределение и как става."

Боби Владимиров живее в ж.к. "Васил Левски" 4. Разпределение имат от години:

"Те винаги могат да си измислят някакво оправдание- че има течаща вода, има някъде течове, което е нормално. Или по принцип може и да го има, но може и да го няма. в края на краищата, когато си плащаме електричеството или тока, ние си го плащаме на базата или на основата на това, което сме изхарчили."

Казва, че всеки месец имат разпределение и не може да разбере на какво основание. Не могат да задължат никой комшия да си отвори вратата на инкасатора и да бъде отчетен.

"Да речем при 4 кубика, 20 лева, разпределението ще бъде поне 5-6 лева, така си мисля, или ако не и половината от това, което плащам. И ще се оскъпи водата поне едно с 40-50%, така си мисля, с разпределението. Но, не знам разпределението откъде идва, кой го налага това разпределение", пресмята Атанас Атанасов- живущ на ул. "Яворов" №9 във Видин.

Снимка: Вили ГорановаНе очаква качеството на водата да се подобри след увеличението на цената Ели Цветанова. Тя живее в ж.к. "Баба Тонка" във Видин. Смята, че съседите трудно биха се организирали да отварят всички на инкасатора в деня на отчитане. 

"И от разговори с други хора разбирам, че често пъти си купуват вода. Било за готвене, било за пиене. А също наскоро моя близка сподели, че всяка година сменя нагревател на бойлер заради качеството на водата. Котлен камък в огромни количества, неравномерно подаване, разлика в налягането при все, че тя живее в къща", каза Ели Цветанова.

Потърсихме народния представител от "Възраждане" Вера Александрова, която през миналия месец сигнализира за тревожното състояние на водопровода, захранващ с вода няколко общини от област Видин. По думите ѝ, съществува риск при голяма авария в етернитовите тръби, без вода да останат населени места в общините Белоградчик, Чупрене, Димово и Ружинци. Този път я потърсихме за коментар на цената на водата и как това повишение ще се отрази на потребителите в жилищни блокове, които имат т.нар. "общо потребление". Вера Александрова обясни, че се е поинтересувала задълбочено по темата, разговаряла е и с управителя на ВиК- Видин инж. Илко Илиев. Обяснил ѝ, че поскъпването на водата е заради поскъпването на всички ресурси- фонд "Работна заплата", горива, ел. енергия, материали и т.н. Според него цената на водата изкуствено се потиска от КЕВР. За Видинския регион увеличението е с 25%. По отношение на "общото потребление" коментира:

"Има сгради, които вече са с такова планирано общо помещение за водомерите и те нямат проблем. И това е решението. Обаче това е решението за новите сгради, които оттук нататък примерно биха могли да бъдат строени, а за старите нямаме такова алтернативно решение", заяви Вера Александрова.

Цялото интервю с народния представител Вера Александрова може да чуете в звуковия файл.

Оставяме отворена темата- следващия понеделник по същото време ще я продължим с още събеседници. Ще чуете в Германия как се отчита водата в сгради етажна собственост, как се отчита във видинския квартал "Нов път", мнението на народния представител Росица Кирова, на Нина Бояджиева- директор на дирекция "Права на потребителите" към омбудсмана, адвокат Велин Младенов. Изпратили сме и въпроси към КЕВР, до "Български ВиК холдинг" с молба за интервю с управителя на ВиК- Видин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00