Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Снимка: Радио Видин

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи. Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

"Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни очаква още една седмица, в която температурите ще бъдат още по- високи от това, което наблюдаваме в момента... Очаква ни още една седмица, в която ще видим реалността и някъде след празниците към 5-10 март ще теглим чертата и ще кажем какво става със зимата."

Зимата почти настига тази от 2006-2007 година, която е била най- топлата зима, откакто се водят метеорологични наблюдения. В природата не може да има само добро и само лошо, то винаги е смесено, защото ние пречупваме реалността през собствените си виждания, каза още Георги Рачев:

"Непрекъснато ни убеждават, че става все по- страшно и по- страшно. Аз не виждам нищо страшно, тъй като България последните години бележи рекорд след рекорд по отношение на зърнени култури. Примерно, ние получаваме толкова зърно, че три години може да не засеем нищо и пак ще ни стигне не само за хляб, но и за фуражи."

Би било добре земеделските производители да се адаптират към такива дейности, които са атрактивни на пазара. Може да се съсредоточим върху отглеждането на слънчоглед и маслодайни култури, които биха ни осигурили пазар в Европа и света, съветва професор Рачев.

"Защо трябва непрекъснато да произвеждаме царевица, пшеница и ечемик. Пивоварен ечемик- основата на производството на бира в света. А все повече и повече се пие бира в света. Ето я адаптацията, която е свързана евентуално с промените на климата."

Лошото е, че има вероятност топлото време да провокира овощните видове, особено тези, които са ранозрейни, на първо място кайсиите да напътят, дори да цъфнат, след което може да имаме късни пролетни слани дори снеговалежи, както вече шеста- седма година се случва и всичко това да отиде на загуба. 

"Трябва да има и преструктуриране на плодовете. Не може с онези стари, как да кажа фиданки от време оно, да конкурираме европейския пазар, където са Италия, Испания, Гърция, пък дори и една Полша, и една Германия. Ние купуваме полски ябълки, които са доста евтини, но пък са в изобилие. Така че сложен е проблемът и не опира единствено и само до климата. Опира и до умствения багаж на агробизнеса и неговото адаптиране към съвременните условия", смята Георги Рачев.

Късните пролетни слани у нас не са нещо невиждано. Имало ги е преди години, има ги и сега. В момента има климатична тенденция, пролетта, специално април и май, да бъдат малко по- хладни от нормалното. И тогава това, което е настъпило като развитие през по- топлата зима може да бъде изцяло компрометирано през хладния април и май.

Според прогнозите на двата големи модела- Европейският модел за средносрочни прогнози и Американският модел на американската агенция за изследване на океаните и атмосферата, март, април и май ще бъдат с нормални температури и дори по- високи с около половин градус за Балканите, на места и до градус по-високи температури от нормалното.

"Говорим за средните температури на сезона. Което не означава, че вътре в сезона няма да има и слани, няма да има и дъждове, няма да има и хладни дни, а напълно възможно е да има и снеговалежи."

Средните температури за март трябва бъдат между 5,5 - 10 градуса, а валежите трябва да достигнат между 40 и 70 литра на квадратен метър в ниската част на България.

Цялото интервю с проф. Георги Рачев може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак да обърнем внимание на въпроса, поставен от Христос: "Искаш ли да оздравееш?" На пръв поглед няма..

публикувано на 26.05.24 в 08:00

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50