Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 февруари 2024 година

Снимка: Радио Видин

Инициативен комитет за борба с рака на гърдата организира флашмоб по повод Световния месец за борба с рака под надслов "Направи своя профилактичен преглед" в центъра на Враца. 


След остър политически дебат и разменени упреци между партиите в управляващото мнозинство парламентът реши да възложи на предприятието "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да проведе преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за изграждане на 7 и 8 блок в атомната ни централа. Предложението беше внесено от депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Станислав Анастасов от ДПС. В кулоарите на парламента Делян Добрев разясни, че компанията "Хюндай" ще отговори на три условия. Първото е да бъде предложена фиксирана цена за изграждането на новите мощности, второто е - поне 30 процента от бюджета за този проект да отиде при български фирми-изпълнители и третото е свързано със срока. Седми блок трябва да е изграден в рамките на 60 месеца, а осми блок - за 54 месеца.


Замърсена с колиформи вода е установена в три села от община Георги Дамяново, област Монтана. Вода със съдържание на хром е засечена в частен дом в ломското село Станево.


Общинският съвет във Враца е заделил 60 000 лева в бюджета си за малки граждански инициативи. Очаква се на следващото заседание на местния парламент да стартира процедурата по приема на идеи и проекти.


Въвеждат временна организация на движението в Мизия утре –24 февруари, заради националния шампионат по спортно ходене. Градът е домакин на спортната проява във всички възрасти, която е част от календара на родната федерация по лека атлетика.


Близо 13 милиона лева е капиталовата програма на община Мизия за 2024 година. При благоприятни атмосферни условия са предвидени да започнат ремонти на основни улици в града и малки населени места.


Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство


Средно училище „Петко Рачов Славейков“ във Видин е сред одобрените учебни заведения за изграждане на нов физкултурен салон по програмата на Министерството на образованието и науката.


"Обучение за отговорно шофиране: Съвети за пътна безопасност" се проведе във видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Главен инспектор Владимир Герасимов от "Пътна полиция" запозна учениците с тежките пътнотранспортни произшествия, случили се във Видин и региона, както и с причините за тях и призова учениците, когато придобият съответната категория за управление на моторно превозно средство, да бъдат отговорни водачи.


Кръгла маса с новоназначени учители организират в Мездра. Домакин е Професионалната гимназия “Васил Левски” Мездра. Идеята е по време на срещата да стане ясно пред какви притеснения и предизвикателства са изправени новите учители в общината. 


Традиционното изкачване на връх Миджур ще се проведе утре, 24 февруари. Организатори са Туристическо дружество "Бонония" - Видин. 


Симфониетата във Враца ще изнесе концерт „Майстори на цигулката“. Солист ще бъде Веселин Демирев - цигулка, диригент - Хектор Гусман. 

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28

Събират капачки във Враца

Клуб за Бъдеще – Враца организира поредно издание на националната кампания „Капачки за Бъдеще".  Каузата е за купуване на шеста неонатологична линейка.  Събитието ще се проведе днес от 10:00 до 14:00 ч пред стадион „Христо Ботев" в едноименния спортен комплекс. Организаторите приканиха всички, които са съпричастни с благородното начинание, да се..

публикувано на 28.04.24 в 07:22

Читалище "Цвят" отбелязва патронния си празник

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" отбелязва своят празник.  Днес се навършват 154 години от основаването на културната институция. "Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30 часа ще започне празничният концерт за..

обновено на 28.04.24 в 07:17

Цветница е

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Йерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт, Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:10

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43