Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нели Драгинова: Обстойният стоматологичен преглед е важна профилактична мярка

Снимка: Радио Видин

Пациентите няма да доплащат при извършване на обстоен профилактичен преглед при стоматолог. Това предвижда анексът към Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025, подписан от Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2024 година. Досега пациентите доплащаха по 1,80 лева, обясни председателят на Районната колегия на БЗС във Видин д-р Нели Драгинова. 

"До момента пациентите доплащаха 1,80 лева за обстойния си стоматологичен преглед. 99% от тях не знаят, че са го доплащали, защото те при нас не идват да се преглеждат, а вече идват със съществуващ проблем, след който произтичат още много по вид дейности, така че дори не са и забелязали, че това се калкулира към общата им цена. Останалият 1% - един, двама или петима, ако дойдат да се прегледат в кабинета, аз съм, убедена, че и досега никой зъболекар не им е поискал тези 1,80 лева, защото са били толкова изненадани, че пациент идва преглежда се и няма нищо за правене в устата, че честно казано тези 1,80  надали колегите са ги взимали. Понастоящем тези доплащания от 1,80 няма да ги има за преглед. Пациентите трябва да го знаят, да ги насърчим да посещават денталните кабинети, да отделят това време, което е 20-30 минути, и без да имат какъвто и да е проблем, да се прегледат - обстоен преглед, който се полага веднъж годишно, и нека се научат да си го ползват, защото е важна профилактична мярка."

Друга промяна, за която през април предстои да бъде подписан нов анекс, касае тоталните зъбни протези.

"С новия анекс са предвидени малко над 3 млн. лева, които са допълнителни за дофинансиране от НЗОК на зъботехническата работа. Тоест тези 3 млн. лева по направени разчети от протезите, които са направени през миналата година, са разпределени така, че около 60,75 лева се пада възможността на НЗОК да доплати за една протеза, а останалата част пациентът да си доплати...Предстои подписване на нов анекс през април, с който да се измиiли точно начинът на финансиране на тази услуга. Това, разбира се, отново е стъпка напред и се надявам да се възползват повече хора от тази услуга, наистина има много нуждаещи се пациенти, предстои обаче да бъде обсъден механизмът как точно ще се случат нещата."

Пакетът дентални дейности не е променен, каза в заключение д-р Драгинова. По думите ѝ той не съвпада с нуждите на пациентите, затова от Зъболекарския съюз от години настояват да бъде актуализиран.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20