Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетесата Светлана Джукова- за поезията и философията на живота

10
Снимка: радио Видин


Поезията е важна за всеки един от нас, но най-вече за хората, които творят, мислят и изразяват вътрешното си светоусещане чрез стихотворна реч. Това важи с пълна сила за събеседничката ми- поетесата Светлана Джукова.  Поезията бележи целия й творчески и житейски път, поезията я среща с разнообразни хора, най-вече такива, с които имат сходни интереси, хора, които я вдъхновяват.

Родена е на 15 април 1967 г. във видинското Ново село. Висшето си образование завършва в ЮЗУ Благоевград,  специалност “Българска филология“. Преди това завършва “Български език и литература и история“ в Педагогическия институт в Смолян. Нейни творби са публикувани в специализирани издания. Автор е и на художествено-публицистични статии и нови структурни изследвания на съвременни български автори. 
През 1996 година издава стихосбирката "Обсерватория". А през 2023 година излиза неин сборник с поезия и проза "Светлини".


С много любов си спомня за своите родители, които оформят нейното развитие като творец. И макар че баща й е икономист, а майка й счетоводител, те имат отношение към литературата и всички изкуства. 

В семейството й подкрепят огромното й желание да твори, да се учи от известни писатели и поети на творческо писане и професионализъм. Всяка седмица баща й я води във Видин в читалище "Цвят" на литературен кръжок. Самият той й дава напътствия за първите й стъпки в писането на поезия. 

Освен родителите, съществена роля в живота й изиграват видинският творец Петър Хаджипетров, по-късно и  българския поет Любомир Левчев. 
Започва да публикува във всеки брой на "Ведрина" към вестник "Червено знаме". 
В семейството й се чете много, всякаква литература, съществува интерес към изкуството като цяло, родителите й са доста критични. 
"Тяхната критичност се оказа много полезна за мен, както и напътствията им, че всяко начало е трудно. Това е давало отражение по време на следването ми, аз сякаш си представях, че те са до мен. Аз търсех тяхното одобрение и продължавам да го търся и сега. Така съм устроена от дете", споделя Светлана. 
Като ученичка в Ново село взима участие във всички извънкласни дейности. Училището за нея е като втори роден дом и прекарва там почти целия ден-  включва се в кръжоците по художествено слово, фотография, етнография, участва в танцовия състав и във всичко, което й е любопитно и я привлича. 

През 1992 година се дипломира в Благоевградския университет, специалност "Българска филология" с педагогически профил. 
Специалността, която избира не е случайна, защото определя българския език като най-мелодичния, най-красивия и най-емоционално изразителния език от всички, които е учила. Създава своята поезия само на български език, опитва се да пише и на испански, но се оказва, че не се получава. 
Решението й да живее и да работи в София е продиктувано от една единствена подбуда - да бъде в творческата атмосфера на столицата, където се събират българските писатели, обсъждат се нови книги и творби, където e  поетическият  елит на София.




Започва работа като преподавател в софийско училище, но след 5 години се връща в Ново село, за да бъде близо до родителите си, които имат нужда от помощ. По-късно решава да замине да работи в Испания, много бързо успява да научи испански, продължава с ученето на португалски. Слънчева Испания я посреща с топла усмивка и нашата героиня споделя, че в Мадрид се чувства много добре, пише активно и така сътворява втората си книга, която озаглавява "Светлини".

Днес поетесата от българския Северозапад Светлана Джукова живее и твори във Видин. Освен че пише, тя рисува- предимно пейзажи. Създава и пана. 

ДЕТСТВОТО 
"Едно дете не е длъжно да връща на родителите си всичко онова, което е получавало от тях, но това е моментът  на осъзнаване. Помагайки, влизаме в ролята на отговорни хора. И точно това направих аз..." 


ПОЕЗИЯТА НА ДЖУКОВА 
"За първата книга "Обсерватория" средства не ми бяха необходими. Моят редактор е покойният Андрей Андреев, а той е от нашия край, от село Раковица, той работеше в издателство "Анубис", а собственикът на издателството беше Николай Табаков, който също е от Видин. Това бяха мои приятели, те ми предложиха да я издам. Аз направих подбора си. Нарича се "Обсерватория", но не е кръстена на нашата обсерватория в Белоградчик, а заради испанския глагол "обсервар", което означава поглъщам, приемам. Всичко, акумулирано от мен, е вкарано в първата книга...
... Само мога да кажа едно - че във всяка една творба, ако аз не съм успяла да вградя мисъл - философия, просто тя не е моя.  Моят стремеж е бил и винаги ще бъде да вграждам в нещата си, които пиша, максимално философия..." 



РИСУВАНЕТО 
"Не се осмелявах да рисувам, затова се занимавах с приложно изкуство, започнах с изработването на пана още като ученичка. Но в Испания и това реализирах. Там има много хубави задруги за изработване на таписес, пана. Аз отидох в една задруга, сравних своите техники с техните, оказаха се едни и същи. И там изработих първото си пано "Бял зимен пейзаж", купи го един французин. Всъщност то е едно реалистично произведение, в Испания реализмът се котира. И така от приложното изкуство започнах да рисувам и в момента рисувам..."


Повече чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46