Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внуците на Панчо Владигеров отбелязват 125 години от рождението му с концерт във Видин

4
Снимка: Личен архив

Братя Владигерови - Александър и Константин, ще изнесат концерт във Видин. Поводът е 125 години от рождението на патриарха на българската музика и техен дядо Панчо Владигеров, роден на 13 март 1899 година. В залата на културен център "Жул Паскин" ще прозвучат композиции на двамата братя близнаци, които живеят и творят във Виена, Австрия, както и произведения на именития им дядо. 

"Идеята ни е отдавна отново да посетим този прекрасен град и особено сме щастливи, че по майчина линия родът ни свързва с Видин. От друга страна, знаем за реставрацията на прекрасната синагога - "Белият лебед на Дунав". Много ни хареса идеята, че става културен център "Жул Паскин". Така ни дойде идеята защо да не пробваме да направим и ние там концерт, да осветим това хубаво място, как би паснала нашата музика на това място. В рамките на нашето турне, което започва по случай празниците за Владигерови - Панчо и Любен Владигерови, да направим няколко концерта. Вчера беше в Музикалната академия "Панчо Владигеров" концертът с всички наследници на Панчо Владигеров - Екатерина Владигерова, Панчо Владигеров-младши, Константин и Александър. Направихме невероятен концерт. На 14 март сме във Велико Търново", разказа Александър Владигеров.
 

За първи път Александър и Константин Владигерови посещават Видин като деца. Води ги майка им Величка Чобанова-Владигерова, за да им покаже къщата на своя род. 

"Като деца дойдохме за няколко дни да посетим града и "Бабини Видини кули". Тогава синагогата беше в един по-запустял вид, за съжаление. Но основно тогава нашата майка искаше да ни покаже къщата, откъдето е нейният род - Хараламбиев. Нейният баща е бил учител във Видин толкова дълги години. Нейната майка е била оперна певица, помагала в културната дейност на града. Тогава бяхме чисто така да ни покаже нейната къща и да разгледаме. Беше доста отдавна, бяхме още деца."

За второто си посещение във Видин Константин и Александър Владигерови са подготвили музикална програма, която ще бъде своеобразен мост между последния им албум "Магия" и творчеството на Панчо Владигеров.  

"През 2022 година, по време на пандемията, издадохме музика с текстове на Райнер Мария Рилке, който е много песенен, много лиричен албум. Поканихме прекрасната солистка на варненската опера - сопраното Мария Павлова, наши гости ще бъдат Мариян Маринов, четец, прекрасен артист; Васил Хаджигрудев, бас. Първата част смятаме да направим мост към този албум, който се казва "Магия", и да изпеем няколко произведения. И във втората част сме подготвили няколко произведения на Панчо Владигеров, които са от театралната музика, по-камерната музика, по-ранната музика, писана по времето, когато той е бил композитор на Макс Райнхард, немския театър в Берлин. Имаме препратка и към няколко джазови теми, които намираме и в неговия стил."

Срещата с братя Владигерови и тяхното творчество е на 15 март от 18:30 часа в културен център "Жул Паскин" във Видин. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 26 май 2024 година

Хайде....новият "Неделник" е тук. Водя ви на бал във Враца. За пореден път там изпратиха стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. В "Неделник"..

публикувано на 26.05.24 в 13:25

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак да обърнем внимание на въпроса, поставен от Христос: "Искаш ли да оздравееш?" На пръв поглед няма..

публикувано на 26.05.24 в 08:00

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50